İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu

İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu
İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ,İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. Soylu, İstanbul'da 5 bin 600 acil durum toplanma alanının bulunduğunu söyledi.

İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde gerçekleştirilen İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'na katılan Soylu, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ile Bursa Arama Kurtarma Spor Kulübü Derneğine Arama Kurtarma Akreditasyon Sertifikası verdi.

Soylu, burada yaptığı konuşmada, Afet Eğitim Yılı münasebetiyle kurumlarla iş birliği protokollerinin gerçekleştirildiğini belirtirken, dün 15 yeni protokol eklendiğini ifade etti.

Son bir yılda 4 şiddetinden büyük gerçekleşen deprem sayısının 258 olduğunu dile getiren Soylu, depremin vaktinin ve saatinin olmadığına vurgu yaptı.

Depreme toplum olarak hazırlanılması ve acele edilmesinin önemine dikkati çeken Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bu konuda planlı ve stratejik bir hazırlık içerisinde olduklarını söyledi. Bir yandan afet bilinci ve risk analizlerinin artırıldığına işaret eden Soylu, diğer yandan da ülkeyi afete dayanıklı hale getirmeye çalıştıklarını anlattı.

Bakan Soylu, AFAD bünyesinde, "AFAD Gönüllülük Sistemi" kurulduğuna, buna 293 bin kişinin başvurduğuna, 63 bin gönüllünün uzaktan eğitimlerini tamamladığına, 128 bin kişinin de eğitimlerinin devam ettiğine dikkati çekti.

"ÜLKE GENELİNDE TOPLANMA ALANI SAYISI 25 BİN 570"

Yarın deprem olacakmış gibi endişe taşıdıklarını ve bu bilinçle çalıştıklarını ifade eden Soylu, toplanma alanlarına ilişkin, "Hem Türkiye'de hem de İstanbul'da bu alanları artırmaya dönük ciddi bir çalışma içindeyiz. 13 Kasım 2018 tarihi itibarıyla afet ve acil durum toplanma alanları e-devlet kapısı üzerinden ilan edilmiş ve halkımızın erişimine açılmıştır" değerlendirmesini yaptı.

Ülke genelinde toplanma sayılarını açıklayan Soylu, "Ülke genelinde toplanma alanı sayısı 25 bin 570. İstanbul'da ise ilk önce 2 bin 900 idi, 2020 yılı sonu itibarıyla bu 3 bin 97 oldu. Sonra afet ve acil durum toplanma alanları sayısı İstanbul'da 5 bin 600'e çıktı. Kişi başına düşen toplanma alanı metrekaresi ise 1,29 metrekareden 3,37 metrekareye yükseltildi" dedi.

Afetle mücadele çalışmalarına katkı sunanlara teşekkür eden Soylu, konutların yüzde 87'sinin toplanma alanlarına 500 metre mesafede olduğuna, toplanma alanlarında barınma alanı olarak nitelendirdikleri okul bahçelerinin çok fazla kullanılmadığına işaret etti.

Kaynak: AA

İçişleri Bakanı Soylu