F-35 uçan tabut mu? ABD Kongresini şok eden rapor
"Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı" denilerek pazarlanan F-35'in kusurları bizzat ABD denetleme kurumu POGO tarafından gözler önüne serildi. ABD Kongresi için hazırlanan rapora göre F-35'ler Kongre'nin belirlediği hiçbir teknik kriteri karşılayamıyor. Denetleme kurumunun çıktılarına göre, Pentagon F-35'lerin seri üretimi için Kongre'ye eksik bilgi ve üzerinde oynanmış sonuçlarla dolu raporlar da sundu.
ABD Kongresi F-35 skandalıyla çalkalanıyor. "Kusursuz ve muhteşem" olarak küresel savunma piyasasına pazarlanan F-35'lerin "savaşamayacak" durumda olduğunun bizzat ABD'deki en büyük bağımsız hükümet denetleme kurumu olan Project On Government Oversight (POGO) tarafından ortaya konulması, ülkede büyük tartışma başlattı. Geçtiğimiz hafta Kongre'ye sunulan rapordaki bilgilere göre; F-35'in birçok uçuş sistemi, tasarımı ve üretim verileri Kongre'nin belirlediği kriterlerin ve onayın altında kalıyor. ABD Kongresi'nin F-35'lerin seri üretimine izin vermesine karşın; böylesine bir üretim için gerekli olan birçok kriterin altında kalarak yetersiz duruma düşen uçak hakkında Pentagon'un “son derece yetersiz bilgilendirildiği” iddiası raporda yer alıyor. İddiaya göre Pentagon, Kongre'ye F-35'ler konusunda eksik ve birbiriyle uyumsuz sonuçlara sahip raporlar da sundu.
SORUNLARLA DOLU
ABD Senatosu'na ve Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'ne Pentagon tarafından sunulan yüksek gizlilikteki 'Operasyonel Test ve Değerlendirme Raporu'ndaki veriler yalnızca özet bilgilerden oluşuyor. POGO'nun ortaya çıkardığı detaylı bilgiler: F-35 üretimden fiyatlandırmaya kadar üretiminin kolay olmadığını, uçağın teknik çerçevede çok sayıda güvenilirlik kriterlerini karşılayamadığını gözler önüne seriyor.
SAVAŞA HAZIR DEĞİL
Raporda; ABD Kongresi'nin konu hakkında yetkilendirdiği çalışanlarının Pentagon'daki bilgilere ancak kısıtlı erişim sağlayabildiklerinin altı çizildi. POGO raporunda ayrıca; ABD Kongresi'nin Pentagon'dan F-35'ler hakkında hazırlanan tüm teknik raporları istemesi ve üretim kararının bir kez daha değerlendirilmesi gerektiği uyarısında da bulunuluyor. POGO'nun değerlendirmesine göre verileri birbiriyle uyumsuz olan çok sayıdaki Pentagon raporundan çıkan yegane sonuç ise “F-35 savaş uçaklarının savaşa hazır olmadığı” yönünde.
Rapora göre Pentagon tüm diğer savaş uçaklarının savaş görev kabiliyetini yüzde 80 arttırma hedefi koyarken, bu oran F-35 için yüzde 62 seviyesinde bırakıldı. 4'lü klasik formasyonda görevlendirildiğinde bile 3 uçağın ciddi teknik problemler yaşadığı bilgisi paylaşılan raporda "Testlerin sonuçları ya geçersiz sayıldı ya da yeniden tasarlandı" ifadesiyle açıkça Pentagon suçlanıyor.
F-15 DAHA ETKİN
F-35'in lojistik olarak son derece masraflı olduğuna da değinilen raporda şu ifadeler dikkat çekiyor: “F-15'ler ön cephede konuşlandırılıp hızla hedeflerine bir çok kez ulaşabilirken F-35'in gereksinimleri ve uçuş hataları buna izin vermiyor. F-35'in gönderildiği cephelere bir nakliye uçağı dolusu bakım ve teknik destek ekipmanı da gönderilmek zorunda."
KANUNA AYKIRI
Raporda Deniz Kuvvetleri için üretilen F-35B'lerin ise çoğu amfibik gemiden kalkamadığı bilgisine de yer verilirken, uçağın görünmezlik kabiliyetleri için “takip edilip raporlanması zor olduğu gibi mecburi testlerden de geçirilmedi” yorumu yapılıyor. Kongre'ye sunulan raporda, Pentagon'un kritik bir yasayı görmezden geldiğine işaret edilirken, "F-35'lerin toplu üretimine izin vermek bu kanuna aykırıdır” deniliyor.
Kaynak: Web Özel