Depremde can kaybı 47 bin 932'ye yükseldi

Murat Kurum Deprem

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremlerde can kaybının 47 bin 932'ye yükseldiğini duyurdu. Bakan Kurum ise, "Yeni yapılarda en modern teknolojiyi uygulayacağız" açıklaması yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Kurum, "Yeni yapılarda en modern teknolojiyi uygulayacağız. Şehirlerimizi akıllı yapı teknolojisiyle donatacağız" dedi. 

İçişleri Bakanı Soylu ise, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili açıklamasında, "47 bin 932 kişinin nüfusta ölüm tescil işlemleri gerçekleştirildi. Bunların 6 bin 265'i yabancı uyruklu" dedi. 

Kurum'un açıklamaları şöyle:

5 ilde hasar tespit çalışmaları sona erdi. Diğer illerimizde de %90 seviyesindeyiz. Yıkılan binaların %96.6'sının 99 öncesi. Yeni yerleşim alanlarının çalışmalarını sürdürüyoruz. Yeni yapılarda en modern teknolojiyi uygulayacağız. Şehirlerimizi akıllı yapı teknolojisiyle donatacağız. 

Amacımız şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle koruyacak anlayışla, çevresini, doğasını koruyacağız. Şehrin 50-100 yılını planlayacak şekilde bakıyoruz.

Her bir kurulumuz oluşturulurken kendi meslek dallarına ilişkin daha öne çıktığı alanlarda belirledik. Afet öncesi yapılması gerekenler, sonrası, yeni teknolojiler gibi alanda belirlemiş olduk. Her kurulumuzdan arkadaşlarımız sürece katkı sağlayacak. 11 ilimizi gerekse şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirecek kurumlarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.

Birincisi sosyal politikalar kurulu. İkinci kurulumuz deprem ve yer bilimleri, aktif fay hatlarının dijitalleştirilmesine. Buradaki zeminin depremlere karşı güvenli olup olmadığını araştırılması ve bu noktadaki tüm hazırlıklara yönelik verileri paylaşacaklar.

Hasar tespit kurulu: Tüm Türkiye'deki riskli yapıların tespitini yapacak. Bu tespitle birlikte yapılması gerekenleri de ortaya koyacağız.

Enkaz ve atık yönetim kurulu: Afet sonrası atıklar başta olmak üzere çok sayıda atık türü ortaya çıkmakta. Şehirleri inşa ve ihya kurulumuz afetle birlikte meydana gelen tahribatı giderecek. Geçici ve kalıcı konutlar yapacak.

Kaynak: Haber Global TV

Murat Kurum Kahramanmaraş depremi depremde can kaybı