Evlenmek için ehliyet mi alınacak? 'Evlilik ehliyeti' önerisi tartışma yarattı!

Gündem haberleri Kadın cinayetleri Kadına yönelik şiddet

Kadın cinayetlerine her gün yenisi ekleniyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonunda gündeme gelen "Evlilik ehliyeti" önerisi tartışma yarattı.

Kadın cinayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonunda dikkat çeken bir öneri gündeme geldi. Komisyon Başkanı Öznur Çalık'tan tıpkı kan testi gibi psikolojik rapor ce sabıka kaydını içeren Evlilik Ehliyeti" önerisi tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Meclis Kadına yönelik şiddetin nedenlerini araştırma komisyonu, çalışmalarının sonuna yaklaştı. Şu ana kadar aralarında hukukçu ve psikologların da olduğu bir çok ismi dinleyen komisyonda bölgesel çalışmalar ele alındı. İspanya ve Fransa örnekleri incelendi.

Evlenmek için ehliyet mi alınacak? 'Evlilik ehliyeti' önerisi tartışma yarattı! - Resim : 1

"EVLİLİK EHLİYETİ" ÖNERİSİ

Çalışmalar sırasında Komisyon Başkanı Öznur Çalık dikkat çeken bir yorumda bulundu. "Evlilik Ehliyeti" önerisini gündeme getirdi. Kadına Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı Çalık, evlilik öncesi taraflardan psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge istenebileceği önerisini gündeme getirdi. Önerisi komisyon raporuna alınması kararı benimsendi. Ancak bu öneri tartışmaları da beraberinde getirdi.

Evlenmek için ehliyet mi alınacak? 'Evlilik ehliyeti' önerisi tartışma yarattı! - Resim : 2

HUKUKÇULARDAN TEPKİ

Bazı hukukçular, "Sabıka kaydına özgü olarak evlenme yasağı getirilmesinin temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunacağı gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olacağı görüşünde. Evlilik ehliyeti önerisinde bazı kadın derneklerinden de tepki geldi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, toplumsal cinsiyet eşitliği probleminin görmezden gelindiğini belirterek, söz konusu önerinin kadına şiddeti kesinlikle çözmeyeceğini söyledi. Sorun "Kadınların kanunla güçlendirilmesi yoluyla çözülebilir" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Haber Global TV

kadın cinayetleri kadına yönelik şiddet Gündem haberleri