Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı

Recep Tayyip Erdoğan Asgari ücret son dakika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti açıkladı. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret 8 bin 506,80 lira oldu. Erdoğan, enflasyondaki gidişata göre ara zam sinyali de verdi.

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti açıkladı. Erdoğan, yeni yılda asgari ücretin net 8500 lira olacağını duyurdu. Erdoğan, "Temmuz'a göre yüzde 54,5, Ocak'a göre yüzde 94 arttı" dedi. 

BRÜT 10 BİN 8 LİRA, NET 8506,80 LİRA

Daha sonra yapılan detaylı açıklamada, asgari ücretin brütünün 10 bin 8 lira, netinin ise tam olarak 8 bin 506,80 lira olduğu açıklandı.

Erdoğan, "Şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız" diye konuştu. 

BAKAN BİLGİN VE TİSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Belirlenen ücretin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu rakamın üzerine çıkabilecek işletmelerimize de çağrıda bulunuyorum" dedi. 

Bakan Bilgin ise açıklamasında, "Asgari ücretin üzerindekiler kademe kademe yeniden ücretler ayarlanacak. Bu rakam onun üzerindeki çalışanların da refahtan pay alacakları bir ücret skalasına onların taşıyacaktır" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları: 

Değerli işveren temsilcisi, kıymetli basın mensupları sizleri selamlıyorum. Çalışan ve işveren temsilcileri bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda, çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Hükümet olarak biz tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Her kesim kendi hassasiyetleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen en hakkaniyetli, sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Makul noktada uzlaşma için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de bugün aramızda olmasını isterdi. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için hem çalışanların alacakları en az maaşı hem de buna endeksli geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmiş yıllarda da hükümet olarak sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Bugün ülkemiz 34.7 milyonluk işgücüne karşılık, 31.6 milyonluk istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. 

Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz. Adeta akrebin kıskacında yoğrularak gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiye'nin gerçekten büyük fedakarlıkla kazandığı imkanları insanlarımızın emrine vermeyi sürdüreceğiz.

Ülkemizde 2002'de, 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde bu da çok önemli, nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında arttı. Geçen yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükselttik. Bununla kalmamış, gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Yıl içinde enflasyondaki yüksek artış bizi temmuzda yeni bir düzenleme ile asgari ücreti hatırlayalım, 5500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bunları yaparken unutmayalım, sırtımızda bu devletin küfesi var. Yıl içinde ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 artış sağlamıştık. Sırtında küfe müfe olmayanlar atıyorlar. Bu ayla birlikte enflasyonun hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her vatandaş hesabını bu hedefe göre yapsın. 

Asgari ücreti belirlerken önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek yaklaşım benimsedik. Beklenmedik tabloyla karşılaşırsak geçen yıl gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız. 

2023 YILI ASGARİ ÜCRETİ NET 8500 LİRA

Net asgari ücret 2023 yılında 8500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Yeni asgari ücretin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 

TÜRK-İŞ 9000 TL İÇİN SINIR ÇİZMİŞTİ

Asgari ücret için Türk-İş 9000 TL'yi kırmızı çizgi olarak açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu talebe 'Bizim sırtımızda küfe var. Herkesin söylediği ile adım atamayız' yanıtını vermişti. 

Kaynak: Haber Global TV

asgari ücret ne kadar oldu asgari ücret açıklaması Yeni asgari ücret ne kadar Asgari ücret toplantısı asgari ücret zammı net asgari ücret brüt asgari ücret