Hangi konser-festival, neden iptal edildi?

Gündem haberleri
Hangi konser-festival, neden iptal edildi?
ODTÜ Bahar Şenlikleri'nde bu yıl konserler iptal edilmişti. Fotoğraf: Shutterstock

Geride bırakmaya hazırlandığımız yaz aylarında iptal edilen konserler ve festivaller gündem oldu. En son Fethiye'de düzenlenecek Milyonfest, festival alanının çevre koruma alanı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Yetkililer gündemdeki bazı konserlerin organizasyon tarafından yapılmadığını belirtti.

Yaz aylarında okulların kapanması, vatandaşların tatile çıkması ve havaların güzelleşmesiyle birlikte festival, açık hava konserlerinin sayısında artış yaşanıyor. Bu yıl ise gerçekleşmesine yakın iptal olan etkinlikler gündem oldu. Etkinlikler 'orman yangını', 'açık havada etkinlik yasağı', 'alkol satışı' ve 'güzergah planı' gibi gerekçelerle iptal edildi. Bazı konserlerin ise iptal kararının idareciler tarafından alınmadığı, organizasyon şirketlerinin tasarrufunda olduğu vurgulandı. Gelin son aylarda iptal edilen konser ve etkinlikleri bir anımsayalım.

Eskişehir Anadolu Fest

-Kim düzenliyor?

Organizatör Serdar Can.

-Neden iptal edildi?

Eskişehir Valiliği 12-15 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılması planlanan Anadolu Fest’i 15 gün süreyle açık alanlardaki etkinliklerin iptal edilmesi sebebiyle yasakladı. Festival sebebiyle 10 bin bilet satılmıştı.

-Kimler sahne alacaktı?

Levent Yüksel, Haluk Levent, Teoman, Hayko Cepkin, Sagopa Kajmer, Yeni Türkü.

Niyazi Koyuncu Pendik Konseri

-Kim düzenliyor?

Müzisyen Niyazi Koyuncu.

-Neden iptal edildi?

Merhum sanatçı Kazım Koyuncu’nun kardeşi Niyazi Koyuncu, 25 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenecek konserinin iptal edilme gerekçesi olarak Pendik Belediyesi’nin kendisine ‘değer yargılarını ve görüşlerini’ paylaşmadığı gerekçesinin sunulduğunu söyledi. Pendik Belediyesi ise yaptığı resmi açıklamada konseri kendilerinin iptal etmediğini, olaydan sonradan haberdar olduklarını belirtti.

Belediye açıklamasında şu ifadeleri kullandı: İptalinden sonra haberdar olduğumuz konser, Pendik Halk Eğitim Merkezi tarafından programlanmış, yine aynı merkez tarafından iptal edilmiştir. Konserin organizasyonu ya da iptal edilmesinde Pendik Belediyesi'nin hiçbir dahli yoktur. Müzisyenin iddiası tümüyle asılsızdır.

Hangi konser-festival, neden iptal edildi? - Resim : 2

Zonguldak Kozlu Müzik Festivali

-Neden iptal edildi?

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, festivali kendilerinin iptal etmediğini organizasyon firmasının, operasyonunu durdurduğunu söyledi. Festivali düzenleyen şirket 'koşulların festival ruhuna uygun olmadığı’ gerekçesiyle etkinliği sona erdirdiğini duyurmuştu. Vali festival alanında alkol satışına izin verilmeyeceğini ifade ederek, “Valilik, kaymakamlık ve emniyet olarak herhangi bir festivali engelleme gibi bir tavrımız yoktur. İzin de verilmiştir. Alkol festivaliyse adı mevzuat buna müsaade etmiyor” dedi. Kozlu Müzik Festivali 23 Temmuz 2022 tarihinde iptal edildi.

Munzur Kültür ve Doğa Festivali

Kim düzenliyor?

Tunceli Belediyesi ve çeşitli dernekler

Neden iptal edildi?

Tunceli Valiliği 21-22-23-24 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek festivale üç gün kala belediyeye bir yazı göndererek iptal kararını bildirdi. Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi de festival kapsamında konser verecekti.

Tunceli Valiliği, Munzur Festivali'nde iki grubun etkinliklerine müsaade edilmediğini ve il merkezinde festival yürüyüş alanı olarak Tunceli Belediyesince talep edilen alanın 2022 yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Güzergah Planı içerisinde yer almadığını belirterek, bunların dışındaki festival programlarına izin verildiği açıkladı.

Kazdağı Ekoloji Festivali

-Kim düzenliyor?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

-Neden iptal edildi?

Balıkesir Valiliği ‘orman yangınları’ gerekçesiyle 6 Temmuz 2022 tarihide festivalin iptal edildiğini duyurdu.

Zeytinli Rock Festivali

-Kim düzenliyor?

Milyon Yapım.

-Neden iptal edildi?

Balıkesir, Burhaniye’de 7. kez düzenlenecek olan Zeytinli Rock Festivali’ne kaymakamlık izin vermedi. Kaymakamlık tarafından organizasyon şirketine gönderilen yazıda "Halktan gelen yoğun şikayetler göz önüne alınarak toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir" ifadeleri kullanıldı.

