Deniz ve havuz piyasası, serinlemek cep yakıyor
Havalar ısındı, vatandaşlar deniz ve havuzlara koştu. Plajlara girmek ise 30 TL'den başlıyor, bin TL'ye yükseliyor. Güneş kremi, mayo, şort derken serinlemek bu sene 2-3bin TL'yi bulabiliyor. Bir diğer sorun ise havuzlardaki hijyen. Uzmanlar, analiz raporlarını görmeden girmeyin diyor.
Havalar ısındı, deniz ve havuz sezonu başladı. Plajların fiyatları da belli oldu. Büyük bir çoğunluğunun yalnızca şezlong ve şemsiye kullanımının giriş ücretine dahil olduğu özel tesislerde fiyatlar hafta içi ve sonunda farklılıklar gösterebiliyor. Sarıyer'deki işletmelerde kişi başı giriş ücretleri 250-750 TL arasında değişirken, Şile'de kişi başı 200-800 TL arasında. Florya'da 500 TL iken en yüksek rakamlar ise Adalar'da. Adalar'da 600 TL'den başlayan rakamlar bin TL'ye kadar yükselebiliyor. Sedef Adası ise direk bin TL'den başlıyor.
GÜNEŞ KREMİ, BİKİNİ, ŞORT...
Düşük fiyatlı İBB plajları da bulunuyor. Caddebostan ve Güneş plajında öğrenci 30, tam 60 TL Menekşe, Selimpaşa, Güzelce ve Silivri plajlarına ise giriş ücretsiz. Denize gidildiğinde olmazsa olmaz havlu, bikini, mayo, güneş kremi fiyatları ise cep yakıyor. Bu yaz vatandaşların ucuza serinlemesi ise pek mümkün görünmüyor. Ortalama bir güneş kremi 700 TL'den başlarken, mayo, bikini ve şort fiyatları bin TL'yi bulabiliyor.
Yüzme öğrenmek isteyenler için kurs fiyatları ise bireysel ve grup dersleri olarak değişse de bireysel 8 saatlik bir eğitimin fiyatı İstanbul'da 10 bin TL'yi bulabiliyor. Kişi sayısı arttıkça fiyatlar düşerken, belediyelerin ücretsiz yüzme havuzlarında ise yoğunluk olduğu için kayıt olarak uzun süre beklemek gerekiyor.
HAVUZLAR TEMİZ Mİ?
Ancak, bu keyifli aktivitelerin beraberinde getirdiği sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle havuz ve deniz sularında bulunan bakteriler, virüsler ve parazitler, enfeksiyonlara yol açarak tatilinizi kabusa çevirebilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, özellikle havuzların mikrobiyolojik olarak temizlenmiş olması gerektiğini söyleyerek, “Merdiven altı olmayan, prosedürlere uygun temizlenmiş havuzlara girilmelidir. Ayrıca hem havuz hem de deniz sonrasında enfeksiyon açısından sorun yaşamamak için nemli kalınmamalı, önce duş alınmalı sonrasında da kurumak için güneşlenilmeli.Girilen havuzun yetkili bir firma tarafından düzenli olarak temizliğinin ve dezenfeksiyon işleminin düzenli yapılıp yapılmadığını öncesinde araştırmak gerekir” dedi.
MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER
Havuz kapasitesinin de enfeksiyon bakımından önemli olduğunu, havuzların belirli şartnamelere uyması gerektiğini de söyleyen Şerefhanoğlu, “Genel olarak küçük çocukların girdiği havuzlar risklidir. Çocuklar havuza tuvaletlerini yapabilirler. Ayrıca havuzlara giren kişi sayısı arttıkça kirlenme riski de artmaktadır. Bu sebeple havuzlara giren nüfus sayısına göre belirli şartnameler vardır. O şartnamelere uyulup uyulmadığından emin olmak gerekir. Çünkü bu havuzların periyodik olarak içindeki kimyasalların analiz edilmesi, asit dengesi araştırılması, diğer kimyasal varlıkların incelenmesi, mikrobiyolojik analizlerin yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
MAVİ BAYRAK DETAYI
Denizlerin havuzlara kıyasla daha tehlikesiz olduğunu fakat mavi bayrak dışındaki denizlerde aynı şekilde dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Şerefhanoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Denizin mavi bayrak taşıyıp taşımadığı sorgulanabilir. Eğer denize girecek olduğunuz sahil mavi bayrak taşımıyor ise de kanalizasyonun veya çeşitli fabrika atıklarının atılıp atılmadığının incelenmesi gerekir. Bununla ilgili olarak belediyeden ve yetkili kuruluşlardan bilgi alarak o bölgedeki denizin mikrobiyolojik incelemesinin yapılıp yapılmadığının bakılmasında fayda var. Çünkü o bölgeye kanalizasyon akıyorsa deniz kirli olabilir.”
Kaynak: Web Özel