Eviniz güvenli mi? Ücretsiz İBB bina hasar tespit başvurusu nasıl yapılır?

İBB Deprem
Eviniz güvenli mi? Ücretsiz İBB bina hasar tespit başvurusu nasıl yapılır?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay'ın da 6.4'le sallanmasıyla İstanbullar binalarını kontrol etmek için adeta sıraya girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz olarak gerçekleştirdiği İBB 'Hızlı Bina Tarama' ile konutlarını kontrol ettirmek isteyenlerin yapması gerekenler haberde...

İstanbullular, Kahramanmaraş depreminin ardından binalarını kontrol ettirmek için harekete geçti. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin ücretsiz olarak gerçekleştirdiği İBB 'Hızlı Bina Tarama' ile konutlarını kontrol ettirmek isteyenlerin yapması gerekenler haberimizde.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından "Büyük Marmara Depremi"ni bekleyen İstanbullular oturdukları binaların güvenli olup olmadığını öğrenmek için harekete geçti. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin ücretsiz olarak gerçekleştirdiği İBB 'Hızlı Bina Tarama' ile konutlarını kontrol ettirmek isteyenlerin yapması gerekenler haberimizde.

Hızlı tarama yöntemi ile 2000 yılı öncesi yapılan binalar ikinci kademe değerlendirme yöntemleri kullanılarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumu analiz ediliyor.

Hızlı tarama ile bina incelemesi, yapıların içinden toplanan ayrıntılı bilgilerle hızlı, mekanik tabanlı ve bilimsel temelleri olan bir tarama yöntemi.

Değerlendirme ile binaya ait yükseklik, alan, kolon ve perde ölçülerinin alınması bir rölöve hazırlanır. Bazı kolonlarda sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçülür ve bir kolondan sıyırma yapılarak donatı çapı ile korozyon miktarı ölçülür.

Saha yerinde toplanan bu veriler daha sonra akademisyenler ile birlikte hazırlanan bir uygulama ile analiz edilir ve deprem güvenlik oranı çıkarılır.

Puana göre maliklere binanın mevcut durumuyla ilgili bilgilendirme verilir. Çalışma kapsamında binaya karot testi işlemler yapılarak herhangi bir numune alımı yapılmamaktır. Dolayısıyla sadece rapor verilir ancak tahliye işlemi yapılmaz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bina durumu tespiti için hazırlanmış olan web sitesine giriş yaparak gerekli bilgileri doldurduktan sonra randevu oluşturabilirsiniz. Bina incelemelerinde herhangi bir ücret talep edilmez.

Belediye tarafından yapılan incelemeler sonucunda binaların güvenlik oranları şu şekilde:

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)

B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)

C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)

D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)

E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

Binanızla ilgili kesin nitelikte sonuç talep etmeniz halinde, 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde listesini yayınlamış olduğu lisanslı ve bu tür incelemeler için yetkilendirilmiş kamu kuruluş ve özel firmalarca inceleme yaptırmanız gerekiyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

deprem İstanbul depremi Marmara Depremi İBB