İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Polislerin iki şark hizmetini bir şarka indirebilir veya iki şarkı birleştirip bir sene azaltabiliriz

Süleyman Soylu Gündem haberleri
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Polislerin iki şark hizmetini bir şarka indirebilir veya iki şarkı birleştirip bir sene azaltabiliriz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polislerin iki şark hizmetinin bir şarka indirilebileceğini veya iki şarkı birleştirilerek bir sene azaltılabileceğini açıkladı. Soylu, ayrıca, "Şark hizmetinden sonra istenilen ile gidilebilecek, başka rotasyon olmayacak." diye ekledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir televizyon programında, gündeme ilişkin merak edilenleri açıkladı.

Polislerin çalışma saatlerine düzenleme getirildiğini belirten Bakan Soylu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

15 Temmuz Türkiye'de kurumların travmasıdır. Arınma ve tasfiye süreci ortaya koymak durumundaydık. Kanunun bize yönlendirdiği şekilde adımlar dizisi söz konusu. Polis başarılı işler yaptı. 21 bin amir sınıfında kişi vardı 6 bin 700' düştü. Polis teşkilatı usta çırak teşkilatıdır. Şu hat koptu mu bu hattı inşa edilmesi 15 yıldır. Buna rağmen 130 binin üzerinde yeni polis aldık.

"EMNİYET TEŞKİLATININ YARISINA YAKININDA DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU OLDU"

Emniyet teşkilatının yarısına yakınında değişiklik söz konusu oldu. Bu zor dönemi karakoldan organize suç gibi önemli birimlerde önemli mücadele verildi. Dönem dönem sıkıntı çektiğimiz alanlar olmadı değil. Yıllardan beri gelen alışkanlıklar da var. Polisimizde yeni adım atıyoruz. Polis akademisiyle ilgili çalışma yaptık. Teftiş heyetlerimizi daha iyi noktaya taşımak için çalışmalar yaptık. 1 yıldır üniversiteden hocalarımızla sahada çalışma yaptık. Değerlendirme yaptık.

"ŞARK HİZMETİNDEN SONRA İSTENİLEN İLE GİDİLEBİLECEK"

Polisimizin çalışma saatleri 3 grup 12-36'da çalışıyordu. İline göre değişiyor. 12-36 çalışan polisimiz 4 grup çalışacak ve dinlenmesinden feragat etmeyecek. 7 Ocak itibariyle bu başladı. Ek göreve çıkılıyor. Bunun karşılığında mesai almıyorlar. Mesaimiz var yüzde 52'ye çıkardık. Bu da yeni gelişmelerden bir tanesi. Ek hizmete gidiyorsa amiri 1 ay içerisinde dinlenmesi için telafisini verecek. Bazı bölgelere kimse gitmiyor diye, o bölgeleri gözeterek 4'ü 2'ye düşüyoruz. Şarktan döndükten sonra istediği vilayete gidebilecek oradan rotasyon yemeyecek.

"1 KİŞİ 2 ŞARKI BİRLİKTE YAPMAK İSTİYORSA O ŞARTI SAĞLAYACAĞIZ"

Şark sürelerini düşürmüş idik. 6 yıllık şark süresi bırakmıyoruz. Süreleri düşürüyoruz ve 3'ten aşağıya düşürmüyoruz. 1 kişi 2 şarkı birlikte yapmak istiyorsa o şartı sağlayacağız. MEB'de uygulanan sınavlar vardı. Polisimiz 3 oturuma gidip 1 oturum alabiliyordu. Polisimizde bu tip ek görevlere gittiğinde 3 oturuma gidiyorsa 3 oturum parası alacak. Şu anda 2 şark var. 2 hamlemiz olacak. 1 şarka döndürebilir miyiz diye bakıyoruz. Bir de 2 şarkı birleştirip kısaltabilir miyiz diye bakıyoruz.

"POLİS İNTİHARLARI BİNDE 15"

FETÖ tarafından çok kullanılan polis intiharları konusu var. Türkiye'de binde 15 seviyesinde. Bu konuda uzun zamandır çalışma yapıyoruz. Birçok şeyi açıklayamıyoruz. İntihar, konuştukça tetiklenen bir şey. Ortalama Avrupa çerçevesinde benzer oranlar var. Hiçbir teşkilatta evlilik izni yok bizde var. Evlilik yıldönümünde idari izin var.

"PSİKOLOJİK TEDAVİ ALMAK İSTEYEN POLİSLERİN MALİYETİNİ BİZ KARŞILAYACAĞIZ"

2016'da polis intiharı binde 22. 2017'de binde 19. 2020'de binde 11. Pandemi sonrası binde 26'ya çıkmış. Evlilik sebebiyle büyük bölümü dörtte birinden fazlası evlilik çatışmasından çıkıyor, sanal bahis sebebiyle çıkıyor, duygusal sebeplerden çıkıyor. İddiaların hepsi siyasal saiklerle önemli meseleyi bizi öyle noktaya getiriyorlar ki, biz bunlarla ilgili teyakkuz halindedir. Polis nezdinde bizim çözemeyeceğimiz konu yok. Bir kısmı emniyette psikoloğa gitmek istemiyorum diyor. Dışarıda psikolojik tedavi almak isteyenler onun da maliyetini biz karşılayacağız. 300 polis memuruna 1 emniyet müdürü verdik. 

"MERKEZ BİRİMLERİMİZDE HAFTADA 2 SAAT SPOR İZNİ VAR"

Polisin üzerinde ciddi bir siyasal baskı oluşturmaya çalışan yapı söz konusu. 3600 geldi. Emeklilikte rahat edebilecekleri durum var. Polisin sandığı vardı. Ankara Sigorta'yı bizden istediler. Değerlendirmeler yaptık satmama kararı aldık. Bu yıl POLSAN'ın karı 2.5 milyar. Bundan kim istifade ediyor. TBMM zorunlu üyelik getirdi. 110 bin üyemiz bugün emekli olsa 1 milyon 600 bin lira alacak. 69 bin 585 personelimiz geçen sene evlilik yıl dönümü kullanmış. Merkez birimlerimizde haftada 2 saat spor izni var. Bir ufak miktar ihtiyacımız daha var.

 

Kaynak: Haber Global TV

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şark hizmeti