Bakan Soylu: Taksim saldırısını planlayan Bilal Hassan'ın kaçmasına yardım eden kişi Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edildi

Gündem haberleri Süleyman Soylu son dakika
Bakan Soylu: Taksim saldırısını planlayan Bilal Hassan'ın kaçmasına yardım eden kişi Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Taksim saldırısını planlayan Bilal Hassan'ın kaçmasına yardım eden bir kişinin Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edildiğini açıkladı.

Son dakika haberine göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Taksim saldırısını planlayan Bilal Hassan'ın kaçmasına yardım eden bir kişinin Bulgaristan'da yakalandığını açıkladı.

Soylu, teröristin Türkiye'ye iade edildiğini de açıklamalarına ekledi. 

13 Kasım günü İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısı şüphelilerinden Bilal Hasan'ın yurt dışına kaçmasına yardım eden Hazni Gölge'nin, Bulgaristan Svilengrad'ta bulunan bir otelde kaldığı tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı, Bulgaristan İnterpol'undan Hazni Gölge'nin yakalanması talep edildi.

Bulgaristan polisi Gölge'yi yakalayarak Kapıkule Sınırkapısı'nda Edirne Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim etti.

Bomba kullanarak, tasarlayıp adam öldürme gibi 8 ayrı suçtan aranan, PKK terör örgütü üyesi Hazni Gölge gözaltına alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

NE OLMUŞTU?

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım Pazar günü saat 16.14'te meydana gelen bombalı terör saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı.

Saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İstiklal Caddesi’ne bombayı bıraktığı belirlenen Suriye uyruklu Ahlam Albashır İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

Teröristin olay yerine gelişi ve olaydan sonra uzaklaştığı anların yer aldığı güvenlik kameraları görüntüleri basınla paylaşıldı. Olay günü saat 15.17'de Taksim Meydanı tarafından İstiklal Caddesi'ne giren teröristin, sırt çantası ve elindeki bir poşetle caddede yürüdüğü tespit edildi. 

Başörtüsü ile eşkalini gizlemeye çalışan ve saat 15.29'da bir kafenin önüne gelen teröristin saat 15.30'da bir mağazanın önünde yer alan ve patlamanın gerçekleştiği noktadaki banka, çantası ve elindeki poşetle oturması görüntülerde yer aldı.

Görüntülerde, yaklaşık 41 dakika bankta oturan Albashır'ın, saat 16.11'de sırt çantasını bankta bırakarak yine Taksim Meydanı istikametine yürümeye başladığı, patlamanın gerçekleştiği an olan saat 16.14'ten sonra ise koşmaya başladığı anlar yer aldı.

Teröristin daha sonra ulaştığı Taksim Meydanı'nda saat 16.17 sıralarında bir otelin önünde yürüdüğü anlar da kayıt altına alındı.

İLK İFADE

Emniyet güçleri, terör saldırısıyla ilgili yaptıkları çalışmalarda, PKK/KCK/PYD/YPG tarafından verilen talimat üzerine bombalı saldırıyı düzenleyen Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın örgütle olan bağlantılarını ortaya çıkardı.

Saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Edirne üzerinden yurt dışına kaçış planı yaptığı sırada Küçükçekmece'de yakalanan terörist, ifadesinde, Suriye'nin Münbiç bölgesinde PKK/KCK/PYD/YPG terör örgütü içinde sözde üst düzey istihbarat biriminde faaliyet yürüten "Hacı" kod adlı örgüt mensubuyla irtibatlı olduğunu söyledi.

Saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır, İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinde, terör örgütüyle erkek arkadaşı aracılığıyla 2017 yılında tanıştığını belirterek, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısını devam ettirdiğini anlattı.

TAKSİM'DE İKİ KEZ KEŞİF YAPTIĞINI İTİRAF ETTİ

Albashır, Bilal Hasan ile 4 ay boyunca ev ve iş dışında bir yere gitmediklerini savunarak, son 1 ay içerisinde gözaltına alınan şüphelilerden Yasir Al Korali ile iki kere keşif amacıyla Taksim'e gittiklerini, yaya olarak da İstiklal Caddesi'nde dolaştıklarını itiraf etti.

SALDIRI 12 KASIM'DA YAPILACAKTI

Tutuklanan 17 şüpheli hakkında soruşturma savcılığınca hakimliğe gönderilen sevk yazısında, terörist Albashır'ın saldırıyı aslında 12 Kasım'da yapacağı ancak sonra vazgeçerek bir gün sonraya ertelediği kaydedildi.

EYLEM HAZIRLIĞI TEKSTİL ATÖLYESİNDE YAPILDI

Savcılığın sevk yazısında "Hüsam" kod adlı şüpheli Hasan Ali'nin terörist Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan ile tekstil atölyesinde kaldığı ve eylem hazırlığının bu atölyede yapıldığı kaydedildi.

"Hüsam"ın kullanımındaki hattı Bilal Hassan'a verdiği belirtilen yazıda, bu numaranın terör saldırısının yaşandığı gün, Taksim'de Albashır'ın hattı ile birlikte baz verdiği aktarıldı.

Yazıda, "Hüsam" kod adlı Hasan Ali'nin terör saldırısının hazırlığı sürecinde diğer şüphelilerle iştirak halinde olduğu belirtildi.

PATLAYICININ "OLTA KURŞUNU"YLA GÜÇLENDİRİLDİĞİ BELİRLENDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, zaman ayarlı olduğu değerlendirilen bombanın parçaları üzerinde incelemelerde bulundu.

Yapılan tespitlerde TNT cinsi patlayıcının güçlenmesi için içine çivi, demir parçaları ve olta kurşunu konulduğu belirlenirken delillerde TNT ve nitro selüloz kalıntıları ortaya çıktı.

TERÖRİSTİN YAZIŞMALARI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmada, terörist Ahlam Albashır'ı, patlamadan sonra gittiği Esenler'den alıp Küçükçekmece'ye götüren Ahmed Jarkas'ın ağabeyi olan ve firari şüpheli Bilal Hassan'ı patlamanın ardından Edirne'ye kaçırdığı tespit edilen Ammar Jarkas'ın kullandığı cep telefonu detaylı olarak incelendi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Ammar Jarkas'ın, patlama sonrasında kız kardeşine, Ahlam Albashır'ı kastederek, "Geldiği elbiselerini çıkarsın atsın, onları bir poşete koy." şeklinde WhatsApp üzerinden mesaj attığı anlaşıldı.

Jarkas'ın ayrıca Halil M. adlı bir kişiye, Albashır'ın kaçarken çekilmiş fotoğrafını göndererek "Bu o." dediği, Halil M'nin ise "Beni haberdar et." şeklinde yanıt verdiği tespit edildi.

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, telefonunda ele geçirilen konuşmaların, Ammar Jarkas'ın patlamadan önceden haberdar olduğuna ve teröriste yardım ettiğine delil olarak değerlendirildiği öğrenildi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Taksim saldırısı son dakika Bilal Hassan