Enerji Bakanı açıkladı: Sondaj yarın başlıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: "Yavuz, Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı, bugün ya da yarın yeni sondajına başlayacak."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Yavuz sondaj gemisiyle ilgili son durumu açıkladı. Dönmez, "Yavuz, Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı, bugün ya da yarın yeni sondajına başlayacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Fatih, Finike bölgesinde 4 bin 300 metrede sondajına devam ediyor, 500-600 metre daha derinleştireceğiz" dedi.

Petrol konusunda arama ve üretimin hızlandırıldığına dikkat çeken Dönmez, kamu olarak hedeflenen günlük 50 bin varil petrol üretimine ulaşarak son 20 yılın rekorunun kırıldığını açıkladı.

"Denizlerde ise hem kendi hem de Kuzey Kıbrıs sahalarında sismik sondaj çalışmalarımıza devam ediyoruz. Akdeniz'de Türkiye'nin kararlılığını tüm dünyanın anladığını düşünüyoruz. Türkiye olarak Akdeniz'deyiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin haklarını da sonuna kadar savunacağız. Yavuz, inşallah bugün ya da yarın matkabı çalıştırmaya başlıyor.

Türkiye'nin sondaj faaliyetlerini yasa dışı görenlerin bizleri eleştireceği en son husus Türkiye'nin uluslararası hukuka uymadığıdır. Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusundaki haklılığı Birleşmiş Milletler nezdinde de kayıtlıdır. Doğu Akdeniz'de enerji korsanlığına geçit vermeyeceğiz. Türkiye bölgesinin hiç bir zaman göz ardı edilemeyecek ülkesidir. Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın farkında ve takipçisi olacağız. Hiç bir güç bizi çalışmalarımızdan da alıkoyamayacak. Arayacağız, araştıracağız, varsa mutlaka bulacağız. Bu kudret, bu yetenek, bu teknoloji, bu insan gücü bizde var.  Yerli teknolojiye sınıf atlattığımız gemilerimiz ve ülkemizin geleceği için canla başla çalışan mühendislerimiz var. Bir zamanlar bu işleri yapabilmek için finans sağlayamayan teknik alt yapısı olmayan Türkiye nerede, 2 sondaj gemisinin yanına üçüncüsünü almaya çalışan ve Doğu Akdeniz’de hakkını yedirmeyen Türkiye nerede. " diyen Dönmez, TANAP ve Türk Akım gibi kıtaları ilgilendiren dev projelerde tamamlama noktasına gelindiğini de açıkladı.

son dakika son dakika haber