Fiyat balonu sönüyor mu? İkinci el konut cazip değil

Yaşam Haberleri Konut Emlak haberleri Enflasyon Emlak vergisi Ekonomi haberleri Gündem haberleri Kiracı Kusursuz Kiracı Zam abd doları dolar Arsa Fiyatları
Fiyat balonu sönüyor mu? İkinci el konut cazip değil

Türkiye genelinde konut satışları eylülde yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olarak gerçekleşti. Talep arsa ve araziye kayarken, alıcılar ise kiracılar ile sorun yaşamamak için boş konutlara yönelmeye başladı. Uzmanlara göre eski ve yeni kiracılar arasındaki fiyat farkları 4 katına yükselmiş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları eylülde yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olarak gerçekleşti. 9 aylık dönemde satışlar yüzde 15 azaldı. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 48 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 476 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile İzmir izledi. Emlak Uzmanı Mustafa Koçak, “Geçen sene Eylül sonuna geldiğimizde Türkiye’deki toplam konut satışı 1 milyonu aşmış iken bu adetler şu anda 2023 yılında 900 bin seviyelerinde kaldı” dedi.

“KONUTA TALEP AZALDI”

İkinci el ve sıfır dairelere bakıldığında da ikinci ellerin toplam satış oranı yüzde 70 olarak açıklandığını söyleyen Koçak, “Talebin biraz daha konut dışı gayrimenkullere arsa, arazi gibi yatırımlara kaydığını söyleyebiliriz. Çünkü bundan 2-3 yıl öncesine kadar konutların toplam satış oranı yüzde 60 mertebelerindeyken bu oran yüzde 30 dokuza kadar gerilemiş durumda” dedi.

Fiyat balonu sönüyor mu? İkinci el konut cazip değil - Resim : 1
Gayrimenkul uzmanlarına göre, konut satışlarının düşmesinin pek çok sebebi var. 

YABANCIYA SATIŞLAR YÜZDE 42 DÜŞTÜ

Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9 oldu. Yabancılara satışlarda rekor ise Antalya'da. Bu şehirde 2022 yılına oranla, yüzde 43 buçukluk bir azalma gerçekleşti ve yaklaşık 28 bin satış Ruslara yapıldı. 

EVLER SATILAMIYOR, FİYATLAR DÜŞÜYOR

Her geçen gün satılık konut sayısının arttığını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü ise, "İlan sitelerinde favoriye aldığımız ilanların fiyatları her geçen gün biraz daha aşağıya iniyor. Fakat alıcı yok. Bunun diğer bir sebebi ise kiracıların güncel kiralardan çok düşük kira ödemeleri ve bu durumdan dolayı satılamıyor” diye konuştu. 

ALICILAR, KİRACISIZ EV ARIYOR

Kiradaki yüzde 25 zam sınırı nedeniyle kimi ev sahiplerinni evlerini satışa çıkardığını sözlerine ekleyen Özlü, "Alıcılar, kiracısı olan evi alıp sorun yaşayabileceği endişesiyle kiracısız evlere yöneldi. Satılık çok ev var fakat hepsi kiracı problemli ve bu yüzden satılamıyor” ifadelerini kullandı. 

Fiyat balonu sönüyor mu? İkinci el konut cazip değil - Resim : 2
Alıcılar genelde kiracısız evleri tercih ediyor. 

“FARK NEREDEYSE 4 KAT”

Kiralamaların geçtiğimiz ay okulların açılmasından dolayı yoğun geçtiğini söyleyen Özlü, piyasadaki son durum hakkında şunları söyledi: “Bunları da genel anlamda öğrenciler tuttu. Kira fiyatları çok yüksek olduğu için kimse mecbur olmadıkça evini değişmiyor. Okul için ev kiralama dönemi biter bitmez burada da bir azalma olacağını düşünüyorum. Kimse kiralık evinden çıkmadığı için ya da fahiş farkı ödemektense mahkemelik olma yoluna gidiyor. 3-4 senelik kiracı 35 bin TL öderken, yeni tutulacak olan 135 bin TL istiyor. Eski kiracılar ve güncel kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kat."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel