Marmaris'te 2021 ile 2022 arasındaki fark ne? 'Buraya aynı nedenden dolayı dönmek...'

Orman Yangını
Marmaris'te 2021 ile 2022 arasındaki fark ne? 'Buraya aynı nedenden dolayı dönmek...'
Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık ve Kameraman Varol Biçer. Fotoğraf: Haber Global

Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık, Marmaris'te yaşanan orman yangınına kameraman Varol Biçer ile birlikte ilk günden beri sahada tanıklık ediyor. Geçen sene de günlerce afet bölgesinde görev yapan Altunışık geçen yıl ile bu yıl arasındaki farkı anlatıyor.

İZLENİM: MEHMET ALTUNIŞIK

Marmaris'e yangının başladığı günün gecesinde, 21 Haziran'da geldim. Yangına müdahalelerde geçen seneye göre farklar var. Müdahaleler daha yoğun ama rüzgarın yangına etkisi bu sene de aynı. Dün yangın tam kontrol altına alınacağı sırada rüzgar etkili oldu. Hatta Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını fakat esintiyle başka bir yere sıçrama durumu olabileceğini söylemişti. Dün de öğle saatlerinde rüzgarın etkisiyle yangın daha geniş bir alana yayıldı.

Orman yangınına müdahale geçen seneye göre daha koordine. 61 uçak ve helikopter ile havadan müdahale gerçekleştiriliyor. Zaten bu bölge dağlık bir alan, araçla müdahale etmenin mümkün olmadığı yerler mevcut. O noktalara müdahale havadan yapılıyor. Helikopterlerde gece görüş kamerası olmadığı için gece müdahale edilemiyor. Bu durum geçen sene de söz konusuydu ama havadan müdahalenin geçen seneye göre daha yoğun olduğunu söyleyebilirim.

Marmaris'te 2021 ile 2022 arasındaki fark ne? 'Buraya aynı nedenden dolayı dönmek...' - Resim : 1
Mehmet Altunışık yangına bu sene daha koordine müdahale edildiğini belirtiyor. Kaynak: Haber Global

Gönüllüler yangının bir an önce söndürülmesini istedikleri için yardım ediyorlar. Buranın insanları onlar, bu yeşilliklere alışıklar. O nedenle ellerinden gelen katkıyı sunmak istiyorlar. Fakat kalabalık grupların bulunmasının müdahaleyi zorlaştırdığı durumlar olabiliyor. Mesela havadan müdahalelerde sarp arazilerde bulunan kişilerin hayati tehlikesi olabilir ama gönüllüler bu sene daha dikkatli, daha bilinçli. İşleri kolaylaştırmak için çabalıyorlar. İtfaiye ve gönüllüler açısından koordinasyon eksikliği yok. Genel anlamda yangın söndürme müdahalelerini yeterli gören de var, görmeyen de var.

İlk başta yangının büyümesiyle “Geçen seneki gibi olur mu?” yönünde bir panik yaşandı. Özellikle yangının yerleşim yerlerine yaklaşmasıyla endişeler arttı. Fakat havadan müdahalenin daha yoğun ve daha koordine olması panik havasının dağılmasına neden oldu. Pek tabii yangının devam etmesinden ötürü tedirginlik sürüyor.

'BURAYA TEKRAR AYNI NEDENDEN DOLAYI GELMEK ÜZÜCÜ'

Biz de nihayetinde insanız. Gazeteciyiz, görevimiz buraya gelmek ama bu ülkenin bir vatandaşı olarak bu kadar ormanın yandığını görmek bizi de üzüyor. Bir ağacın yetişmesi on yıllar sürüyor ve saniyeler içinde yanması çok üzücü. Geçen sene de ağaçlar gözümüzün önünde yanmıştı. Buraya tekrar aynı nedenden dolayı gelmiş olduğum için içim buruk. Gönül isterdi ki buraya geliş nedenimiz geçen seneki yangından sonra gerçekleştirilen yeşillendirme çalışmalarını haber yapmak ya da tatil olsaydı. Aynı nedenden dolayı buraya dönmek çok üzücü.

YANGINDA SON DURUM

Muğla'nın Marmaris ilçesinin Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor.

Haber Global'e açıklamalarda bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 23 Haziran sabahında yaptığı değerlendirmede, yangın bölgesine ilişkin uydu fotoğraflarına göre; 2 bin 884 hektar alanın yandığını kaydetti. Gürün, “Rüzgarın yönüne göre 2-3 noktada yangın sürüyor" ifadelerini kullandı.

Altunışık geçen sene de yangın bölgesinde görev yapmıştı.👇

Gürün sözlerine şöyle devam etti:

Burada şu ana kadar önemli bir hasar yok. Can, mal ve yerleşim yerlerine ilişkin bir olumsuzluk söz konusu değil. Yangının meskun mahallelere sıçramasını engellemek için arkadaşlarımız çalışıyor. Gece uçuşları yapılamadığı için yangın gece rüzgarın insafında. Orman içine müdahale özel araçlarla yapılabiliyor. Karadan araçlarla ormanın içine girilip ara yolların açılması lazım.

'GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER BUGÜN YARIN BAŞLIYOR'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise açıklamasında, Marmaris'teki yangında ilk kez bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterlerinin görevde olduğunu vurguladı. Soylu, “Gece görüşlü helikopterler bugün yarın uçuşa başlayacak. Bu yangınlarda büyük bir mücadele ortaya konuluyor. Yangının çıkışına yönelik bir tespitimiz var. Bir şüpheli kimliğimiz elimizde" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

orman yangınları Marmaris Web Özel Mehmet Altunışık muğla