İkinci turun kaderine etki edecek 13 parti | Oy pastasında en kritik seçmen onlar!

Cumhurbaşkanlığı Seçimi 14 Mayıs Seçimleri 2023 Seçimleri
İkinci turun kaderine etki edecek 13 parti | Oy pastasında en kritik seçmen onlar!
İkinci turda kıran kırana geçecek yarışta sonucu baraj altında kalan partilerin seçmeni belirleyebilir. Fotoğraf: Shutterstock

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde herkes sandığa gitmeyen 6 milyon 700 bin seçmen ile Sinan Oğan’ın ikinci turda kime destek vereceğini merak ediyor. Ancak seçimlerde baraj altı kalan 13 siyasi partinin toplam 2.5 milyona yakın oyu bulunurken, bu seçmenlerin tercihi sonuçlara büyük etki edecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir hafta kalırken, ATA İttifakı ve Sinan Oğan’ın hangi adayı destekleyeceği gündemin ilk sırasını meşgul ediyor. Ancak seçimlere münferit olarak katılıp baraj altı kalan partilere oy verenlerin durumu da büyük önem taşıyor. Aralarında Zafer Partisi, Genç Parti, Anavatan, Memleket Partisi, Millet Partisi, Hak-Par’ın da olduğu 13 siyasi oluşuma toplamda 2.5 milyona yakın oy atılırken, söz konusu bu partilere oy atanların ikinci turda dengeleri değiştirmesi mümkün. Söz konusu 2.5 milyona yakın seçmenin sandığa katılım oranı ve tercihlerinin sonuçlara büyük etki edeceğini söyleyen Kamuoyu Araştırmacısı Murat Sarı, “Yaptığımız saha çalışmalarında katılım oranında bir miktar düşüş saptadık. İkinci tura katılım yüzde 85’de kalabilir” dedi.

Baraj altında kalan partilere oy verenlerin tercihinin görmezden gelinmesine karşın çok önemli olduğunu dile getiren Sarı, “Zafer Partili seçmeni de hesaba kattığınızda ortada 2.5 milyonluk bir oy pastası söz konusu. Kıran kırana geçecek bir seçim yarışında binli rakamlarla telaffuz edilen farkı bu seçmen kitlesi yaratacak” dedi.

İkinci turun kaderine etki edecek 13 parti | Oy pastasında en kritik seçmen onlar! - Resim : 1
Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu 28 Mayıs'ta yapılacak. Fotoğraf: Shutterstock

İKİ LİDER RENGİNİ BELLİ ETTİ

İlk turun ardından rengini belli eden ilk parti, ülke genelinde 108 bin oy alan Adalet Partisi oldu. Partinin Genel Başkanı Vecdet Öz ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vereceklerini duyururken, 53 bin 339 seçmenin oy attığı Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek ise geçtiğimiz gün bir açıklama yaparak ikinci turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı.

Adayları ikinci tura kalamayan ve milletvekilliği seçimlerinde barajı geçemeyen en güçlü ittifak olan Ata İttifakı ile Zafer Partisi ise ikinci turdaki en kritik konumdaki aktörlerden biri olarak dikkat çekiyor. 14 Mayıs günü ülke genelinde 1 milyon 215 bin oy toplamayı başaran Zafer Partisine gönül veren seçmenlerin adaylar arasındaki dengeyi yüzde 2.13 oranında değiştirme şansı bulunurken, Sinan Oğan’a atılan oyların toplamı ise 2 milyon 831 bin seviyesinde bulunuyor.

Şimdiden ikinci turda destek verecekleri adayı açıklayan Vatan Partisi ve Adalet Partisi ile Sosyalist Güç Birliği İttifakı’nı oluşturan partilerin dışındaki 13 partinin toplam oy oranı 2 milyonu geçmiş durumda. Ülke genelinde yüzde 1’e yakın oy alan ve 502 bin 802 kişinin oy verdiği Memleket Partisi de ikinci turda kritik aktörler arasında bulunuyor. Ülke genelinde 112 bin 732 oy alan Genç Partili seçmenlerin de ikinci turdaki tercihi merak konusu. İstanbul, İzmir, Sakarya’da tahminlerin üzerinde seçmenin oy verdiği Genç Parti oylarının adresi henüz netleşmiş değil.

OĞAN'IN OYLARI İKİYE BÖLÜNEBİLİR 

Türkiye’nin en köklü partilerinden olmasına karşın 52 bin 382 seçmeni olan Millet Partisi’nin yanı sıra aralarında HAK-Par, Güç Birliği Partisi, Yenilik Partisi, Milli Yol Partisi, Adalet Birlik Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi ile Özallı yıllardan sonra mazisini arayan ve son seçimde 65 bin 686 seçmenin oy attığı ANAP’ın toplam oy oranları ise 289 bin 806 olarak sandığa yansımış durumda.

Sinan Oğan’a oy veren seçmenlerin yarıdan biraz fazlasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yana tercih kullanacağını ölçümlediklerini söyleyen Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezisi ise, “Muhalefet bloğu bir hafta içinde Özdağ ve Oğan’a somut önerilerle adım atmadığı takdirde, bu ikiliden yana oy kullanan birçok seçmen sandığa gitmeyecektir” diye konuştu.

Baraj altı kalan partilere tek tek bakıldığında oy oranlarının küçük olduğunu ancak bir araya geldiklerinde ciddi bir orana ulaştıklarını sözlerine ekleyen Gezici, “Millet İttifakı’nda CHP ve İYİ Parti dışındakilerin toplamı yüzde 1.5 yaptığını düşünürseniz, baraj altı kalan partilere oy veren seçmenlerin sandığa gidip, bir adayda yoğunlaşması sonuçlara etki edebilir. Ancak sandığa katılımın yüzde 80’e düşmesi gibi risk de söz konusu. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan eli güçlü olan taraf. Muhalefetin seçmeni heyecanlandıracak somut bir aksiyon planı alınması lazım. Aksi takdirde aradaki 4.5 puanlık fark açılır” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

ikinci tur seçim Cumhurbaşkanlığı seçimi seçim 2023 Cumhur ittifakı Millet İttifakı