Doğal sebepler mi sabotaj mı? Yangınlar hakkında yapılan adli işlemler ne söylüyor?

Doğal sebepler mi sabotaj mı? Yangınlar hakkında yapılan adli işlemler ne söylüyor?

Antalya ve Muğla'daki içimizi yakan yangınların doğal sebeplerle mi sabotaj mı olduğu tartışılırken bazı bölgelerde çocuklar hakkında adli işlem yapılmak durumunda olunması da göze çarpıyor. Didim'de üç kişi tutuklanırken, Denizli'de kışlayı yakan bir kişi yakalandı.

Türkiye ormanlarına ağlarken yangınların çıkış sebebi konusunda henüz elle tutulur bir bilgi yok. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 300’ü aşkın ihbar geldiğini ve bu ihbarların değerlendirildiğini söyledi. Şu ana kadar yangınlardan dolayı haklarında adli işlem yapılanlar da var ve bu işlemlerin bazılarının yaşı 18 ve altında çocuklara uygulanması dikkat çekiyor. Olayları sırası ile hatırlayalım…

10 YAŞINDA İKİ ÇOCUK

Marmaris’te pek çok noktada başlayan orman yangınlarından Armutalan Mahallesi, Siteler mevkisinin üst kısmındaki yangın için iki çocuğun ifadesi alındı. 10 yaşlarındaki çocukların ifadesi pedagoglar tarafından alınırken 30 Temmuz 2021 tarihinde ifade veren çocuklardan birinin, “Kitap yakıyorduk. Bir anda alev çoğaldı. Kola şişesine su doldurup söndürmek istedik. Sönmedi. Biz de kaçtık” dediği öğrenildi.

18 YAŞINDAKİ R.B.B.

28 Temmuz itibarıyla bölgeyi saran yangınlardan önce 22 Temmuz 2021 tarihinde Muğla Köyceğiz’de çıkan orman yangınından dolayı 18 yaşındaki R.R.B. gözaltına alınmış ve ardından mahkemece tutuklanmıştı.

Yangın kısa sürede kontrol altına alınmış Sultaniye Mahallesi’ndeki ormanlık alanın yaklaşık 1 dönümlük kısmı zarar görmüştü. Ekipler dört farklı bölgede yangın çıktığı iddialarını araştırırken kundaklama ihtimali öne çıktı.

Doğal sebepler mi sabotaj mı? Yangınlar hakkında yapılan adli işlemler ne söylüyor? - Resim : 1Köyceğiz'de geçen haftalarda kontrol altına alınan yangından bir kare. Fotoğraf: İHA

16 YAŞINDA

Dün akşam saatlerinde ise Manavgat’taki orman yangınları sebebiyle 30 Temmuz tarihinde gözaltına alınan 16 yaşındaki C.Y. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KIŞLA YAKININDA YANGIN

Öte yandan dün Denizli’de kışla yakınındaki alanda yangın çıkarmaya çalıştığı iddia edilen şüpheli tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Mehmetçik Mahallesi’nde bulunan 11'inci Komando Tugay Komutanlığı Tümgeneral İlhan Özcan Kışlası'nın dışındaki çalılık alan ateşe verildi.

Kışladaki nöbetçilerin durumu fark ederek müdahale etmek istediği şüpheli olay yerinden kaçtı. Bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri yangını büyümeden kontrol altına alarak söndürdü. Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında kimliği belirlenen H.B.E., tutuklandı. 

Doğal sebepler mi sabotaj mı? Yangınlar hakkında yapılan adli işlemler ne söylüyor? - Resim : 2

Denizli'deki kundaklama girişimi engellendi. Fotoğraf: İHA

ÜZERİNDEN TİNER ÇIKTI

Bilecik'te üzerinden pet şişe içinden tiner çıkan Erkan A. (43)  31 Temmuz tarihinde jandarma tarafından gözaltına alındı. İlk sorgusunun ardından Erkan A. jandarma ekiplerince Bilecik Adliye Sarayına getirildi. Erkan A. çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Yine 31 Temmuz 2021 tarihinde Didim emniyeti yangın çıkardıkları ileri sürülen üç şüpheli tespit etti. Şüpheliler düzenlenen operasyon sonrası gözaltına alındı. 

Doğal sebepler mi sabotaj mı? Yangınlar hakkında yapılan adli işlemler ne söylüyor? - Resim : 3Didim'de ormanlık alanda çıkan yangın. Fotoğraf: İHA

ÇOCUK SUÇLARI

Yangınlardan dolayı haklarında adli işlem yapılanların bir kısmının 18 yaş veya altında olması dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçen yıl yayımladığı ‘Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri 2015-2019’a göre mala zarar verme suçundan dolayı 2019 yılında 4597 çocuk hakkında işlem yapıldı. Bu çocukların 4136’sı erkek 461’inin ise kız.Doğal sebepler mi sabotaj mı? Yangınlar hakkında yapılan adli işlemler ne söylüyor? - Resim : 4

Malatya'da çevresinde yüzlerce ağacın bulunduğu metruk bir evi ateşe verdikten sonra yangın söndürme çalışmalarını izleyen şüpheli polis ekiplerince kıskıvrak yakalandı. (İHA)

KASTEN ORMAN YAKMANIN CEZASI NE?

?Türk Ceza Kanunu'na göre devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi, müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.

?Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. Kasten orman yakan kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.

?Ormanlara 4 kilometre mesafede veya bu kanunun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak yasak olup, bu filleri işleyenler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırılıyor.