Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un davaları ertelendi

Haber Merkezi
Eylem Tok Gündem haberleri ABD
Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un davaları ertelendi

Son dakika haberine göre, ABD’de hakim karşısına çıkan Timur Cihantimur’un annesi Eylem Tok’un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Haziran’da yapılmasına karar verildi. Timur Cihantimur ise 20 Haziran'da hakim karşısına çıkacak.

Son dakika haberi... 

ABD’de hakim karşısına çıkan Timur Cihantimur’un annesi Eylem Tok’un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Haziran’da yapılmasına karar verildi. Öte yandan, ABD vatandaşı olduğu için annesinden ayrı yargılanan Timur Cihantimur'un akıbeti de belli oldu. ABD’de hakim karşısına çıkan Timur Cihantimur’un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 20 Haziran’da yapılmasına karar verildi.

İstanbul'da 1 Mart'ta ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden 17 yaşındaki Timur Cihantimur’un annesi Eylem Tok, kaçtıkları ABD'de bir kez daha hakim karşısına çıktı. Boston’daki John Joseph Moakley Adliyesi'nde Türkiye’ye iadesinin görüşüldüğü duruşmaya Tok, turuncu tutuklu kıyafeti ile getirildi. Tok’un avukatı Brendan Kelly, davanın düşmesi ve Tok’un tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Yargıç, Tok’un avukatının ve savcının açıklamalarının ardından Tok’un tutukluluk halinin devamına, bir sonraki duruşmanın 27 Haziran’da yapılmasına karar verdi. Tok’un bir sonraki duruşmaya farklı bir avukatla katılması beklenirken, mevcut avukatı Kelly duruşma sonrası sorulara cevap vermeden adliyeden hızla uzaklaştı.

CİHANTİMUR, ABD VATANDAŞI OLDUĞU İÇİN ANNESİNDEN AYRI YARGILANACAK

Hakim Donald Cabell, Boston John Joseph Moakley Adliyesi'ndeki duruşmada, kaza sonrası annesi Eylem Tok tarafından ABD'ye kaçırılan Timur Cihantimur'un (17) davasının 20 Haziran perşembe günü görülmeye devam edilmesine karar verdi.

Cabell, gri kıyafet giyen ve iki güvenlik görevlisi tarafından adilyeye getirilen Cihantimur'un ikinci duruşmaya kadar tutukluluğunun devam etmesini istedi.

Söz konusu kazayla ilgili, "kasıtsız adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Cihantimur'un avukatı, müvekkilinin tutulduğu ıslahevindeki şartlardan memnun olmadığı için yerinin değiştirilmesi isteğini mahkemeye iletti.

Hakim Cabell, Cihantimur'un tutukluluğunun devamına karar verirken, sanığın başka bir ıslahevine gönderilip gönderilmeyeceği konusuna ise bir açıklama getirmedi.

Sanık avukatı ayrıca, müvekkilinin "ABD vatandaşı olduğu için ülkede kalarak eğitimine devam etmesi gerektiğini" Türkiye'nin iade talebinin reddedilmesi için gerekçe olarak sundu.

Kazada hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci'nin babası Özer Aci'nin New York'ta yaşayan kuzeni Mehmet Çiçek ve eşi Lütfiye Çiçek de davayı izleyenler arasında yer aldı.

Henüz 18 yaşının altında olan sanığın mahkeme çıkışında ellerinde, annesinin aksine, kelepçe olmadığı görüldü.

Sabah saatlerinde ilk olarak hakim karşısına çıkan ve duruşması 27 Haziran'a ertelenen anne Tok ise mahkemeye turuncu renkli mahkum elbiseleri içinde, kelepçeli olarak getirilmişti.

ACİ'NİN AİLE YAKINLARI ADLİYEDEYDİ

Aci’nin aile üyeleri duruşmaya katılarak, duruşma sonrası basına açıklamalarda bulundu. Aci’nin aile üyelerinden bazıları ise ellerinde “Oğuz Murat Aci için adalet” yazılı pankart açtı. Oğuz Murat Aci'nin babası Özer Aci’nin kuzeni Lütfiye Çiçek, davanın ilk duruşması olması nedeniyle heyecanlı olduklarını dile getirerek, davanın ertelendiğini ifade etti. Çiçek, “Ben ABD’nin adaletine sonsuz güveniyorum. Gerçekten doğru kararı vereceklerine inanıyorum” dedi.

“Aslında kendi çocuğuna da çok büyük bir yanlış yapıyor ve çok büyük bir zarar veriyor”
Eylem Tok’a seslenen Çiçek, “Aslında ona söylemek istediğimiz birkaç şey vardı ama maalesef söylemedik. O sadece bizim kuzenimin çocuğuna değil, aslında kendi çocuğuna da çok büyük bir yanlış yapıyor ve çok büyük bir zarar veriyor. Çünkü çocuğunu bu şekilde oradan oraya kaçırmakla hiçbir şekilde iyilik yapmış olmuyor. Eğer Türkiye'deyken hiç bunlar yaşanmadan ailenin yanında olsaydı ve çocuğunu teslim etmiş olsaydı şimdi hiçbir şekilde kendi de bu sıkıntıları çekmeyecekti” dedi.

“NASIL BİR ANNELİK BU?”

Eylem Tok’un kendisini anne olduğunu söyleyerek savunduğunu belirten Çiçek, “Sadece şunu söylüyorum ona anneyim diyor. Nasıl bir annelik bu? Bir anne evlatsız kaldı, bir çocuk babasız kaldı. Yani bu mu annelik adaleti? Ben gerçekten bunu çok merak ediyorum” dedi.

Aci'nin annesi Pervin Aci’nin Eylem Tok’un yüz ifadesini çok merak ettiğini dile getiren Çiçek, “Eylem Tok’un yüzünü çok merak ediyordu. New York'ta resim çekildiklerinde gülümseyen yüz onun içinde o kadar büyük bir ukde olarak kalmıştı ki. Ama bugün Pervin Abla, bugün emin ol o yüzden hiçbir eser yoktu. Çünkü bütün salon sadece sizin için oradaydı. Onları destekleyen hiç kimse yoktu” ifadelerini kullanarak, Eylem Tok’un yüzünde sadece korku olduğunu açıkladı.
Eylem Tok’un bir sonraki duruşmaya kadar düşünerek bir karar vermesi çağrısında bulunan Çiçek, “Diğer mahkemeye kadar olan zamanda düşünüp gerçekten doğru olan kararı alır ve çocuğunu da bu zorluktan kurtarır” dedi.

Turks in Boston Derneği’nin kurucusu Esat Gök, “Adaletin başladığı ilk gün bu. Tabii ki ilk duruşma ile biteceğini zannetmiyoruz. Tabii ki uzayacak ama içeride gerek hakimin tavrı olsun gördüğümüz konu bizim lehimize olacak hissi ve kanaati oluştu bizlerde. Mahkeme sonucunda da ben Eylem Hanım’a şey sordum. ‘Katil annesi olmak nasıl bir duygu?’ diye sordum. Kendisi de Allahu ekber dedi. Başka hiçbir şey söylemedi. Yani orada belki biraz alaycı bir tavırla yaklaşmış oldu ama biz kesinlikle bu süreçte kendisinin bu alaycı tavrını ağır bir şekilde ödeyeceğine eminiz” dedi.

Eylem Tok’un duruşmada çok tedirgin ve gergin olduğunu aktaran Gök, “Kendisine nefret dolu bakan kalabalığın etkisinden bayağı bir rahatsız oldu. Şu an içerisindeki korkunun ben katlanarak arttığı kanaatindeyim. Ama kendisinin ve oğlunun rahat uyku uymadığından yüzde yüz eminiz” dedi.

Öte yandan Cihantimur'un “taksirle öldürme ve yaralama”, 44 yaşındaki annesi Eylem Tok'un ise “suçluyu koruma” suçundan Türkiye'ye iadesi isteniyor.