Festivalde aralarında Selda Bağcan, Sertab Erener, Athena, Ceza, Duman ve Mor ve Ötesi'nin de olduğu 50'den fazla sanatçı ile grup sahne alacaktı.

Gökçeada Meryem Ana Panayırı

Kim düzenliyor?

İmroz Eğitim ve Kültür Derneği

Neden iptal edildi?

Derneğin açıklamasına göre; 15 Ağustos tarihinde düzenlenecek olan panayır, CİMER’e yapılan şikayetler üzerine iptal edildi. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Gökçeada Kaymakamlığı'ndan izin alınarak tüm hazırlığını yaptığımız panayır organizasyonu hakkında çeşitli şikayetler yapıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Bu seneye mahsus gecikmeli olarak organizasyonunu üstlendiğimiz panayırımızı bu şartlar altında gerçekleştiremeyeceğimiz kanaatine varmış bulunmaktayız. Ancak yukarıda belirttiğimiz amaçlarla ve yüzyıllardır süre gelen ticari kaygılardan uzak gelenekselleşmiş haliyle bu panayırı bundan sonraki yıllarda gerçekleştirmek için gönüllü olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.

ODTÜ Bahar Şenliği konserleri

Kim düzenliyor?

Uluslararası Gençlik Topluluğu.

Neden iptal edildi?

ODTÜ Rektörlüğü 25-28 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek şenlik için yeni bir format önerildiğini ve bu formatın organizasyon tarafından kabul edilmediğini açıkladı. Rektörlük açıklamasında, “Yazıda, "Söz konusu öneri, KKM (Kültür ve Kongre Merkezi) Otopark alanının saat 22:00'ye dek ve KKM salonlarının mesai saatleri içinde topluluk stantları ve etkinlikleri için kullanımı, otopark alanında Rektörlük olanakları ile kurulacak sahnede müzik topluluklarının sahne alması, Avusturya Elçiliği katkıları ile Avusturya'dan gelecek sanatçıların konseri, uluslararası öğrenci stantlarının kurulması ve kermes talebinde bulunan toplulukların hazırlayacakları yiyecek stantlarını içermektedir" denildi.

UGT de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, 8 Nisan tarihli toplantıda üniversite yönetimi ile her alanda anlaşmaya varmış olmalarına karşın ertesi gün Rektörlük tarafından kendilerine tüm etkinlik ve alanların iptal edilerek, şenliğin yalnızca KKM ve otoparkına kurulacak tek bir sahnede yapılacağı bilgisinin kendilerine iletildiğini söyledi.

Metin-Kemal Kahraman Konseri

Kim düzenliyor?

Metin-Kemal Kahraman kardeşler

Neden iptal edildi?

Muş’ta düzenlenecek konserin iptali için müzisyenlerden yapılan açıklamada, "Buna rağmen yasaklama kararı konserden bir gün önce ve mesai bitimine yarım saat kala telefonla, şifahen bildirilmiş, kararın yazılı bildirimini ise ancak bir sonraki gün mesai saatleri içinde alabileceğimiz söylenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Aynur Doğan Bursa ve Kocaeli konserleri

Kim düzenliyor?

Aynur Doğan

Neden iptal edildi?

Aynur Doğan’ın Kocaeli konseri Derince Belediyesi tarafından iptal edilmişti, 31 Mayıs Salı günü Bursa Kültür Park’ta yapılacak olan konser de iptal edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Büyükşehir Destek isimli Twitter hesabı ise vatandaşların tepkileri üzerine konserin belediye değil, organizasyon firması tarafından iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.

Başkent Kültür Yolu Festivali Mirae Konseri

Kim düzenliyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Neden iptal edildi?

Türkiye’de mevcut olan Güney Kore pop müziği ilgisi sonucu bu gruplara özellikle gençler tarafından bir ilgi olduğu gözleniyordu. ‘Kore-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 65. yıl dönümü özel konseri’ olarak duyurulan etkinlik bazı vatandaşların sosyal medya üzerinden gösterdikleri tepki sebebiyle iptal edildi. Konserin iptali hakkında resmi bir açıklamada bulunulmadı.

Apolas Lermi Denizli ve Bostancı Konserleri

Kim düzenliyor?

Apolas Lermi

Neden iptal edildi?

Karadenizli sanatçı Apolas Lermi’nin 16 Temmuz tarihinde Giresun Güce’de düzenleyeceği konser valilik tarafından iptal edildi. Lermi'nin 31 Temmuz’da Sakarya Akyazı Acelle Yaylası’nda gerçekleşecek olan konseri 'hakkında çıkan haberler' gerekçe gösterilerek iptal edilmişti.

Milyonfest Fethiye

Kim düzenliyor?

Milyon Yapım

Neden iptal edildi?

Fethiye Kaymakamlığı, müzik festivali 'Milyonfest Fethiye'nin iptal edildiğini açıkladı. Kaymakamlık gerekçe olarak festivalin yapılacağı plajın, Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yer aldığını gösterdi. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, kararı gençlerin takdirine bıraktığını belirtip, İdare Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Kaynaklar: Organizasyon komiteleri, Valilikler, İHA

Kaynak: Web Özel

Gündem haberleri