Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan borsa manipülasyonlarına karşı SPK ve BIST'e çağrı

Recep Tayyip Erdoğan Borsa İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'ne katıldı. Erdoğan, "Sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız. Gerek SPK, gerek BİST'ten bu konuda daha fazla hassasiyet göstermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'ne katıldı. Erdoğan, "21 yılda hayata geçirdiğimiz yenilikler sayesinde köklü değişim geçirdik. Türk borsasına teveccühün içeride dışarıda arttığını görüyoruz" dedi. 

Erdoğan, "Sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız. Gerek SPK, gerek BIST'ten bu konuda daha fazla hassasiyet göstermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Borsamızın 150. yaşını gururla kutluyoruz. Borsamız ilk kez 1873 yılında Dersaadet Tahvilât Borsası ismiyle faaliyete başladı. 2013 yılında borsalarımızı birleştirdik. Borsamız anonim şirkete dönüşerek daha entegre bir yapıya kavuştu. Borsa İstanbul'u 2017'de Varlık Fonu'nun portföyüne dahil ettik. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerimize Türk ekonomisine yaptıkları katkılar için teşekkür ediyorum. Borsamız 150 yıllık tarihi ile Türkiye'nin son 1.5 asırdaki inişli çıkışlı yolcuğunun en yakın şahitleri arasında yer alıyor. 

Galata bankerlerinin Osmanlı'nın sanayileşmesini nasıl dinamitlediklerini çok net görüyoruz. Finans kapitalin sadece ekonomik getiri gayesiyle değil, kontrol ve tahakküm peşinde koştuğunun sayısız örneği ile karşılaşıyoruz. Borsamız uzun yıllar asri görevini yerine getirememiştir. Borsamız yıllarca yabancıların, ülke kaynaklarını çeşitli manipülasyonlarla sömürdüğü platformlara dönüştürüldü. 

14-28 Mayıs'ta bir kez daha gördük. Muhalefetin adayı tarafından Borsa İstanbul'u yıpratmayı amaçlayan kampanya yürütüldü. Battık, bittik senaryolarıyla yatırımcı korkutuldu. Dövize, altına ve üretime doğrudan katkısı olmayan diğer araçlara yönlendirilmek istendi. Bu furyaya kimi ekonomistler de alkış tuttu. Gelişmiş kalkınmış ülkelerde çok farklı bir tablo söz konusuydu. Burada ne siyasetçiler piyasa kötüleyip seçim kazanma kovalar ne de sistem buna izin verir. Sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız. Gerek SPK, gerek BIST'ten bu konuda daha fazla hassasiyet göstermesini istiyoruz. Devletimizin tüm imkanlarının, kurumlarının sizlerin emrinde olduklarını vurgulamak istiyorum. 

"BORSAMIZI GAZİNO KAPİTALİZMİNİN CENDERESİNDEN KURTARDIK"

Attığımız adımlarla borsamızı gazino kapitalizminin cenderesinden kurtardık. Ülkemizin, milletimizin ve reel sektörümüzün hizmetinde olmasını temin ettik. Yatırım, üretim, istihdam, planlama ve ihracata dayalı atılımları sürdürürken ekonomi ve finans sistemimizde birçok düzenleme yaptık. 21 yılda hayata geçirdiğimiz yenilikler sayesinde köklü değişim geçirdik. Türk borsasına teveccühün içeride dışarıda arttığını görüyoruz. 

Kaynak: Haber Global TV