Deprem sonrası okullarda misafir öğrenciler için nelere dikkat edilmeli? Bu davranışları sakın yapmayın!

Gündem haberleri Çocuk Sağlığı Deprem Milli Eğitim Bakanlığı

Yarın okullar açılıyor. Yaşadıkları büyük yıkımın ardından, binlerce misafir öğrenci de, başka illerde okula gitmeye başlayacak. Uzmanlar uyarıyor, sınıf arkadaşlarının onlara yaşadıkları travmayı tetikleyecek sorular sormaması, ani tepkiler vererek, onları ürkütmemesi gerekiyor.

Okullar 20 şubat pazartesi günü açılıyor. Deprem bölgesinden gelen çocuklar da misafir öğrenci olarak diğer illerdeki okullarda eğitim öğretime yeniden başlayacak. Peki depremde evi, okulu yıkılan, ailesini ya da yakınlarını kaybeden minikler için nasıl bir süreç yaşanacak? Okul yönetimleri, öğretmenler ve öğrenciler nelere dikkat etmeli?

İlk görev, depremzede öğrencilerin sınıf arkadaşlarına düşüyor. Yaşadıkları travmayı tetikleyecek sorular sormamak, ani tepkiler vererek onları ürkütmemek gerekiyor.

Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün, 'Misafir olarak gelen öğrenciler sınıfta ilk gün itibari ile soru yağmuruna tutulmamalı. hangi şehirden geldin eviniz yıkıldı mı ailenizde ölenler var mı gibi sorulara hiç gerek yok. bu öğrencilerimize sevgi ve şefkatle sarıp sarmalamak gerekiyor bizim okulumuzu seçtiğin için çok mutlu olduk bundan sonra burada hep birlikte okulumuzdayız diye bilgi vermek yeterli olacaktır.' dedi.

Ergün, öğretmenlerin de sınıf düzenini oluştururken hassas olması gerektiğini vurguluyor.

'Çok hareketli olan ve tensel teması çok seven çocukların yanına oturtmamakta fayda var. çünkü depremden etkilenen çocuklar yoğun şiddetli sarsıntılara maruz kaldı. dolayısıyla bu temas ve hareketli çocuklar onları endişelendirebilir ve rahatsız edebilir.'

Velilerin bu süreçteki tutumları da en az öğrenci ve öğretmenler kadar önemli. Kendi çocuklarını,, hassas olmaları, depremzede arkadaşlarına gereksiz soru sormamaları, ani ve yüksek sesler çıkarmamaları konusunda uyarmaları gerekiyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

okullar açılıyor bahar dönemi