İçişleri Bakanlığı'ndan '10 milyon Suriyeli' açıklaması: 2017 yılına işaret etti

Gündem haberleri suriye Türkiye
İçişleri Bakanlığı'ndan '10 milyon Suriyeli' açıklaması: 2017 yılına işaret etti
Fotoğraf: AA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, ikamet izniyle Türkiye’de kalan göçmenlerle birlikte toplam sayının 5 milyon 497 bin 33 kişi olduğunu da ifade etti.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında mülteciler ve düzensiz göçlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı, askeri operasyonlar sonrasında göçü engelleyerek 10 milyon Suriyelinin Türkiye gelmesini engellediklerini dile getirdi.

Türkiye’ye toplu olarak gelenlere geçici koruma statüsü verildiğini söyleyen Çataklı, “Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyon 762 bin 889. Bundan daha fazla yok. Dönem dönem sayı değişiyor ikamet izni ile kalanlar fakat onlar aynı kişiler değil. Uluslararası olarak da gözetim altında yürüyen bir süreç bu” dedi.

Çataklı, ikamet izniyle Türkiye’de kalan göçmenlerle birlikte toplam sayının 5 milyon 497 bin 33 kişi olduğunu da ifade etti.

2017’den sonra Suriyelilerin gelmemeye başladığını, Fırat Kalkanı Operasyonu ile birlikte Suriye’de güvenli bölge oluşturulduğunu söyleyen Çataklı “Zeytin Dalı ve Barış Pınarı ile beraber onlar orada durdular. Askerimizi gönderdik ve bu operasyonları yaptırdık. Bu sayede 10 milyon göçmene çıkma ihtimali olan bir rakamı bu sayede 3 milyonda tuttuk” diye konuştu.

Çataklı açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Bizim iki stratejimiz var. Biri güvenli alan oluşturup yeni göçleri dışarıda karşılamak. İdlib'de dış güvenliği de alarak güvenli bölge sağlıyoruz. Hayatın normalleşebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Oradaki hayatlarını normalleştirelim ki bize gelmesinler.”

 

Kaynak: Haber Global TV

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Suriyeli suriyeli göçmen sayısı