Ege'de sular ısınıyor mu? Çevreciler bile tepkili

Yunan adaları Doğu Akdeniz Türkiye yunanistan Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Dünya haberleri TSK Milli Savunma Bakanlığı son dakika son dakika haber
Ege'de sular ısınıyor mu? Çevreciler bile tepkili

Yunanistan, Ege Denizi'ndeki 'Deniz Parkı'nı, Atina'daki Okyanuslarımız Konferansı'nda ilan etti. Ege'deki park alanı 8 bin kilometrekareyi kapsıyor Ankara'nın tepki gösterdiği girişimi, Greenpeace gibi çevre örgütleri ise çelişkili buluyor. İşte Deniz Parkı ile ilgili bütün detaylar.

Yunanistan, Türkiye'nin tepki gösterdiği Deniz Parkı projesini Atina'da düzenlenen Okyanuslarımız Konferansı'nda ilan etti. Deniz Parkı girişimi ile ilgili tablo bu konferansta netleşmiş oldu. Proje, Yunanistan'ın batısındaki İyonya Denizi'nde, 14 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu alana halihazırda kurulu olan 3 bin 668 kilometrekarelik doğa koruma alanının da dahil olduğu belirtiliyor. Ege Denizi'nde ilan edilen 8 bin kilometrekarelik alan ise yeni oluşturuluyor. Bu bölgede bulunan 545 kilometrekarelik doğa koruma alanının projeye dahil olmadığı kaydediliyor.

Ege'de sular ısınıyor mu? Çevreciler bile tepkili - Resim : 1
Deniz Parkı girişimi Yunanistan'ın deniz koruma alanlarını yüzde 80 oranında artırıyor. 

ANKARA TEYAKKUZDA

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Bakanlık olarak Ege Denizi’nde hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak ve Yunanistan’ın tek taraflı statü oluşturma çabalarını engellemek maksadıyla teyakkuz halinde bulunmaktayız" ifadelerini kullanırken; Atina ise girişimin yalnızca bir çevre projesi olduğunu, Ege'deki egemenlik alanlarıyla ilgisi bulunmadığını öne sürüyor.

TÜRKİYE KABUL ETMİYOR 

Ancak Ankara'nın tepkisinin altında; On İki Adalar bölgesindeki adacıklar ve kayalıklarla ilgili uluslararası anlaşmaların öteden beri ihlal edilmesi yatıyor. Ege'de statüsü belirsiz ada, adacık ve kayalıklar sorununun geçmişi 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile 1947 tarihli Paris Antlaşması'na kadar gidiyor. Nitekim MSB kaynakları açıklamasında da "İlan edilmesi planlanan parklar hakkında Dışişleri Bakanlığımız diplomatik olarak gerekli girişimlerde bulunmuş, EGAYDAAK’lar üzerindeki tek taraflı fiilî durumların kabul edilmeyeceğini ve herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacağını ifade etmiştir" deniliyor. 

780 MİLYON EURO AYRILDI

Öte yandan Atina'da düzenlenen 9. Uluslararası Okyanuslarımız Konferansı'na ABD'nin İklimden Sorumlu Başkanlık Özel Elçisi John Kerry ile Avrupa Birliği yetkilileri de katıldı. Yunanistan ise, "biyo-çeşitliliği ve deniz ekosistemlerini koruma" adı altında projeye 780 milyon Euroluk kaynak ayıracağını duyurdu. Proje, Yunanistan'ın denizdeki faaliyet alanını genişletmesi anlamına geliyor. Yunan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, ortaya çıkan durumu, "Deniz koruma alanlarımızın boyutunu yüzde 80 oranında artırıyoruz" sözleriyle ifade ediyor. Diplomasi kaynakları ise deniz sınırları ve Akdeniz'deki kıta sahanlıkları üzerinde ihtilaflar devam ederken, Yunanistan'ın girişimi yayılmacılık olarak yorumlanıyor. 

Ege'de sular ısınıyor mu? Çevreciler bile tepkili - Resim : 2
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları Yunanistan'a uyarılarda bulundu. 

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ ŞÜPHELİ

Projede plastik kirliliğini azaltmaya yönelik kampanyalar, deniz tabanına zarar veren balıkçılık uygulamaları yer alsa da, Yunanistan'ın girişimi; Okyanuslar Konferansı'na katılan çevre örgütleri de tarafından da tartışmalı bulundu. Çevre örgütleri daha güçlü taahhütler verilmesi yönünde çağrıda bulunurken Greenpeace, "Deniz satılık değildir" sloganıyla Okyanuslarımız Konferansı'na katıldı. Greenpeace Yaban Hayatı Fonu ve diğer kuruluşlar, Akdeniz'in 5 bin200 metreden (17.300 feet) daha derin sularını kapsayan Helen Çukuru'nda enerji ve maden kaynakları için derin deniz sismik araştırmalarına izin vermesi nedeniyle Yunanistan'a eleştiriler de yöneltti. Yunanistan'ın güneybatısından Girit'e kadar uzanan hendekte plastik kirliliği doğal yaşamı tehdit ediyor. Bu alanda tehdit altındaki deniz memelileri yaşıyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel