Diyarbakır’da ağır hasarlı 6 katlı bina yıkım esnasında böyle çöktü

Gündem haberleri Diyarbakır Kahramanmaraş Depremi

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan 6 katlı bir bina, yıkımı yapılırken çöktü.

6 Şubat tarihinde Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen yıkıcı depremlerde Diyarbakır’da binlerce bina hasar gördü.

Kentte yıkım çalışmaları devam ederken, merkez bağlar ilçesi alay Kuruçeşme yolunda ağır hasar almış 6 katlı bir binanın çevre güvenliği alınarak SMC Yıkım Hafriyat araçları tarafından yıkım çalışmalarına başlandı.

Sabah saatlerinde başlanılan yıkım çalışmalarında kolonlardan birkaçı kesildikten sonra bina aniden çöktü. O anlar çevredeki vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.
Diyarbakır’da ağır hasarlı 6 katlı bina yıkım esnasında böyle çöktü - Resim : 1

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ HAKKINDA

Elbistan ve Pazarcık İlçelerinde Meydana Gelen 2023 Depremleri, 6 Şubat 2023 tarihinde dokuz saat arayla, sırasıyla Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde gerçekleşen, büyüklükleri 7,8 Mw ve 7,5 Mw olan iki ayrı depremi ifade eder. Bu depremlerin sonucunda Türkiye'de resmi verilere göre en az 50,783 kişi hayatını kaybederken, Suriye'de ise en az 8,476 kişi öldü ve 122,000'den fazla kişi yaralandı. Depremleri takip eden dönemde ise büyüklüğü 6,7 Mw'ye kadar varan 40,000'den fazla artçı sarsıntı yaşandı.

İki büyük depremin neden olduğu hasar, Almanya'nın toplam yüzölçümüne eşit büyüklükte bir bölgede meydana geldi ve Türkiye'nin nüfusunun %16'sını oluşturan yaklaşık 14 milyon kişiyi etkiledi.

Türkiye Hükümeti, deprem bölgesi için doğal afetler ve salgın hastalıklar gibi acil durumlarda uluslararası yardım taleplerini içeren en yüksek acil durum seviyesi olan 4. seviye alarm ilan etti. Ayrıca depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'deki depremler için 3. seviye acil durum ilan etti. Daha sonra olağanüstü hâl ilan edilen il sayısı 17'ye yükseldi. Türkiye'de eğitim ve öğretime depremlerden etkilenen on ilde 1 Mart'a kadar, diğer illerde ise 20 Şubat'a kadar ara verildi. Ayrıca, tüm üniversiteler 2022-2023 bahar dönemine kadar uzaktan eğitime geçti.

 



Kaynak: İHA

Diyarbakır hasarlı bina yıkım