Haber Global olay yerinde! İşte Prag'daki katliam okulu

Çekya Gündem haberleri Yaşam Haberleri Silahlı saldırı haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye AB Ekonomi haberleri
Haber Global olay yerinde! İşte Prag'daki katliam okulu

Çekya'nın başkenti Prag'da, 15 kişinin yaşamını yitirdiği Carolina Üniversitesi'ndeki son durumu yerinde inceledik. Prag turumuzda, ülkedeki en kanlı saldırının izlerinin henüz silinmediğine tanık olurken, Çekyalılar ise hala büyük şok içinde olduklarını anlattılar...

Çekya'nın başkenti Prag’da geçtiğimiz hafta ülkenin en köklü eğitim kurumlarından Carolina Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırının yankıları devam ediyor. Ülkede büyük bir şok etkisi yaratan saldırıdan geriye yaşamını yitiren öğrencilere yazılan duygusal mektuplar ile korkunç katliamın izleri kaldı. Tarihi ve günümüzde halen el değmemiş yapılaşmasıyla kendisine hayran bırakan Prag’daki turumuzda, 15 kişinin yaşamını yitirdiği Carolina Üniversitesi'ne uğramayı da ihmal etmezken, Çekler'in yaşadığı büyük travmayı bizzat yerinde görüp ilk ağızdan dinledik.

Haber Global olay yerinde! İşte Prag'daki katliam okulu - Resim : 1
Katliam okulunu sadece Çekyalılar değil, turistler de ziyaret ederek fotoğraf çekiyorlar. 

HAFIZALARDAN SİLİNMEYECEK

Önceden planlanan seyahatimiz, ülkede yaşanan acı bir olayın da arkasında bıraktıklarını görmemize olanak sağladı. Çekya’nın başkenti Prag’da Jan Palach Meydanı'ndaki Carolina Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, psikolojik sorunları olduğu açıklanan saldırgan, üniversiteye gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 15 kişiyi öldürerek 24 kişiyi de yaralamış, saldırganın katliam sonrası intihar ettiği açıklanmıştı. Ülkenin modern tarihindeki en büyük saldırısı olarak kayıtlara geçen bu olay, Çekyalıların hafızasından da uzun süre silinmeyecek gibi.

KİMSE İNANAMIYOR

‌Prag’da turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgede bulunan Carolina Üniversitesi’nde gördüğümüz tablo oldukça hüzünlü. Katledilen öğrencilerden sonra ülkede 3 günlük milli yas ilan edilirken, hem yerli halk, hem de turistler akın akın üniversiteyi ziyaret ederek hayatını kaybeden öğrenciler için çiçek bırakıp mum yaktığına şahit olduk. Yaşanan katliamın şokunu atlatamayan Çekyalı Anna, yaşadıklarını anlatırken, olup bitene inanmakta güçlük çektiğini söyledi.

Haber Global olay yerinde! İşte Prag'daki katliam okulu - Resim : 2
Soy isimlerini vermekten çekinen Vojtech ile Anna, halen büyük şok yaşadıklarını söylediler.  

"ANIT YAPILMALI"

Hayatını kaybeden öğrencileri anmak için şehir dışından buraya geldiğini anlatan Anna, okulda tanıdığı kimse olmasa da bu kanlı saldırıyı unutturmamak için üniversiteyi sürekli ziyaret edeceğini belirtirken, üniversitenin girişine hayatını kaybeden öğrenciler için anıt yapılması gerektiğini dile getiriyor. 

"SIK SIK ÇİÇEK BIRAKIYOR"

Hayatını kaybeden öğrenciler için üniversiteye gelen bir diğer Çekyalı Vojtech ile konuşuyoruz. Vojtech, üniversitenin ülkede bulunan en güvenilir üniversite olduğunu böyle bir saldırının nasıl yaşanmış olabileceğini algılayamadığını ifade ediyor. O da tıpkı Anna gibi üniversite ile herhangi bir bağı olmasa da buraya sık sık gelip çiçek bırakacağını anlatıyor.

ÜNİVERSİTE HALEN KAPALI 

Üniversite saldırısı sonrası güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı Prag’da gördüğümüz kadarıyla önlemler yavaş yavaş gevşetilmiş durumda. Polis ekiplerinin devriye attığı bölgede, üniversite şimdilik kapalı. Konuştuğumuz yetkililer, üniversitenin eğitim hayatına ilişkin net bir tarih vermezken, öğrencilerden bazıları arkadaşlarının hatırasını yaşatmak adına okulun önünde toplanmaya devam ediyor.

Haber Global olay yerinde! İşte Prag'daki katliam okulu - Resim : 3
Katliamın yapıldığı üniversiteye her gün yüzlerce Çekyalı ziyaret ederken, ölenlerin anısına mum yakılıp, mektuplar bırakılıyor. 

TURİZM ETKİLENMEDİ

Prag'da saldırı sonrası büyük bir şok yaşansa da saldırının terör olarak nitelendirilmemesi ve saldırıyı gerçekleştirenin herhangi bir örgüt bağlantısının olmaması nedeniyle, bu olayın turizme herhangi bir olumsuz yansıması olmadığını öğreniyoruz. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgede, yeni yılın her şeye rağmen ışıl ışıl büyük bir coşkuyla karşılandığı da dikkatimizden kaçmıyor. 

zeynep.uzun@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel