Fransa'yı sallayan Burak Yılmaz, nasıl 'Le Kral' oldu? 2016'dan beri kaos...

Fransa futbol
Fransa'yı sallayan Burak Yılmaz, nasıl 'Le Kral' oldu? 2016'dan beri kaos...

Fransa Ligue 1'de Lille şampiyon olurken Fransa'da gündem Burak Yılmaz oldu. 35 yaşında Avrupa macerasına atılan Burak Yılmaz, Fransızlar tarafından "Le Kral" ilan edildi ve ve sezona damga vurdu. Peki ne oldu da Burak, 35'inde bu maceraya atıldı?

*Burak Yılmaz, The Guardian tarafından 2021'in en iyi oyuncuları listesine 85. sıradan girmeyi başardı. 24 Mayıs 2021 tarihli yazımızda Burak'ın Avrupa macerasına atılma hikayesini kaleme almıştık.

Burak Yılmaz, 2006 yazında Antalyaspor'dan Jean Tigana yönetimindeki Beşiktaş'a geldiğinde umut vadeden bir kanat oyuncusuydu. Yolu Karadeniz'in doğusuna düşene kadar çok savruldu, vadettiği umut da günden güne azaldı. Ta ki Trabzonspor'la zirveye çıkana dek.

Trabzon'da Şenol Güneş'in tedrisatında en uca geçti, zirveye çıktı, Galatasaray'da ise Avrupa sahnesinde rüştünü ispatlama fırsatı buldu. Kendi takımının taraftarı da dahil olmak üzere her cenahtan eleştirildi ama gollerine de devam etti.

ÇOK ELEŞTİRİLDİ...

Şubat 2016'da Çin seferine çıktı. Ağustos 2017'de Trabzonspor'a, Ocak 2019'da ise başladığı noktaya, Beşiktaş'a döndü. Saha içinde de saha dışında da çok tepki çekti, çok eleştirildi, çok tartışma konusu oldu ancak özellikle kariyerinin son demlerinde bile her gün keskinleştirdiği golcülüğü, pek de tartışmaya açık değil.

Fransa'yı sallayan Burak Yılmaz, nasıl 'Le Kral' oldu? 2016'dan beri kaos... - Resim : 1

Lille'i şampiyonluğa taşıyan Burak Yılmaz, A milli formayla attığı 24 golle futbol tarihimizin en golcü ikinci oyuncusu. 

24 Temmuz 2020'de, Beşiktaş'tan ayrılacağını duyuran ve Fransa Ligue 1 ekiplerinden Lille'e imza atan 15 Temmuz 1985 doğumlu Burak Yılmaz, 35'inde bu maceraya atıldığında pek çok insan bu hamlesini garip buldu. Ancak atladıkları konu şuydu: Burak'ın çok acil bir şekilde nefes almaya ihtiyacı vardı!

2016'DAN BERİ KAOS

Arda Turan'ın gazeteci Bilal Meşe'ye saldırmasıyla noktalanan Euro 2016 prim krizini, Onur Kıvrak ile beraber süresiz kadro dışı bırakılmasıyla noktalanan Trabzonspor'daki ikinci dönemini hatırlayın.

Beşiktaş'a dönüşünde yaşananları, tüm maddi zorluklarıyla, Abdullah Avcı'sıyla Beşiktaş'ın 2019-2020 sezonunu ve o sezonun nasıl noktalandığını hatırlayın. Aynı zamanda, Burak Yılmaz bunların yanında futbol dışı olayların da aktörü oldu...

Kontra yorumcusu Uğur Karakullukçu, Lille'in şampiyonluğunu ve Burak Yılmaz'ın performansını böyle yorumladı.?

Tüm bu öykülerde Burak'ın bulunduğu pozisyonları düşünürsek doğruları ve yanlışlarıyla ağır bir dört yıl geçirdiğini görmek zor olmayacaktır. Tüm bunlara rağmen gollerini sıralamaya, işini başarıyla yapmaya devam etti Burak.

KAOSA RAĞMEN SAYMAYA DEVAM...

