Bu noktaya nasıl geldiler? Devlet resmen izin verdi: Artık sarılın

Bu noktaya nasıl geldiler? Devlet resmen izin verdi: Artık sarılın

Aşılamanın hızlandığı İngiltere'de Başbakan Johnson vatandaşlarına 'sarılın' dedi. Peki ilk başta salgını kötü yöneten İngilizler bu noktaya nasıl geldi?

Türkiye tam kapanmanın gölgesinde hiç de alışık olmadığı bir bayrama daha girdi. Normal şartlarda sevdiklerimizle birlikte geçirdiğimiz bayramları artık evimizde ‘çekirdek aile’ olarak geçiriyoruz. Dolayısıyla uzaktan uzağa özlemler giderilmeye çalışılıyor.

Bu bayram da sevdiklerimize sarılamıyor, yaşlılarımızın elini öpemiyoruz. Hayat normale dönene kadar durum böyle. İngiltere'de ise Başbakan Johnson vatandaşlarına 'artık birbirinize sarılabilirsiniz' diyor.

NEREDEN NEREYE…

İngiltere aslında salgını en ağır geçiren ülkelerden biriydi. Bir dönem rekor vaka rakamlarıyla dünyanın gündemine oturdu. Hatta Başbakan Johnson, salgın politikaları nedeniyle dünya kamuoyundan oldukça fazla tepki aldı. Ki kendisi de Covid-19’a yakalandı.

Rekor vakaların ardından ciddi kısıtlamalar getirildi. Kısıtlamalarla birlikte İngilizler adeta evlerinde hapsoldu. Diğer yandan aşı çalışmalarıyla beraber kapılar yavaş yavaş aralanmaya başladı.

İngiltere toplu aşılamaya geçtiği tarihten bu yana nüfusunun yarısından fazlasını aşıladı. Ve bunun meyvesini de almaya başlıyor. Yapılan araştırmalara göre iki doz aşı olan insanların virüsü bulaştırma şansı da oldukça düşük.

Bu noktaya nasıl geldiler? Devlet resmen izin verdi: Artık sarılın - Resim : 1

İngiltere Başbakanı Boris Johnson

ARTIK SARILABİLİYORLAR…

Başbakan Boris Johnson geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleştirdiği basın toplantısında 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren ‘sağ duyulu olarak’ sevdiklerinizle ve akrabalarınızla sarılabilirsiniz mesajı verdi.

VERİLER OLUMLU İLERLİYOR

İngiltere normalleşme adımlarıyla birlikte birçok kısıtlamadan muaf hale gelecek. Bunların arasında en önemlisi insanlar sevdikleriyle sosyalleşebilecek ve tabii sarılabilecekler. İngiliz Sağlık Bakanı Nadine Dorries, “Bu süreçte hiç kimseyle sarılamadık. Ancak artık veriler çok iyi görünüyor” diyor.

NEDEN ÖZELLİKLE ‘SARILMA’ VURGUSU?

Sarılma, el ele tutuşma gibi nazik dokunuşların iyi hissettiren bir yanı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Bu temaslar esnasında insanların bir takım hormonlar salgıladığı ve bunların oksitosin, dopamin ve serotonin olduğu yani mutluluk hormonları olduğu biliniyor.

Londra Üniversitesi’nde Psikoloji Profesörü Michael Banissy, “Güvendiğiniz insanlarla sarılmak, strese karşı adeta tampon görevi görür” diyor. Aynı zamanda sarılma esnasında salgılanan oksitosin hormonunun ağrı kesici etkisinin yanı sıra bağışıklığı artırıcı etkisi de var. Diğer yandan oksitosin, stres hormonu olan kortizolun da olumsuz etkilerini bastırarak rahat bir uyku uyunmasına da olanak sağlıyor.

Bu noktaya nasıl geldiler? Devlet resmen izin verdi: Artık sarılın - Resim : 2İngiltere'de normalleşme adımlarıyla birlikte alışverişe çıkanların sayısında da artış görüldü. Fotoğraf: Reuters

DÜZENLİ SARILMA KALBE YARAR

2014 yılında Kuzey Karolina Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada düzenli olarak sarılmanın kalp sağlığına da iyi geldiğini saptandı. 59 kadından oluşan bir grupta yapılan deneylerde el ele tutuşma ve sarılma gibi şefkat dolu temasların düşük tansiyonla ilişkili olduğu bulundu.

SARILMA FAYDALI AMA NASIL ÇALIŞIR?

Sarılmanın faydalı olduğu bilimsel olarak da aşikar. Ancak bu süreç nasıl işliyor? Oxford Üniversitesi’nden Evrim Psikolojisi Profesörü Dr. Robin Dunbar, şöyle açıklıyor:

“Sarıldığınızda, deride meydana gelen fiziksel hareketler doğrudan beyne giden ve endorfin sistemini tetikleyen bir dizi nöronu harekete geçirir. Endorfinler, beyindeki ağrı yönetim sisteminin bir parçasıdır, sakin, mutlu ve güven verici hissetmenizi sağlar.”

BELİRLİ ALANLARA DOKUNMA İLE İLİŞKİLİ

Araştırmalara göre, her temas endorfin tepkisine neden olmuyor. Sinirbilimcilerin “duygusal” dokunuş dedikleri temaslar en çok elimizin üst kısmı, bacaklar, kollar ve en fazla da sırtımızdaki temasla sağlanıyor.

Kaynaklar: Telegraph, BBC, CNBC

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel