HDP'li Semra Güzel için süreç başladı

HDP TBMM

Mart ayı başında dokunulmazlığı kaldırılan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılmaması nedeniyle, milletvekilliğinin düşürülmesinin yolu açıldı.

Terör örgütü üyesi olmakla suçlanan ve yargılanması için dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme geldi. Güzel'in TBMM Genel Kurul'da son beş birleşime katılmadığı tespit edildi ve milletvekilliğinin düşürülmesi için yasal süreç böylece başladı.

TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem başından bu yana müşahade usulüyle açılıyordu. Yani Meclis Başkan Vekili, gözlem usulüyle "Toplantı yeter sayısı vardır" diyerek Genel Kurul toplantısını başlatıyordu.

BBC Türkçe'nin haberine göre;  HDP'li Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından Cumhur İttifakı, 31 Mayıs'ta aldığı bir kararla Meclis Genel Kurulu'nun 7 Temmuz'a kadar yoklama ile açılmasını kararlaştırdı. İlk yoklama kararı da aynı gün uygulandı.

Uygulanması kararlaştırılan TBMM İçtüzüğü'ne göre, bir milletvekili son bir ay içerisinde beş birleşime mazeretsiz katılmazsa devamsızlığı tespit ediliyor. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Anayasa ve İçtüzük gereği, bir ay içinde beş birleşime mazeretsiz ve izinsiz katılmayan milletvekilleri için üyeliğin düşürülmesi süreci başlatılabiliyor. Başkanlık Divanı'nda yapılacak durum tespitinin ardından, bu durumun TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na bildirilmesi bekleniyor.

İçtüzük gereği karma komisyon, dokunulmazlık prosedüründe olduğu gibi Güzel'in dosyasını inceleyip karara bağlayacak. Karma komisyonun "üyeliğin düşmesi" yönünde karar vermesi halinde, bu yöndeki rapor TBMM Genel Kurulu'nun oyuna sunulacak.

Milletvekilliğinin düşürülmesi için üye tam sayısının salt çoğunluğu, yani 301 milletvekilinin "kabul oyu" vermesi gerekiyor.

Kaynak: Haber Global TV

HDP Semra Güzel TBMM