Erdoğan-Netanyahu iddiası... İsrail'de umut yarattı!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Binyamin Netanyahu Dünya haberleri
Erdoğan-Netanyahu iddiası... İsrail'de umut yarattı!
Türkiye-İsrail ilişkileri geçtiğimiz yıldan bu yana normalleşme ivmesi kazandı. Fotoğraf: Shutterstock

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun önümüzdeki ay görüşebilecekleri iddiası İsrail'de heyecan yarattı. İsrail medyası enerji ve hammadde piyasaları gibi başlıklarda gerçekleşmesi beklenen görüşmenin ilişkileri güçlendireceğini ifade etmekte.

ABD'nin saygın medya kuruluşlarından Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Temmuz ayı içerisinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Ankara'da görüşebileceğini iddia etti. Bloomberg iki ülke arasında uzun süre kopuk olan ilişkilerin yakın zamanda yeniden güçlenmeye başladığını ve Türkiye-İsrail normalleşmesinde iki liderin görüşmesiyle de birlikte ticaret temelinde güçlü bir adım atılmasının planlandığını ifade etti.

SEÇİM SONRASI GÖRÜŞME OLASILIĞI KONUŞULDU

Bloomberg'in iddiası İsrail basınında da büyük yankı uyandırdı. İsrail'in önde gelen yayın organları görüşmeye ilişkin analizler yayımlamaya başladı. Ülkenin en çok okunan İngilizce yayın organı The Jerusalem Post gazetesi konuya ilişkin yayınladığı haberde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun genel seçimlerden galip çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik ettiğini okuyucularına hatırlattı.

Yayın organı bu görüşmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin güçlendirilmesinin de ele alındığını ve bu çerçevede Erdoğan ve Netanyahu'nun bir araya gelme olasılığını da konuştuklarını dile getirdi.

ERDOĞAN'IN SEÇİM GALİBİYETİ UMUT YARATTI

The Jerusalem Post'da analizi yayınlanan Reichman Üniversitesi Abba Eban Diplomasi Enstitüsü Başkanı ve İsrail Başbakanlık eski Başdanışmanı Mark Regev de Türkiye'de gerçekleşen 2023 Genel Seçim sürecinin ardından İsrail'deki siyasetçilerin iki ülkenin ilişkilerini eski gücüne kavuşturma konusunda son derece olumlu olduklarını dile getirdi. Regev yazısında “Türkiye'deki politik gerçeklik içinde Erdoğan çok daha sağlıklı bir Ankara-Kudüs ilişkisi geliştirebilecek kapasiteye ve motivasyona sahip tek liderdir” ifadesini kullandı.

Erdoğan-Netanyahu iddiası... İsrail'de umut yarattı! - Resim : 1
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Erdoğan'la görüşmek için çabaladığı ifade ediliyor. Fotoğraf: Reuters

KÜRESEL SIKINTILAR İKİ ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRIYOR

İsrail'de yayınlanan muhafazakar Arutz Sheva yayın organı da İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Erdoğan'la bir buluşma gerçekleştirmek için çok çabaladığını iddia etti. İki ülke arasında turizm, iş ve finans sektörünün yanı sıra Türkiye'ye uzanacak enerji hattı konularının bu buluşmada gündeme getirilmesinin de planlandığı yayın organı tarafından ifade edildi. Arutz Sheva'ya konuşan İsrailli bir üst düzey yetkili Ukrayna-Rusya Savaşı'nın ardından dünya genelinde tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar ve hammadde piyasalarındaki sıkıntıların iki ülkeyi yeniden yaklaşmaya ittiğini iddia etti.

İsrail'de olası Erdoğan-Netanyahu buluşmasına yönelik beklentilerin büyük olduğunu dile getiren yayın organları arasında Haaretz ve The Times of Israel gibi saygın yayın organları da bulunuyor.

MİÇOTAKİS BİLGİLENDİRİLDİ İDDİASI

Yunanistan'da yayınlanan Ekathimerini Gazetesi de iki liderin önümüzdeki ay Ankara'da buluşmalarının beklendiğini dile getiren bir haber yayınladı. Yunan yayın organı İsrail-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinin İsrail-Yunanistan ilişkileri üzerinde bir etkisi olmayacağına dair Başbakan Kiriakos Miçotakis'in de “bilgilendirildiğini” iddia etti.

Erdoğan-Netanyahu iddiası... İsrail'de umut yarattı! - Resim : 2
Türkiye-İsrail ilişkileri geçtiğimiz yıldan bu yana normalleşme ivmesi kazandı. Fotoğraf: Shutterstock

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ HIZLA NORMALLEŞİYOR

İsrail ve Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik ilk adımlar geçtiğimiz yıl atılmıştı. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında İsrail Türkiye'ye yeni Büyükelçi Irit Lillian'i atadığını açıklamıştı. Bu gelişmenin hemen ardından, Türkiye'de Mart ayında, İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar'ı atadığını duyurmuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir görüşme gerçekleştirmişti.

Kaynaklar: Bloomberg, The Jerusalem Post, Arutz Sheva, Haaretz, The Times of Israel, Ekathimerini.

Kaynak: Haber Global TV

türkiye İsrail Recep Tayyip Erdoğan Binyamin Netanyahu türkiye israil ilişkileri Enerji