İki yıldır Covid'e yakalanmayanlar anlatıyor... 'Ellerim cebimde geziyordum...'

ÖZEL HABERLER
İki yıldır Covid'e yakalanmayanlar anlatıyor... 'Ellerim cebimde geziyordum...'

Günde 20 binden fazla vaka açıklanan Türkiye'de hala birçok insan Covid'e yakalanmadı. Bazısı elleri cebinde gezerken, kimi ise takviye gıdaya yüklenmenin kendisini koruduğunu düşünüyor.

Koronavirüs salgınının ülkemizde başladığı 11 Mart 2020'den beri Türkiye'de 8 milyonun üzerinde kişi koronavirüse yakalandı. 72 bine yakın vatandaşımız da bu hastalıktan hayatını kaybetti. Bu süreçte kimileri "Hastalığı zaten geçirdim" dedi, kimileri de küçük bir ateşte hemen hastaneye koştu. Aynı yatakta uyuyan iki eşten biri Covid kaparken, diğeri hastalığa yakalanmadı. Bütün gün birlikte olduğunuz kişi pozitif çıkarken, temaslı olan kişi pozitif çıkmadı.

Peki salgının başından beri etrafında Covid vakaları olan ve bir dönem vakaların 50 binleri gördüğü ülkemizde hiç hastalığa yakalanmayanlar (veya asemptomatikler) ne düşünüyor? Tedirginler mi? Yoksa kendilerine hayret mi ediyorlar? 

"ELLERİM CEBİMDE GEZDİM"

Zeytinburnu'nda yaşayan reklamcı Aydın Şavur, 2 yıldır koronavirüse yakalanmadan hayatını sürdürüyor. Pandeminin başında kız kardeşinin pozitif çıktığını belirten Şavur, "15 gün boyunca evde kendi odasında karantinaya aldık. Tabi biz de test yaptırdık, sonuç negatif çıktı" dedi.

İki yıldır Covid'e yakalanmayanlar anlatıyor... 'Ellerim cebimde geziyordum...' - Resim : 1
Aydın Şavur, daha önce etrafında çok sayıda Covid vakası olduğunu aktardı.

Pandemi ile birlikte temizlik takıntısının had safhaya çıktığını aktaran Şavur, "Hele ilk zamanlar hiçbir yere dokunmadan ellerim cebimde gezdim desem yeridir. C ve D vitaminlerinin yanı sıra, haftada en az birkaç gün damla ya da sprey propolis kullanarak bağışıklığımı güçlendirmeye çalıştım, ki hâlâ da devam ediyorum. Umarım salgını yakalanmadan bitiririm" dedi.

"BU KEZ KAÇAMADIM MI?"

İşi nedeniyle çok kalabalık ortamlara girdiğini belirten Şavur, pimpirikli denecek seviyede çok titiz ve temizlik takıntısı olduğunu aktardı. Şavur, "Girmediğim kalabalık ortam kalmadı, hatta kaç kez 'Acaba Covid miyim' dediğim oldu kendime. Küçük bir öksürükte 'Bu kez kaçamadın, kaptın.' dedim. Ama iki yıldır etrafımda durmadan vakalar olmasına rağmen iyi kurtuldum" ifadelerini kullandı.

 

İki yıldır Covid'e yakalanmayanlar anlatıyor... 'Ellerim cebimde geziyordum...' - Resim : 2
Uğur Nazlı, Covid aşıları tam olduğu için artık kendisini rahat hissettiğini söylüyor...

"KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM"

Uğur Nazlı isimli vatandaş da iki senedir salgından kaçabilenlerden. Etrafında birçok arkadaşının salgına yakalandığını söyleyen Nazlı, "Hatta Covid'e yakalanan bir arkadaşımla gün boyu beraberdik. Ertesi gün testi pozitif çıktı. Belirtiler çıkmasa da gidip test yaptırdım negatif çıktı" diyor.

Gezmeyi seven biri olduğu için son 2 yılda 10-15 şehir gezdiğini ifade eden Nazlı, salgının başlarında Kapadokya'da gördüğü çekik gözlü kafileden kaçar gibi uzaklaştığını söylüyor. Nazlı, "Virüs kapar mıyım acaba, korkusuyla kaçtım. Gittiğim her yerde maskemi taktım. Vücudumun direncini hiçbir zaman düşük bırakmadım. Kendimi bir yönden şanslı hissettim, galiba bütün şansımı da Covid'e yakalanmamak olarak kullanmış olabilirim" şeklinde konuştu.

AŞILAR TAM, RAHATLIK VAR

"Acaba kovid miyim?" dediği 2-3 durumla karşılaştığını dile getiren Nazlı, "Soğuk algınlığına yakalandığımda Covid korkusu yaşadım. O dönem Covid'in tat ve koku belirtileri çıkmıştı ben de belirti yoktu ama yine de üzerimde baskı hissettim. 'Acaba kovid mi oldum?', 'Evdekilere bulaştıracak mıyım?' telaşı vardı. Salgının üzerinden iki yıl geçecek. Artık korkum yok aşılarım tam, bu saatten sonra yakalanırsam da hafif atlatırım diye düşünüyorum. O rahatlık var üzerimde" diyerek sözlerini noktaladı.

"AYNI YATAKTAYDIM AMA COVİD KAPMADIM"

Eşi koronavirüs kapan ancak kendisi sadece temaslı olan Yusuf K., buna rağmen nasıl Covid kapmadığını anlamadığını söylüyor. Yusuf K., "Eşimin bu yılın başında boğaz ağrısı vardı. Soğuk algınlığı diye hastaneye gitmedik. Ancak ateşi de çıkınca test yaptırmaya gittik. Sonuç pozitif, temaslı olarak ben de iki kez test yaptırdım ama negatif çıktı. Hala nasıl negatif çıktığımı anlamadım. Aynı yatakta yatıyoruz ama bana bulaşmamış. Çok mu şanslıyım yoksa Covid'i atlattım mı bilemedim" şeklinde konuştu.

ASEMPTOMATİK GEÇİRENLER...

Ayrıca Covid'i hiç hissetmeden asemptomatik olarak geçiren insanlar da var. Covid-19 mikrobunun herhangi bir belirti göstermemesiyle, hastalık göstergesi olmayan fakat o mikrobu taşıyan kişilere 'asemptomatik hasta' deniyor. Koronavirüs bulaşan fakat belirti göstermeyen vakalara da 'asemptomatik vaka' deniliyor. Yukarıda konuştuğumuz insanların girdikleri Covid testleri negatif çıktı, fakat bazen PCR testinde görünmeyen durumlar da olabiliyor.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler