İkinci el bayramı boş geçti, gözler o tarihte

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Web Özel ÖZEL HABERLER Otomobil haberleri İkinci el otomobil haberleri faiz faiz indirimi Ekonomi haberleri
İkinci el bayramı boş geçti, gözler o tarihte

Otomotiv sektörü, 7 Temmuz'daki Genel Güvenlik Yönetmeliği'ni beklerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı süreyi 31 Ağustos'a uzattıklarını duyurdu. Uzmanlar, kararın sıfır arabalardaki kampanyaları arttıracağını düşünürken, ikinci el satıcıları ise piyasanın durgunluğundan şikayetçi.

Otomotiv dünyası temsilcilerinin gözü günlerdir 7 Temmuz'da idi. O tarihte devreye girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliği nedeniyle sıfır araçlarda kampanyalar yoğunlaşmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Genel Güvenlik Yönetmeliğini 31 Ağustos'a uzattı. Böylece bu kapsama girmeyen araçların son satış tarihinin ertelendi. Markaların ellerinde araç kalmasın diye kampanyalarını daha da artırması ve rekabetin yoğunlaşması bekleniyor. 

Yürürlüğe girecek olan yönetmelikle beraber araçlarda pek çok donanım zorunlu hale getirilecek, bununla can ve mal kayıplarının azalması hedefleniyor. Vatandaşlar sıfır araçlara yönelince ikinci el araç satıcıları, fiyatları düşürse de bayramda da beklenen ilgiyi göremedi. Satıcılar, ikinci el araçlarda vade ya da indirim yapamadıklarını belirterek, bu bayramda piyasanın durgun olduğunu söyledi.

Otomobillerde bulunsa da zorunlu olmayan şerit takip sistemi, acil fren sistemlerinin yayaları ve bisikletleri tanıması, park sensörü ve geri dönüş kamerası gibi pek çok özellik artık her araçta zorunlu olacak. Uzmanlar, bu özelliklerin fiyatları arttıracağı için vatandaşların sıfır araç alma düşüncelerini hızlandırdığını kaydediyor.

İkinci el bayramı boş geçti, gözler o tarihte - Resim : 1
İkinci el araç satıcıları bayramda piyasanın durgun olduğunu söyledi.

VADE VE İNDİRİM YAPAMIYORUZ

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, bayramda ikinci el otomobil piyasasında bekledikleri hareketi göremediklerini belirtti. Erkoç, sıfır araçların satıldığını belirterek, "Bunun sebebi gerek fiyat indirimi gerekse vadelendirme gibi kampanyalar yapabiliyor olmaları ama ikinci el satış yapanların böyle bir şansı yok. Araçları zaten şahıslardan alıp, araç tutarının üstüne belli bir kar koyarak satış yaptıkları için indirim ve vadelendirme de yapamıyorlar. Bunun yanı sıra herkesin bildiği gibi kredi faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının ise düşük olması maalesef ikinci el piyasasını durma noktasına getirdi" diyerek yaşanan durumu özetledi.

FAİZ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ

Erkoç, eski bayramlardaki hareketliliğin olmadığını belirterek, vatandaşların artık oto galerileri bile dolaşmadıklarını söyleyerek, "Bayram bitmiş, herkes dönmüş olmasına rağmen herhangi bir hareketlilik söz konusu değil. Maalesef faiz oranları düşmediği sürece piyasanın açılacağına inanmıyoruz. Öte yandan ihtiyaç sahipleri imkanı olsa dahi araç almak yerine yüksek getirisi sebebiyle ihtiyacını erteleyip toplu parasını faize koymayı tercih ediyor. Bu durum da piyasanın önünde büyük bir engel oluşturuyor" diye konuştu.

İkinci el bayramı boş geçti, gözler o tarihte - Resim : 2
Hurda araç indirimleri ise oldukça düşük.

HURDALIK ARAÇ SORUNU

Çin’den getirilen araçlara ÖTV artırımı olması konusuna da değinen Erkoç, bu noktada fırsatçılar olduğunu ve diğer markalara rağbet gösterildiğinde onların da fiyat yükselttiklerini kaydetti. "Fiyatların daha fazla düşeceğine de inanmıyoruz. Şu an araç fiyatları düşeceği kadar düştü. Gerek sıfırda gerekse ikinci elde araç almanın  zamanı" diyen Erkoç, sözlerini şöyle noktaladı:

"Türkiye’de traktöründen motosikletine yaklaşık 35 milyona yakın araç var. Bu araçların yüzde 35’i 20 yaşın üzerinde ve hurdaya ayrılması gereken araçlar. Daha bu araçları trafikten kaldıramamışken bu uygulamanın hayata geçirilmesi çok zor. Bahsettiğimiz yüzde 35’i oluşturan hurdaya ayrılması gereken araçların trafikten çekilmesi de ekonomimizi etkiler. Daha önceden yapılan hurda indirimi şu an uygulanacak olsa çok ciddi sonuçları çıkar. Eskiden bir vatandaşa 5-10 bin TL hurda desteği veriliyordu. Bugün hurdaya gidecek araçlar 200 bin TL’den başlıyor. Kimse 10 bin TL hurda indirimi almak için aracını hurdaya çıkarmaz. Böyle konularda sektör paydaşlarının fikrinin alınması gerekiyor."

İkinci el bayramı boş geçti, gözler o tarihte - Resim : 3
İkinci el satıcıları vade ve indirim yapamıyor.

ZORUNLU OLAN DONANIMLAR

Araçlarda 31 Ağustos'tan itibaren şu donanımların olması zorunlu hale getirilecek.

- Acil Durum Fren Sistemi, Şerit Takip Sistemi, Geri Vites Kamera Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Yorgunluk ve Dikkat Uyarı Sistemi, Akıllı Hız Yardımcısı, Alkol Kilit Sistemi Hazırlığı

[email protected]

Kaynak: Web Özel