Doğalgazda sıkıntı devam ediyor! Peki odun ve kömüre neden zam geldi?

Bu kış aylarında doğalgaz faturası gündem olacak gibi gözüküyor. İstanbul'un bazı semtlerinde odun ve kömüre talep arttı. Onların da fiyatlarına hiç de az olmayan miktarlarda zam geldi.

Soğuk kış günleri geldi, çattı... Kış döneminin korkulu rüyası olan doğalgaz faturaları bu yıl can yakacağa benziyor. Nitekim iklim krizine bağlı olarak dünyanın yeteri kadar rüzgar alamaması rüzgar ve hidroelektrik enerji üretimini olumsuz etkiledi. Bu nedenle enerji ihtiyaçları doğalgazdan karşılandı. Kış aylarına girdiğimiz bugünlerde gaz stokları son yılların en düşük seviyesinde seyrediyor.

Durum böyle olunca geçtiğimiz yıllarda da doğalgaza yapılan zamlarla yüksek faturalar ödeyen halk, kara kara düşünmeye başladı. Hayat pahalılığının başını alıp gittiği bugünlerde, sobalı günleri aratacak faturalar görmek durumunda kalabiliriz. Peki bu süreçte evinin ısınma sorununu soba ile çözen vatandaşlar ne yapıyor? yüksek faturalar, odun ve kömür gibi yakıtlara yönlendirecek mi? Haberglobal.com.tr olarak İstanbul'da odun ve kömür satan işletmeleri gezdik. Sadece doğalgaz değil, odun ve kömürün de fiyatlarında ikiye katlama olduğu görülüyor. Bazı ilçelerde odun ve kömüre şu dönemde büyük rağbet var.

 "TALEP VAR FİYAT ARTIYOR"

Esenler'de 22 yıldır odunculuk yapan Hisar Odun-Kömürcülük'ün sahibi Süleyman Hisarlı, geçen yıl 35 TL'ye satılan kömür torbasının bu yıl 70 TL, tonu 700-800 TL arası satılan odunun tonunun ise 1100 TL'ye çıktığını belirterek fiyat pahalılığından yakındı. Hisarlı, "Ona rağmen bu aralar rağbet var. Talep olmasa bir ton kömürün fiyatı bir senede iki fiyatına çıkar mı" diyor.

Yurt içinden kömür alamadıklarını bu yüzden ithal edildiğini ifade eden Hisarlı, çoğu firmanın stoğunda mal kalmadığına da dikkat çekti. Özellikle İstanbul'un ekonomik durumu olmayan ilçelerinde doğalgaz fiyatları nedeniyle odun ve kömürün zorunluluğa döndüğünü aktararak, "Esenler nüfusunun yüzde 25'i odun ve kömür tüketiyor diyebiliriz. Bunun yüzde 10'u göçmen, yüzde 15'i ise bizim vatandaşlarımız. Geçen seneye oranla soranların gelip odun-kömür fiyatlarını soran çok kişi var" şeklinde konuştu. 

Doğalgazda sıkıntı devam ediyor! Peki odun ve kömüre neden zam geldi? - Resim : 2

DOĞALGAZLI EVE SOBA

Kağıthane'de Depo Irmak Odun ve Kömürcülük işletmesinin sahibi Serdar Duran da kömür ve oduna yapılan zamdan şikayetçi. 'Odun sezon bittiğinde 700 TL'den kapattı, şu anda 1000 TL' diyen Duran, "Bu sene doğalgaz fiyatları çok yükselecek insanlar da gelip soruyor. Doğalgazlı evleri olanların bırakma gibi bir durumları yok ama çok soğuk olduğunda soba kuruyorlar" diye konuştu.

Genellikle Suriyelilerin ve yoksul kesimlerin gelip odun aldıklarını belirten Duran, günde en az 15 kişinin aradığını söylüyor. Kış aylarının yaklaşmasıyla bu sayının artacağını aktaran Duran, "Alım gücü düştü. Ekonomik koşullar zorluyor. Geçen sene bu döneme göre fark var. Doğalgazı olmayan evler, elektrikli soba kullanırdı ama artık o da pahalı. Mecbur eve bir soba kuruluyor ve odun-kömür alınıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"TAHTA BİNALARDA OTURANLAR ALIYOR"

Fatih'teki İşliyen Odun ve Kömür'ün sahibi Mehmet İşliyen ise, eski döneme göre çok fazla talep olmadığını belirtiyor. Eskiden 1 aileye bir kamyon dolusu odun satıldığını söyleyen İşliyen, kış sezonu boyunca 20 ton satamadıklarını aktardı. İşliyen, "Zaten kömürü ve odunu alanların çoğunluğu tahta binalarda oturanlar. O tarz binalara doğalgaz verilmediği için alıyorlar" diyor.

Kömür fiyat yüksekliğini dövize bağlayan İşliyen, "Yurt dışından gelen kömür, dolar yükselince otomatik zam geldi. Oduna gelince, şimdi tüpçüler bile odun satıyor. Geçtiğimiz yıl odunun tonu 700-800 TL arasıydı. Bu yıl 1000 TL. Bir ailenin kışı geçirmesi için en az 3 ton alması gerekiyor. O yüzden neredeyse 6 aylık doğalgaz faturası 3 ton oduna denk geliyor. Sezona daha yeni başladı. Önümüzdeki dönemde göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Doğalgazda sıkıntı devam ediyor! Peki odun ve kömüre neden zam geldi? - Resim : 3

Ahmet Güven, 66 yıldır İstanbul Zeytinburnu'nda odunculuk ve kömür ticareti işi içinde...  

"ESKİ TADI YOK"

Zeytinburnu'nda Güven Odun-Kömür ticarethanesi sahibi Ahmet Güven, geçen sene 125 dolar olan kömürün bu yıl 250 dolara yaklaştığını ifade ediyor. Ekim ayında satışların başlayacağını söyleyen Güven, bir hareketlilik beklemiyor. 'Bu yıl doğalgaz yüksek gelecek' diyen Güven, "Ev odunu açısından baktığımızda doğalgazsız evler azaldı. Artık tek tük. Eskisi gibi satışların da tadı yok. Eskiden en kötü günde 1 kamyon sattığımız oluyordu. Şimdi 3 haftada bir kamyon odun satıyoruz" açıklamasını yaptı. 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel