İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Göç nedeniyle iç güvenlik, kamu düzeni ve asayişte kritik bir olayla karşılaşılmadı

İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu

İçişleri Bakanı Soylu, "Göç Kurulu Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da yapılan Göç Kurulu Toplantısı'nda konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, 2011'de başlayan düzensiz göç nedeniyle iç güvenlik, kamu düzeni ve asayiş konusunda herhangi bir kritik olayla karşılaşılmadığını belirtti.

Soylu, kurallara uymayanlar için yasaların geri göndermek dahil tıkır tıkır işlediğini, bu konudaki gelişmeleri, kamu düzeninin sağlanması adına dikkatle takip ettiklerini söyledi.

Göç meselesini, "uluslararası koruma ve geçici koruma ile kalanlar", "ikamet izniyle kalanlar" ve "düzensiz göç" olmak üzere 3 ana başlıkta takip ettiklerini dile getiren Soylu, şu bilgileri verdi:

"Üçüncü ülkelerin düşük yerleştirme kotaları yüzünden uluslararası koruma başvurularında 15 bin 975 kişi, geçici koruma başvurularında da Suriyelilere geçici koruma statüsü verilmesinden itibaren toplam 48 bin kişi üçüncü ülkeye yerleştirilmiş durumdadır. Bu konuda üçüncü ülkelerle ilgili yapılan değerlendirmeler, yok hükmündedir. Yani 48 bin kişi yok hükmündedir. Ülkemizdeki sayıyı hesaplayıp gelen kişiyi hesaplarsak Batı'nın veya üçüncü ülkelerin bu konuda herhangi bir iyi niyet adımından yoksun olduklarını hepimiz görürüz. Halen ülkemizde 3 milyon 710 bin 532 kişi, geçici koruma statüsünde bulunmaktadır Suriyeli. Öğrenci, ailevi sebepler, çalışma gibi gerekçelerle ülkemizde ikamet izniyle kalanların sayısı da 1 milyon 207 bin 749'dur ve bunlar kayıtlıdır. Gönüllü olarak geri dönen Suriyelilerin sayısı da 2019'da başlattığımız bu süreçle birlikte 462 bin 26 kişidir. 2016 yılından itibaren doğu ve güney sınırlarımızda engellediğimiz kaçak göçmen miktarı 2 milyon 327 bindir."

Kaynak: AA

asayiş göçmenler