2017-2018'de 25 maçta 23 gol, 3 asist; 2018-2019'da 22 maçta 16 gol, 1 asist; 2019-2020'de ise 26 maçta 14 gol, 7 asist kaydetti. Yani, Çin'den Türkiye'ye döndükten sonra çıktığı 73 maçta 53 gol attı, 11 asist yaptı.

O dönem çıkan haberlere göre 12 milyon TL'lik alacağının 8 milyon TL'sini bırakarak Fransa'nın kuzeyine, Belçika sınırına doğru yola çıktı tecrübeli golcü. Beşiktaş sevgisinin yanı sıra huzur arayışının ve kendini Avrupa sahnesinde gösterme isteğinin de bu feragatta payı olmalı.

Fransa'yı sallayan Burak Yılmaz, nasıl 'Le Kral' oldu? 2016'dan beri kaos... - Resim : 2

Burak Yılmaz şampiyonluk sevincini yaşarken gözyaşlarını tutamadı. Yusuf Yazıcı, Instagram'da paylaştığı hikayesinde sağdaki kareyi paylaştı ve "Rahat ol, ben silerim gözyaşlarını canım abim" ifadelerini kullandı. (Fotoğraflar: Reuters)

Tüm bunlar bir araya gelince, Fransa'da, Yusuf Yazıcı ve Mehmet Zeki Çelik'in de huzurlu günler geçirdiği Lille'de, aile saadeti içinde futboluna odaklanarak “detoks” yaparken gollerini de atmaya devam edeceğini tahmin etmek güç değildi.

Lakin kim ne dersin bu maceranın ilk sezonunun şampiyonlukla noktalanacağını tahmin etmek mümkün değildi. Burak bile tahmin edemezdi! Lille Teknik Direktörü Christophe Galtier, Burak'ın sistemi için çok önemli olduğunun altını çiziyordu ancak Fransa'da Paris Saint-Germain'e karşı favori olma ihtimaliniz yok. Son 10 sezonda PSG 7 kez şampiyon, 3 kez ise ikinci oldu!

LE KRAL!

Lille formasıyla Ligue 1'de çıktığı 28 maçta 16 gol ve 5 asiste imza atan Burak Yılmaz, özellikle sezonun son bölümünde lige adeta damga vurdu. Ligin son beş haftasında 6 gol ve 1 asist yapan Kral (Lille'in resmi sosyal medya hesaplarına göre Le Kral) takımını şampiyonluğa taşıdı.

Fransa'yı sallayan Burak Yılmaz, nasıl 'Le Kral' oldu? 2016'dan beri kaos... - Resim : 3

(Fotoğraf: Retuers)

Son 5 haftada 10 gol atan Lille'de gollerin 7'sinde Burak imzası vardı. Ancak özellikle en büyük damga 34. hafta Lyon deplasmanında geldi. Rüya gibi performans! Hatta öyle ki bu sabah uyansa ve tüm bunların bir düş olduğunu anlasa "Ne güzeldi be, geri yatsam devam eder mi acaba" diye iç geçirirdi!

Rüya metaforu önemli zira futbolcu olma hayali kuran her çocuk rüyasında bir maç çevirir, bir muhteşem gol kaydeder, bir şampiyonluk tadar. Şampiyonluğu getiren golü atar...

MANŞETLERDE BURAK

Lyon deplasmanında 45+1'de 2-0 gerideyken muhteşem bir frikik atan Burak skoru 2-1 yaptı, 60'ta 2-2'nin asistine imza attı, 85'te de en sevdiği işi yapıp savunma arkasına atılan topla buluştu, aşırttı ve skoru 3-2 olarak tayin etti. Lille şampiyonluk yolunda tam gaz devam etti, manşetlerde ise Burak vardı!

Bugün de manşetlerde Burak var. Bir süre daha bu böyle devam edecek zira Edirne'den Avrupa yönüne doğru ilk adımını 35 yaşında atıp, yerel çapta Avrupa'da bütçe makasını en geniş biçimde açmış takım olan PSG'nin rakibi olup (yani bir noktada Neymar ve Mbappe'yi yenip) şampiyonluğa ulaşmak olağanüstü bir olay.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Burak Yılmaz Lille fransa ligue 1 Paris Saint Germain Beşiktaş