İkinci elde düşüş sürüyor... Yüksek faiz satışı vurdu

Otomobil Otomobil haberleri Motorin faiz Zam Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri dolar Euro Türk lirası
İkinci elde düşüş sürüyor... Yüksek faiz satışı vurdu

İkinci el taşıt piyasasındaki durgunluk fiyatları da aşağı çekmeye devam ediyor. TÜİK'in ekim ayı verilerindeki düşüşü değerlendiren sektör temsilcileri yüksek faiz nedeniyle vatandaşın taşıt kredisine erişemediğini söylüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı otomobil satışlarıyla ilgili verileri açıkladı. Buna göre ekimde trafiğe 75 bin 494 otomobilin kaydı yapıldı. TÜİK verilerini değerlendiren sektör temsilcileri araç satışında yaşanan durgunluğa dikkat çekerek bu durumun ikinci el araçların fiyatına yansıdığını kaydetti. TÜİK verilerine göre geçen ekim ayında aylık bazda ikinci el taşıt piyasasında toplam satışlarda yüzde 5,2 düşüş yaşandı. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el taşıt piyasasında düşüşün geçen haziran ayında başladığını belirterek, ekim ayında da düşüşün devam ettiğini söyledi. 

İkinci elde düşüş sürüyor... Yüksek faiz satışı vurdu - Resim : 1
TÜİK ekim ayı araç satış verilerini açıkladı. 

YENİ ARAÇ ETKİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verilerine göre geçen ay trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,3, toplam taşıt sayısı da yüzde 80,4 arttı. İkinci el araç piyasasında ise düşüş göze çarptı. Buna göre ikinci el otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

EN DÜŞÜK DÜZEY

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasındaki ciddi düşüşün banka kredilerinde yaşanan sıkılaşma olduğunu belirtti.

Erkoç, yüksek faiz oranlarının ve kısa vade uygulamasının vatandaşlarda finansmana erişim sıkıntısına yol açtığının altını çizerek şu değerlendirmeleri yaptı: “İkinci el taşıt piyasasında ekim ayında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüşle, aylık bazda hazirandan sonra yılın ikinci en ciddi düşüşü yaşandı. İkinci el otomobiller 449 bin 265 adetle bu yıl aylık bazda en düşük, toplam araç sayısı da 723 bin 1 adetle şubattan sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti.”

İkinci elde düşüş sürüyor... Yüksek faiz satışı vurdu - Resim : 2
Elektrikli ve hibrit araç satışındaki artış dikkat çekti. 

SIFIR ARAÇTA DA DURGUNLUK

Önceki yıllarla da kıyaslama yapan Erkoç, şöyle devam etti: "Yılın bu zamanlarında sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebebi faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar…

FİYATLARDA DENGE SAĞLANDI

İkinci el araç satışına getirilen düzenlemelerin piyasadaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçtiğini belirten Erkoç, “Fiyatlarda yüzde 15 bandında bir düşüş var. Araç fiyatları gerçek piyasa değerine geldi, piyasada denge sağlandı. Fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanacağını düşünmüyoruz. Piyasanın canlanması için vatandaşın banka kredisi kullanırken yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkması gerek” dedi.

İkinci elde düşüş sürüyor... Yüksek faiz satışı vurdu - Resim : 3
Sektör temsilcileri fiyatlarda denge sağlandığını belirtiyor. 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA DİKKAT

TÜİK verilerine göre geçen ay trafiğe çıkan otomobiller arasında benzinli araç sayısı, 47 bin 946 oldu. Haber Global Web Özel'e elektrikli araçlarla ilgili değerlendirme yapan Aydın Erkoç, hibrit ve elektrikli araç sayısının artmasına da değinerek şöyle konuştu: "Yakın zamanda benzinli ve dizel otomobil fiyatlarında bir düşüşe sebep olacağını düşünmüyoruz. Türkiye'de 20 yaş ve üstü araç sayısı yüzde 35'lerde... Normal şartlarda bu araçların hurdaya ayrılması gerekiyor ancak ülkemizde henüz bunun için bile ciddi bir çalışma yapılabilmiş değil."

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel