Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz mesajı: Bu faizler düşecek, düşecek

Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de toplu açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de toplu açılış töreninde konuşma yaptı. Erdoğan, ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. "Bu faizler düşecek" diyen Erdoğan, "Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı bu ekonomik programımızdan geri döndüremeyecekler" ifadelerini kullandı. 

"Mandacı iktisatçılar ve siyasetçiler" tepkisini dile getiren Erdoğan, "Bunlar daha Türkiye'nin nasıl bir güce sahip olduğunu bilmeyecek kadar şuursuzlar" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Afetlerin önüne geçemeyiz ama devlet olarak vatandaşlarımızın mağduriyetini ortadan kaldırma iradesine ve imkanına sahibiz. 

Bugünlerde CHP ekibi, ülke yandı bitti diye ortalığı birbirine katıyor. CHP'nin iktidarda olduğu dönemde gecelik yüzde 7500'leri bulan faizleri gördü mü? Ah kardeşlerim. Gecelik yüzde 7500 faiz. Bunun altından kim kalkar? Bu ülke onların döneminde işsizliğin can yaktığı, başbakanlığın önüne yazar kasa fırlatıldığı sıkıntılı günleri yaşadı mı? Bu ülke, onların döneminde elinde avucunda ne varsa hepsini de tefecilerin yağmaladığı krizlere maruz kaldı mı? Milletimizin tüm kesinlerinin hak, özgürlük, gelişme, yatırım taleplerini hayata geçirerek ülkemizi büyüttük, sosyal barışı tesis ettik. 

IMF'yi bu ülkeden kim çıkardı? CHP'nin parti sözcüsü IMF ile el ele kol kola geziyor. Hala geziyor. Onlar IMF'nin dilinden anlar. Biz ise 23.5 milyar dolar borç vardı, mayıs 2013'te parasını ödedik, gönderdik. Merkez Bankası'nın döviz rezervi 27.5 milyar dolardı. Şimdi 127 milyar dolar. Nereden nereye. İşte uygulandığı her yerde başarısızlıkla sonuçlanan, milleti fakirliğe mahkum eden IMF reçeteleri yerine kendi ekonomi programımızın altyapısını inşaya başladık. Her eser ve hizmetin gerisinde Türkiye'yi ekonomik olarak imkan ve kabiliyetleri ile yoluna devam edebilecek bir konuma çıkarma gayesi vardı. Boş durmuyorlar. Küresel güvenlik sistemindeki çarpıklıkları ifade etmek için dünya 5'ten büyüktür diyoruz ya, işte ekonomide de aynısını söylüyoruz. IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar, bunlar üzerinden küresel ekonomiyi haraca bağlayanlara da dünya ekonomisi 5'ten büyüktür diyerek karşı çıkıyoruz.

"NE YAPARLARSA YAPSINLAR EKONOMİK PROGRAMIMIZDAN GERİ DÖNDÜREMEYECEKLER"

Ülkemizdeki mandacı siyasetçiler ise en büyük ekonomik kurtuluş mücadelesini tam tersi gibi göstermeye çalışıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı bu ekonomik programımızdan geri döndüremeyecekler. Yüksek faizi, enflasyonu, kur tuzaklarını kader gibi görenlerin teslimiyetçiliği öğretilmiş bir çaresizliktir. 

FAİZ MESAJI

Biz yatırım, istihdam, üretim ve bunların altyapısını 19 yıldır inşa ediyoruz. Dün faizleri 7500'lere çıkartanların bugün kanun çıkartıp faizleri yüzde 1'e indirin, kim diyor bunu, bay Kemal. Kanun çıkarın faizleri yüzde 1'e indirin diyor. Ardından da diyorsun ki faizleri yükseltin, yemezler. Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz. 

"TEMELİ OLMAYAN DÖVİZ KURU HAREKETLERİ..."

Hiçbir temeli olmayan döviz kuru hareketleri üzerinden milletimizi paniğe ve karamsarlığa sürükleyerek felaketten siyasi çıkar kurnazlığına yelteniyorlar. Bunlar daha Türkiye'nin nasıl bir güce sahip olduğunu bilmeyecek kadar şuursuzlar. Cehalet bilgi ile zaman içinde giderilebilir ama bunların kimi zaman ihanete varan gafletleri bakidir. Gelişmekte olan ülkeler üzerinde yıllarca oynanan faizleri artırarak ekonomiyi sıcak paraya boğup, sonra kurlar düşünce yüzde 40-50 karla çıkma oyununun önünü kapattık. 

Faiz, kur, enflasyon üzerinden ahkam kesenlerin, yarın havaya bakıp ıslık çalarak bambaşka mecralara yelken açacaklarından hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Mesela bunlar her türlü para ve maliye politikasını kullanarak demokrasi, hak ve hukuk tanımadan, kendini dünyanın üretim ve finans merkezi haline getirenleri hiç konuşmazlar. Bunlar, salgın döneminde, savrulmalara yaşayan gelişmiş ülkelerin nasıl bu duruma düştüklerini anlamaya çalışmazlar. Almanya başta olmak üzere avro bölgesinin istihdamı korumak için hangi politikayı izlediklerini takip etmezler. 

Buradan şimdi tüm vatandaşlarıma sesleniyorum. Bunlara verilen görev emperyalistlerin 1923'te bozulan oyununu 2023'te tekrar devreye almaktır. 1923'te başaramadıkları gibi 2023'te de başaramayacaklar. Biz, bu ekonomi politikasını öyle akşamdan sabaha düşünüp hayata geçirmedik. Tam 19 yıldır bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Artık ülkemiz ekonomisinin kronik hastalıklarının etkilerini tamamen tedavi etme aşamasına geçtik. 

Şirketlerimiz, hiç endişe etmeyin, daha çok kazanacak. Çalışanlarımız daha iyi ücret alacak. Esnafımız daha iyi kazanacak. Ülkemizdeki bireylerin bundan sonraki süreçte eli bolluk içerisinde olacak. Ben halkıma inanıyorum. Halkıma güveniyorum. Türkiye büyüyecek, gelişecek, zenginleşecek. Bunun için 2023 çok önemli. Milletimizin tercihini mandacı iktisatçı ve siyasetçilerden yana değil, büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasından yana kullanacağına inanıyorum. Bay Kemal mandacı siyasetçi. Bay Kemal terör örgütünün yandaşları ile yürüyor. Benim hanım kardeşlerim, genç kardeşlerim, bu terör örgütlerine prim verir mi? 

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan İzmir toplu açılış töreni