Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama

Merkel Recep Tayyip Erdoğan

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Huber Köşkü'nde görüştü. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısında konuştu. İki liderin 'koalisyon' diyaloğu dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

"Diyaloğumuz bölgesel meselelere çözümler geliştirilmesine de ciddi katkılar sağlandı. Sayın Merkel sorumluluk üstlenmekten asla çekinmedi. Sayın Şansölyeye Suriye krizindeki samimi çabaları için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. 26 Eylül'de Almanya'da gerçekleştirilen seçim sonuçlarının Alman halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni hükümet ve şansölyesine de şimdiden muvaffakiyetler diliyorum. Türkiye olarak tam üyelik yolunda önümüze çıkan onca zorluğa rağmen sayın Merkel'in bu süreçteki katkılarını her zaman takdirle hatırlayacağız. Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı ele aldık. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesini teyit ettik. Kritik meselelerdeki beklentilerimizi değerli dostumla bir kez daha paylaştık. Doğu Akdeniz, Libya, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili fikir teatisinde bulunduk. Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli yönünü oluşturuyor. 

Kültürel ırkçılığın toplumsal köklerinin kurutulması, Türklerin Avrupa'da kendileri evlerinde hissetmelerine yardımcı olacaktır. Şansölye Merkel bu sorunların çözümü konusunda samimi çaba göstermiştir. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Son ziyaret için değerli dostuma teşekkür ediyorum. Bundan sonraki hayatında kendilerine başarılar diliyorum."

Merkel'in açıklamaları:

"Görüş ayrılıklarına rağmen iyi ilişkiler için çabaladık Türkiye ile. Karşımızda çok sayıda görev var. Örneğin, iş gücü anlaşmasının 60. yıl dönümü. Almanya'da yaşayan 4 milyona yakın Türkiye kökenli insan var. Almanya'da doktor, bilim adamı, akademisyen olarak çalışan, büyükanne ve büyükbabaları ilk göçmenler olan insanların ne kadar örnek teşkil eden kariyerleri olduklarını gördük. Bunlardan biri de Uğur Şahin ile Özlem Türeci.

İkili ilişkileri ele aldık. Türkiye'de tutuklu bulunan veya yurt dışına çıkış yasağı bulunan Alman vatandaşlarına değindik, insan haklarına da değindik. Türkiye ile AB ilişkilerine değindik. Yasa dışı göç çok önemli bir konu. AB'nin Türkiye'ye vereceği desteğin devam edeceğini de ilettim. 

Afganistan'da insani yardım konusunda da görüştük. BM ile birlikte bu kış Afganistan'da felaketler yaşanmaması için çabalamalıyız. Taliban'la görüşmeler hakkında da bilgi aldık. Suriye'deki durumla ilgili yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. Libya konusunu ele aldık. Kısa zamanda Libya'da seçimlerin olmasını, kalıcı çözümü arzu ediyoruz. Libya'dan yabancı güçlerin çekilmesinin gerekli olduğunu ifade ettim. Ülkelerimizde duruma baktığımızda, Türkiye'de de çok yıkıcı orman yangınları oldu, Almanya'da sel felaketleri yaşandı. Bu olaylar bize iklimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Paris İklim Anlaşması çok önemli. Çok kapsamlı bir görüşmemiz oldu. Yunanistan ile Türkiye ilişkilerini de ele aldık. Almanya burada istikşafi görüşmelerin sürdürülmesi konusunda ısrarcıydı. Burada hala süren sorunlar var. Bunların sadece görüşülerek başarılabileceğine inanıyorum. Bazı konular uzun soluklu, 16 yıl yeterli değildir. Başardığımız bazı konular da oldu. Diyaloğumuzu sürdürdüğümüz için çok teşekkür etmek istiyorum."

SORU-CEVAP

(Alman vatandaşlarına ilişkin Türkiye'deki yargı süreci) Merkel: Siz de bazı vakaları biliyorsunuz. Başarılar da oldu. Bazı sorunları çözdük fakat yeni vakalar eklendi. Birçok konuyu çözüme kavuşturduk. Farklı bakış açıları var. 

Erdoğan: Şunu hiçbir zaman bir kenara koyamayız. Her ülkede yargı bağımsızdır. Yargının bağımsızlığını savunuyoruz. Türkiye'de de yargı bağımsızdır. Yargının vereceği karara benim müdahale etmem söz konusu değil. 

(Göçmen anlaşması) Merkel: Mülteci anlaşması AB ile Türkiye arasında bir anlaşma. Almanya aslında bir himayeci olarak çalışıyordu. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin Türkiye'yi desteklemesi gereklilik. Çok olumlu projeler gerçekleştirildi. 

Erdoğan: Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. Bütün bunlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Bu insanları bizim ötelememiz Yunanistan'ın yaptığı gibi mümkün değil, yapamayız. Biz ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Bir taraftan briket evler yaparak, onlara çadırlarda falan değil, briket evlerde onları ağırlamayı görev telakki ettik. 60 bini aşkın evi bitirdik, hedefimiz 100 bine çıkarmak. 

(Birbirinizi siyasetçi olarak nasıl değerlendirirsiniz?) Merkel: Burada birbirimizle okuldaki gibi not vermek için bulunmuyoruz. Biz işbirliğimize önem atfettik. Altyapı açısından çok gelişme oldu. Ekonomik sorunlara rağmen standartların ne kadar yükseldiğini de görebiliyordum. Türkiye NATO müttefiki olarak bizim için önemli bir partner. İstanbul'un iki kıta arasında nasıl bir köprü oluşturduğunu görebiliyoruz. Bireysel özgürlük konusunda eleştirdim her zaman, Tabii ki çözüm aradık, farklı bakış açılarımız olabilir. Taliban konusunda, mülteciler konusunda, Afrika konusunda detaylıca görüştük, her zaman ortak çıkarlarımız var. 

Erdoğan: 16 yıl kısa bir süreç değil. Benim de bir 19 yılım var. Bu süreç içinde birçok dünya liderleri ile bir arada çalıştık, görüştük. Sayın Şansölye özellikle Almanya'nın idaresinde gerçekten başarılı bir sürece imza attı. Bundan sonraki süreçte de özellikle belki koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya-Türkiye ilişkileri çok daha farklı bir yere ulaşabilirdi. Koalisyon çalışmayı çok daha zorlaştırıyor. Bizde de koalisyon çok çok başarısız oldu. Başkanlık sistemi ile koalisyondan kurtulduk. Temennimiz odur ki yeni yönetimle başarılı süreci aynen devam ettiririz. Almanya'da ciddi manada bir Türk potansiyeli var. Bu insanlar orada sağlıklı yaşamın sürecini inşallah görmek istiyorlar. 

DİKKAT ÇEKEN 'KOALİSYON' DİYALOĞU

Merkel: Benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın, Alman hükümetlerinin özelliği budur. Koalisyon bizim yapımıza uygundur, biz başkanlık sistemi düşünmüyoruz.

Erdoğan: Zaman zaman hep şikayetlerinizi bana aktardınız.

Merkel: Doğrudur hayat böyle. 

Erdoğan: Benim torun bana diyor ki "dede ne yapacaksın hayat böyle".

(Almanya'daki ezan kararına ilişkin soru) Merkel: Başka dinlere karşı düşmanlık konusunda çok kararlı bir tutum sergiliyoruz. Hiçbir şekilde hoşgörü ile karşılamıyoruz. İslam düşmanlığı olsun, Yahudi düşmanlığında da olsun, ırkçılık konusunda üzücü olaylar yaşadık. 

HUBER KÖŞKÜ'NDE GÖRÜŞTÜLER

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Huber Köşkü'nde görüştü. Burada Erdoğan ile golf aracına binen Merkel, köşkün sahil kısmındaki alana geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama - Resim : 1

Türkiye ve Almanya bayrağının yanında duran iki lider, burada bekleyen yerli ve yabancı çok sayıda gazeteciyi selamladı.

Tarabya'daki Huber Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 1 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel'e bir Ortaköy tablosu hediye ettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama - Resim : 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama - Resim : 3

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama - Resim : 4

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama - Resim : 5

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama - Resim : 6

 

Kaynak: AA

Recep Tayyip Erdoğan Angela Merkel Almanya türkiye