Hafriyat atıkları doğaya kazandırılıyor

Gündem haberleri İBB
Hafriyat atıkları doğaya kazandırılıyor

Hafriyat alanlarındaki atıklar, İBB iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin toprak sahalarında yeniden işleniyor. Ayrıştırıldıktan sonra çeşitli malzemelerle zenginleştirilen toprak, İstanbul’un park ve bahçelerinin renklenmesine katkı sunuyor.

2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ tarafından, hafriyat toprağının döküm alanlarında atığa dönüşmesini engellemek amacıyla kurulan toprak üretim tesislerinde geri dönüşüm gerçekleştiriliyor. İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin Alibeyköy ve Pendik fidanlıklarında bulunan toprak üretim tesislerinde, her yıl ortalama 250 bin metreküp hafriyat toprağı geri dönüştürülüp İstanbul’un park ve bahçelerinde kullanılır hale getiriliyor.

Dönüştürme işlemi için öncelikle inşaat alanlarındaki hafriyattan numune alınıyor. Numuneler kurumun laboratuvarlarında analiz edildikten sonra çıkan sonuçlara göre hafriyat toprağı geri dönüşüm için alanlardan getiriliyor. Tesislerde işlenen toprak, daha sonra torf, yanmış koyun gübresi ve pomza gibi malzemelerle zenginleştiriliyor. Doğaya kazandırılmaya hazır hale gelen toprakla İstanbul’un park ve bahçelerinin toprak ihtiyacı karşılanıyor. İstanbul’da kentsel dönüşümün hız kazandığı günlerde geri dönüştürülen toprak sayesinde hem doğa korunuyor hem de ekonomiye de katkı sağlanıyor.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

gündem haberler