Dünyanın gözü kulağı Hindistan'da! G20 Liderler Zirvesi bugün başladı

Gündem haberleri Dünya haberleri Hindistan Cumhurbaşkanı Erdoğan

Hindistan’ın ev sahipliğinde 9-10 Eylül'de gerçekleştirilecek G20 Zirvesi başladı. Hindistan Başbakanı Nerandra Modi zirve öncesi liderleri karşıladı. İşte zirvenin önemi ve merak edilenleri...

Hindistan’ın ev sahipliğinde 9-10 Eylül'de gerçekleştirilecek G20 Zirvesi başladı. Hindistan Başbakanı Nerandra Modi zirve öncesi liderleri karşıladı. Zirvede, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri bir araya geldi.

Dünyanın gözü kulağı Hindistan'da! G20 Liderler Zirvesi bugün başladı - Resim : 1

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, zirve öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karşıladı. Karşılama sonrası iki lider fotoğraf çekildi.

Dünyanın gözü kulağı Hindistan'da! G20 Liderler Zirvesi bugün başladı - Resim : 2

G20 Liderler Zirvesi, Hindistan'ın ev sahipliğinde başladı. Sabah saatlerinden itibaren Yeni Delhi'deki Bharat Mandapam Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'ne gelen liderler, Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer liderler, "Tek Yeryüzü" başlıklı ilk oturuma katıldı. Yuvarlak masada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında İngiltere Başkanı Rishi Sunak, solunda ise Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa yer aldı.

Dünyanın gözü kulağı Hindistan'da! G20 Liderler Zirvesi bugün başladı - Resim : 3

İLK GÜN AKŞAM YEMEĞİ İLE BİTECEK

Günün ilerleyen saatlerinde "Tek Aile" başlıklı ikinci oturumuna katılması beklenen liderler, zirvenin ilk gününü akşam yemeği ile sonlandıracak. Zirvenin ikinci gününde Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi'nin anıt mezarını ziyaret edecek liderler, "Tek Gelecek" başlıklı son oturumu gerçekleştirecek. Liderler zirve boyunca ikili görüşmelerde de bulunacak.

G-20 NEDİR?

Resmi adı “Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi” olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve.

NE ZAMAN KURULDU?

1999 yılındaki Köln Zirvesi’nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20’ler Grubu (G20) resmen ilan edilmiştir.

Dünyanın gözü kulağı Hindistan'da! G20 Liderler Zirvesi bugün başladı - Resim : 5

G20’DE HANGİ ÜLKELER VAR?

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği.

Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar:

Uluslararası Para Fonu (İMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)

G20 NEDEN ÖNEMLİ?

G20 içerisinde sayılan ülkeler;
- Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85’ini
- Dünya nüfusunun yüzde 66’sını
- Uluslararası ticaretin yüzde 75’ini
- Uluslararası yatırımın yüzde 80’ini temsil ediyor.
5-Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

G-20’nin aldığı kararlar günlük hayatımıza, eğitimimize, kullandığımız teknolojiye kadar her alanda yaşamımızı etkileyebiliyor.

YENİ DELHİ’DEKİ G20 ZİRVESİNDE NELER KONUŞULACAK?

Zirve’nin en önemli 2 gündem maddesi; Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilip edilmeyeceği ve Rusya- Ukrayna savaşı. Diğer başlıklar:

-Yeşil kalkınma, iklim finansmanı ve yaşam

-Hızlandırılmış, kapsayıcı ve dayanıklı büyüme

-Sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda ilerlemenin hızlandırılması

-Teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı

-21.yüzyılda çok taraflı kurumlar

-Kadınların öncülüğünde kalkınma

 

 

Kaynak: Haber Global TV

G20 Liderler Zirvesi Hindistan Yeni Delhi Gündem haberleri son dakika