Enflasyonu duyan İslam Memiş o soruyu yanıtladı: "İlla ısrarla almak istiyorsanız onu tercih edin!"

Gram altın Altın ONS altın İslam Memiş dolar

Enflasyon verilerinin ardından piyasalar bu haftaya nasıl başladı? Haber Global ekibi konuğu, Ekonomist İslam Memiş ile piyasaları ve son durumu değerlendirdi.

Enflasyon verilerinin ardından piyasalarda son durum ne? Finans Analisti İslam Memiş değerlendirdi.

''Piyasalar sakin bir seyirde haftaya başladı. Eylül ilk hafta ilk haftasındayız ve bu hafta önemli verilerden bir tanesi enflasyon verisiydi. Beklenti dahilinde yüksek gelen bir enflasyon verisi var karşımızda. Yüzde 9.9 civarında açıklandı. Dolar kuru güçlü duruşunu korumaya devam ediyor. Borsa İstanbul üzerinde ise yeni rekorlarını tazelemeye devam ediyor. Borsa İstanbul üzerinde şu an itibariyle 8213 puanla yüzde 2' lik bir değer artışına devam ettiğini gözlemliyoruz.

Tabii ki Dolar kurunda yükseliş söz konusu. Bu hafta için altın fiyatlarına biraz toparlanma beklediğimi söyleyebilirim. Ons altında 1941 Dolar seviyesindeyiz. Burada 1960, 1968 Dolar seviyesinde bir toparlanma mümkün olabilir.

Dolar endeksi dediğimiz veri uluslararası piyasalarda Doların kuru biraz daha gerileyebilir, ama içeride Dolar TL kuru güç duruşunu korumaya devam edebilir. Euro Dolar paritesi 1,08 seviyesinde. Haftanın ilk işlem gününde bu tarafta da Euroda bir değerlenme beklediğini söyleyebilirim.

1,09, 50 seviyesine kadar Euro dolar paritesinde bir toparlanma bu hafta söz konusu olabilir. Yani bu hafta dolar değil de euronun daha ön plana çıktığını, ons altın ons gümüşün daha ön plana çıktığını gözlemliyoruz.''

İSLAM MEMİŞ EYLÜL VE EKİM AYINA DİKKAT ÇEKTİ

''Özellikle yine yatırımcısı Eylül ayı içerisinde yaşanan bu yatay süreç veya altın fiyatlarındaki bu sakin seyirde iki ayı hazırlığı için bir fırsat sonunu söyleyebilirim. Çünkü Ekim ayı itibariyle ons altında 2000 Dolar seviyesinin üzerindeki rakamlar gram altında 1800'lü rakamlar tekrar gündeme gelebilir. Eylül ayında yaşanacak geri çekilmeler bu sakin seyir Ekim ayı itibariyle kendini yeni bir yükselişe bırakabilir.

Bu hafta petrol fiyatlarındaki yükselişler de dikkat çekici. Petrol fiyatları yüzde 2 primli yükselişte 89 Dolar seviyesine yaklaştı. Bu da yakında pompa fiyatlarına yeni zam olarak yansıyabilir.

Şimdi okullar açıldı. Servis ücretleri vesaire derken bakalım servis ücretlerine veya ulaşım tarafına yeni bir zam gelecek mi? Gözlerimiz bu tarafta bu süreci takip etmeye devam edecek.''

YATIRIMCILAR YÖNÜNÜ NEREYE ÇEVİRMELİ? 

İslam Memiş, yatırımcılar yönünü ne tarafa doğru çevirmeli sorusunu yanıtladı. Yatırımcılara dikkat çeken tavsiyelerde bulundu.

''Borsa tarafında her geçen gün bu yükselişler devam ediyor. Dolar yükseldikçe borsa yükselmeye devam edecek ve yıl sonu ile alakalı 2970 öngörüm var. Dolar TL kurundaki bu öngörüm halen devam ediyor ve haliyle de Borsa İstanbul 100 endeksindeki belki 10000 puan seviyeleri gündeme gelebilir.

Ancak çok yükseliş olduğu için hiç düzeltme hareketi yapmadan yoluna devam ettiği için burada bir risk oluşumu var. Yani kısa vadeli düşünen bir yatırımcı varsa bu piyasayı bence oldukça dikkat etmesi lazım.

Yine döviz tarafı ile ilgilenen yatırımcısı işte Dolar mı Euro mu derseniz bu soru cevabı Euro, çünkü Dolar paritesi 1,08 seviyesinde ve yıl sonuna kadar 1,15 seviyesini bekliyorum.

İlla ısrarla döviz almak isteyen yatırımcısı varsa Doları değil de Euroyu tercih eder.

Mesela gram altın ekranlarda 1673 lira seviyesinde görüyorsunuz. Hayır gram altın şu anda serbest piyasalarda 1705 lira seviyesinde. Çeyrek altın 2800 lira, yarım altın 5600 lira ve bu fiyatlar çok kalıcı olmayabilir.

Tekrar yön, yukarı altın ve gümüş fiyatında alım yapmak isteyen yatırımcısının da bu hafta bence son haftası.''

Kaynak: Haber Global TV

İslam Memiş altın dolar gram altın piyasalarda son durum ne? İslam Memiş yatırımcılara tavsiye