Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır

Fuat Oktay Doğu Akdeniz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz'le ilgili mesaj vererek, "Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Altındağ Belediyesi Kıbrıs Şehitleri Parkı Açılış Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili konuştu.

Oktay, "Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta bayraklı ve İtalyan sahipli bir gemiyi kullanarak kıta sahanlığımıza araştırma gemisi göndermeye çabalıyor. Bir kez daha altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır" dedi.

Kıbrıs halkının haklarını her zaman savunacaklarını vurgulayan Oktay şunları söyledi:

“Tarih bize Rum tarafının derdinin bir ortaklık devleti kurmak olmadığını açık şekilde göstermektedir ve tarih, görmeyi bilenler için iyi bir uyarıcıdır. Adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm, ancak Ada’nın gerçeklerini esas alan bir yaklaşımla mümkündür. Bu anlayışla, Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar tarafından Cenevre’de sunulan öneriye tam destek veriyor, uluslararası toplumu bu gerçekçi öneriyi önyargısız bir şekilde değerlendirmeye davet ediyoruz. Uluslararası toplumun vicdanında ‘ön yargıların hakikatlerin önüne geçmesi’ kabul edilemez. Özellikle Doğu Akdeniz’de ülkemizi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlayan girişimlerle ve bu kafayla bir yere varılamaz! Bunu anlamamakta direnen Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta bayraklı ve İtalyan sahipli bir gemiyi kullanarak kıta sahanlığımıza araştırma gemisi göndermeye çabalıyor. Bir kez daha altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz’de rotasını şaşıran cevabını alır. Oruç Reis gemimiz Mersin Körfezi’nin güneybatısında, Deniz Kuvvetleri unsurlarımızın refakatinde faaliyetlerine devam edecektir. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hak ve çıkarlarını koruduğumuz gibi, Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını da aynı kararlılıkla korumayı sürdüreceğiz. Diğer taraftan Maraş bölgesinin yeniden hayat bulması yönünde verdiğimiz karardan vazgeçmeyeceğiz. İki egemen devletli çözüm irademizden geri adım atmayacağız. KKTC’de üreten hem adaya hem bölgeye katkı veren iş insanlarının, üniversitelerin, turizmcilerin emeklerinin zayi olmasına izin vermeyeceğiz. Ekonomik ve kalkınma işbirliğimiz çerçevesinde KKTC’nin hayat damarlarını oluşturan sektörlere ve altyapısına ayrı ayrı eğilmeye ve kalkınma adımlarını desteklemeye devam edeceğiz.”

Açılışa katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Rum yönetimine karşı ortaya koydukları iyi niyete rağmen Rum yönetimi tarafından bu durumun reddedildiğini ve anlaşmaya yönelik her hangi bir umudun verilmediğini ifade etti.

Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının Kıbrıs’taki Türk halkının güvenliği için çok önemli olduğunu söyleyen Tatar, “Bizim için en büyük güç kaynağı Türkiye Cumhuriyeti’nin arkamızda durmasıdır. O bağlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Her türlü desteği vermişler, her türlü fedakarlığı yapmışlar. Netice itibarıyla Kıbrıs’ta artık yeni bir anlayış yerleşmiştir. Yıllardan beridir federal temelde bir anlaşma için ezik ve haliyle karşı tarafa boyun eğik bir şekilde o müzakere masalarında adeta yalvarır şekilde bir federasyon bir ortaklık kurulması için bekledik. Ortaya koyduğumuz bütün iyi niyetlere rağmen karşı tarafın her vesileyle bunu reddetmesi ve dolayısıyla Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir anlaşmanın olabileceğini umudunu verememesi durumu ortaya çıktı. Kıbrıs’ın bir Yunan adası olduğuna hala inanmaları ve Avrupa Birliği’ni arkalarına almak suretiyle federasyon yani çoğunluğun azınlığı yöneteceği Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’nde olmadığı için birkaç yıl içerisinde kendilerine göre Kıbrıs’tan varlığını çekeceği ve Doğu Akdeniz’i onların hakimiyetine vereceğimizi dair düşüncelerinin olmayacağını her fırsatta kendilerine söyledik. Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti vardır ve adı da KKTC’dir. Doğu Akdeniz’deki mücadelede ulusal çıkarlarımızın, milli menfaatlerimizin savunmasında hep Mavi Vatan’da mavi sularda zenginliklerin araştırılmasında aynı zamanda stratejidir. Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığı hem Kıbrıs Türk halkının güvenliği için önemlidir. Aynı zamanda KKTC’nin güçlü olması Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği için de önemlidir. Dolayısıyla bu işin bütün parametrelerine baktığımızda artık Kıbrıs’ta siyasi istikrar için mutlaka KKTC’nin daha da güçlenmesi gerekmektedir” dedi.

 

Doğu Akdeniz türkiye Yunanistan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi