Gözbebeği SİHA artık emekli, savunmanın küresel yüzü TB2

SİHA İHA Türk Savunma Sanayii Savunma Sanayii Başkanlığı TSK Gündem haberleri Askeri teknoloji Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri Pençe operasyonları Azerbaycan Türkiye
Gözbebeği SİHA artık emekli, savunmanın küresel yüzü TB2

Türkiye'nin savunma endüstrisindeki yüzü ve dünyaya ilk açılan kapısı kabul edilen Bayraktar TB2 filosunun 2014'te envantere giren S5 kuyruk numaralı üyesi, 10 bin saatlik uçuş süresini başarıyla geride bırakarak emekli oldu. Havacılık sektörünün ihracat şampiyonu olan SİHA II. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın başarısında da büyük rol oynadı.

Türk savunma sanayiinin dünyadaki yüzü TB2 S5 SİHA başarılı görev süresinin ardından emekli edildi. SİHA'nın görev kayıtlarında Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve Pençe Harekatları bulunuyor. Görevi süresince 750'den fazla sorti gerçekleştiren efsanevi SİHA ayrıca Libya, Ukrayna, Mali, Burkina Faso ve II. Karabağ Savaşı'nda üstün başarı sergileyerek dünya medyasında da sıklıkla manşetlere taşındı. Milli SİHA ayrıca 6 NATO üyesi ve 4 AB üyesi ülkenin de envanterinde yer alıyor.

İHRACAT ŞAMPİYONU

TB2 yalnızca 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat getirisi sağlarken 2021-2023 yılları arasında da savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri de oldu. Bayraktar TB2 SİHA için bugüne kadar 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

RESMİ TÖREN

Bayraktar TB2 S5 SİHA'sı için İstanbul Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Törene Orgeneral Metin Tokel, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Zeynel Abidin Erginbaş, İHAS Tugay Komutanı Tuğgeneral Sertaç Öztürk, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da katıldı.

ARAŞTIRMA UÇAĞI OLACAK

TB2'nin Baykar bünyesinde eğitim ve test uçuşlarında görev alacak şekilde araştırma uçağı olarak kullanılacağı ifade edildi. Emekliye ayrılan SİHA'nın yerine bir başka TB-2'nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na hediye edildi. TB2'ler hali hazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapıyorlar.

[email protected]

 

Kaynak: Haber Merkezi