Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya'yla 3'lü mutabakata ilişkin açıklama

Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'yla 3'lü mutabakata ilişkin, "Somut adımları daha görmedik. İsveç'in yeni hükümeti terörle mücadele ve taahhütnamenin şartlarının yerine getirilmesi konusunda daha kararlı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşı ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili "Her iki ülke bazı ilerlemeler kaydetti. Biz atılan adımları açıkça kabul ediyoruz. Bundan da memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

PKK sizin için de tehdit. FETÖ'nün de sadece bizim için değil, bulunduğu her ülke için tehdit olduğunu hatırlatmak isterim, umarım bunu görmek için siz de geç kalmış olmazsınız. Somut adımları daha görmedik. Yeni hükümet terörle mücadele ve taahhütnamenin şartlarının yerine getirilmesi konusunda daha kararlı. Biz ikiyüzlülükleri de görmek istemiyoruz. Bıktık bunları görmekten ama yeni hükümetin samimi olduğunu söylemek isterim. Terörle mücadelemizde amasız, fakatsız samimi dayanışma duygularını daha önce de iletmişti. Ortada belge var, bunun uygulanması lazım. Henüz o noktanın başındayız. Terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi ve mal varlıklarının da dondurulması gerekiyor. İsveç kendimize yakın hissetiğimiz bir ülke.

Yeni hükümetle birlikte 3'lü ahitnamenin uygulanacağı yönünde kanaatimizin arttığını söyledim ama müzakereye gelecek olursak, unsurları belli, içerik belli, atılması gereken adımlar belli. Teröristlerin iadesi konusunda, paçavralarla İsveç'te terör propagandası, halen insan devşirme, para toplama gibi faaliyetlerinin engellenmesi gerekiyor. Bunların hepsi başlı başına ciddi adımlar. Müzakerelerimiz, görüşmelerimiz son derece açık ve samimi ortamda gerçekleşiyor. Biz İsveç'le düşman iki ülke değiliz. Finlandiya ile de öyle. Kendimize yakın hissettiğimiz ülkeler. AB'de bize destek veren ülkeler.

FETÖ mensupları için İsveç'in bir cazibe merkezi olmaya devam ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Biz imkansızı istemiyoruz. Terörle mücadelemizde İsveç ve Finlandiya'dan destek istiyoruz. Sizinle de ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesinde. Müttefik olmak istediğiniz bir ülkenin güvenlik endişelerini anlamanızı bekliyoruz. Atılması gereken önemli adımlar var." diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström ise şöyle konuştu;

İsveç bir ahitname imzaladı. Bazı adımların atılması gerekiyor. İsveç sözlerini tutar. Biz bu ahitnameyi çok ciddi olarak ele alıyoruz. Her paragrafla ilgili olarak adımlarımızı atmaya başladık.

PKK, İsveç’e büyük tehdit olmayabilir ama Türkiye için büyük bir tehdit. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. Yeni yasal düzenlemeden sonra anayasada da değişiklikler olacak. Bu terörizm propagandası yapmayı suç hale getirecek. Terörizmin desteklenmesi ya da teşvik edilmesi suç teşkil edecek.

 

 

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsveç Finlandiya