Fırsatçılık mı pahalılık mı? Oruç açmak 25 TL!

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ramazan Ayı Ekonomi haberleri Enflasyon Zam Tarım Kredi Kooperatifi Altın abd doları dolar Türk lirası Türkiye İstanbul Güncel fiyatlar
Fırsatçılık mı pahalılık mı? Oruç açmak 25 TL!

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kalırken, vatandaşlar alışveriş için Eminönü'nün yolunu tutmaya başladı. Ancak fiyatlar cep yakıyor. Eminönü'nde en pahalı hurmanın adedi 25 TL, kilosu ise 675 TL'den satılıyor. En uygun zeytinin kilosu 149 TL, peynir ise 199 TL...

Ramazan Ayı, 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. Oruç tutacaklar şimdiden hazırlıklara başlarken, alışveriş için ilk tercih ise Eminönü ve Mısır Çarşısı... En gözde ürünler her Ramazan olduğu gibi bu yıl da hurma, peynir, zeytin ve diğer iftariyelik çeşitleri. Ancak görüştüğümüz esnaflar henüz beklenen yoğunluğun başlamadığına dikkat çekerken, Ramazan ayına birkaç gün kala işlerin artacağını umuyor. Ramazan öncesi piyasa araştırmamızda bir diğer durağımız ise kasaplar. Et fiyatlarının yılbaşından bu yana ortalama yüzde 25 zamlandığını belirtilirken, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan ise işlenmiş et ürünlerine Ramazan'da talebin arttığını dile getirdi. Et fiyatlarının şubat başından itibaren hareketlenmeye başladığını söyleyen Yücesan, "Bir ay önce dana karkas kilogram fiyatı 280 TL'den satılırken, bu fiyat 315 TL oldu. 300 TL olan kuzu karkas fiyatı ise 350 TL'ye çıkmış durumda. Hal böyle olunca kıymanın kilogram fiyatı 400, 450 TL'yi geçiyor" ifadelerini kullandı.

Fırsatçılık mı pahalılık mı? Oruç açmak 25 TL! - Resim : 1
Eminönü'nde zeytin fiyatları şu şekilde.

HURMA ZİRVEDE

Eminönü ve Mısır Çarşısı'nda hurma fiyatları ise dikkatlerden kaçmıyor. Kudüs hurmasının kilosu 675 TL, tanesi ise 25 TL'ye denk gelirken; lüks medine hurmasının kilosu 575 TL, tanesi ise 15 TL'den satılıyor. En çok tercih edilen çeşitlerden olan cennet hurmalarının kilosu 490 TL'den başlarken, iri olduğu gerekçesiyle tanesi 50 TL'den alıcı buluyor. Ramazanda komposto için çokça tercih edilen sarı kayısının kilosu 340 TL; siyah kayısının kilosu ise 380 TL'den alıcı buluyor. 

Fırsatçılık mı pahalılık mı? Oruç açmak 25 TL! - Resim : 2
Hurma tane ile de satılıyor. Tanesi 15,25 ve 50 TL arasında değişiyor.

KIRMA ZEYTİN BİLE 149 TL  

Ramazan öncesi Eminönü'nden yansıyan iftariyelik fiyatlar ise şöyle: 

Yaban mersinli zeytin 199 TL, jumbo gemlik 250 TL, çizik edremit 239 TL, iri ızgara zeytin 279 TL, biberli yeşil edremit 329 TL, bademli zeytin 379 TL. En uygun fiyatlı zeytin ise 149 TL ile çıtır kırma. 

Erzurum göğermiş peynir, ezine lüks, edirne az tuzu peynirin kilosu 249 TL, bayramiç peynir 259 TL, çanakkale sert yağlı 269 TL, topi, bulgur ve çeçil peynirin kilosu 369 TL. En uygun peynir ise 199 TL ile yayla çoban. 

En pahalı fiyatlı tatlı kilosu 715 TL ile cevizli saray sarması, en uygun tatlı ise kilosu bin 600 TL'den fıstıklı kuru baklava. Ancak tatlı fiyatları semtten semte göre büyük değişkenlik gösteriyor. Şirinevler'de kilosu 200 TL'ye baklava bulabilirken, Etiler'de bu rakam 3, 4 katına çıkıyor. Ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç tatlısının paketi ise ortalama 200 TL'den başlıyor. 

Fırsatçılık mı pahalılık mı? Oruç açmak 25 TL! - Resim : 3
 Afyon sucuğun adeti 195 TL, 3 tanesi ise 495 TL. 

LÜKS KOLİ 1.200 TL

Ramazan Ayına özel satışa sunulan erzak kolileri ise çoğu zincir markette çevrimiçi ve fiziki olarak satışa sunulmaya başlandı. Ancak bu yıl ki fiyatlar vatandaşın cebini yangın yerine çevireceğe benziyor.  Öyle ki, klasik ramazan kolileri 464 TL, süper ramazan kolisi 676 TL, mega ramazan kolisi 867 TL, lüks ramazan kolisi 1.256 TL'den satılıyor. İçerisinde temel gıdalar bulunan bu erzak kolilerinden en uygunu ise 449 TL ile Tarım Kredi Kooperatiflerinde bulunuyor.  

3 YILDA 4'E KATLADI

Ramazan pideleri için de fırınlarda şimdiden hazırlık süreçleri şimdiden başladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul ve Ankara'da Ramazan pidesinin 250 gramı 15 liradan, 300 gramı 18 liradan satılacağını duyurdu. Pide fiyatları İstanbul’un ilçelerinde 250 gram 15 TL,  330 gram 20 TL, 500 gram 30 TL olacak. Türkiye’nin hiçbir yerinde 60 TL’nin üzerinde pide satışı ise gerçekleşmeyecek. 

GÖZ AÇTIRILMAYACAK

Öte yandan gıda fiyatlarındaki artış vatandaşları kara kara düşündürürken, halkın cebine göz diken fırsatçılara ise göz açtırılmayacağı açıklandı. Ticaret Bakanlığı'na bağlı ekipler yaklaşan Ramazan ayı öncesince sürekli olarak fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirirken, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "Ramazan ayı öncesinde başlattığımız bu denetimlere, ramazan ayı boyunca da yoğun şekilde devam edeceğiz" dedi.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel