Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye 'Gümrük Birliği' ve 'vize' mesajları

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgemizin geleceğinde ne DEAŞ'a ne de PKK ve türevlerine yer yoktur" dedi. Türkiye-AB ilişkilerine yönelik mesajlar veren Erdoğan, "Gümrük Birliği beklentimize cevap verecek ve vize serbestisi sağlanana dek vize süreçlerini hızlandıracak kararlar alınmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Türkiye, Suriyeli kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir. Bu süreçte ülkenin terör yuvası olmaktan çıkarılması gerekiyor. Türkiye, her iki terör örgütünü sahada bozguna uğratan tek ülkedir. Bu örgütlerin palazlanmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bölgemizin geleceğinde ne DEAŞ'a ne de PKK ve türevlerine yer yoktur" dedi.

Leyen ise Suriye konusunda, "AB'nin de hemen adım atacağı hususlar var. En üst düzeydeki diplomatımız Şam'a geri dönecek. Biz her zaman aslında Suriye'de mevcudiyetimizi koruduk. Herhangi bir finansman olmadan Esad rejimine, biz oradaydık. HTŞ ve diğer kesimlerle angajmanımızı sürdürmeliyiz. Altyapı hizmetleri için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Bir insani hava yardım köprüsü kuruldu" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Türkiye-AB ilişkileri konusunda, "Türkiye ve AB arasında her zamankinden daha güçlü ve kurumsallaşmış bir ilişkiye ihtiyaç var. Aday ülke olarak biz bu iradeye sahibiz. İki gün sonra yapılacak birlik zirvesinde ilişkilerdeki tüm kısıtlamaları kaldıracak, yüksek düzeyli diyalogları canlandıracak, Gümrük Birliği beklentimize cevap verecek ve vize serbestisi sağlanana dek vize süreçlerini hızlandıracak kararlar alınmasını temenni ediyorum" mesajını verdi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

"Dışişleri Bakanım 5 yıl aradan sonra AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısına iştirak etti. Ardından bizler, Başkan von der Leyen ile bir araya geldik. Bu görüşmelerimizde, kurumlarımız arasındaki temaslarda hep şunu ifade ettik, AB üyeliği, Türkiye için stratejik hedef olmayı sürdürüyor. Son gelişmeler Türkiye'nin kilit ülke konumunu daha da perçinlemiştir. Görüşmelerimizin öncelikli gündemi aramızdaki ilişkileri canlandırmak için atılabilecek ortak adımlardı. Türkiye'nin üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon ortaya koyma teklifimizi kendilerine ilettik. Kazan kazan formülü ve karşılıklı saygı temelinde iş birliğimizi ilerletebiliriz. 

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Suriye'nin egemenliği başta olmak üzere katılımcı bir idarenin tesisi konusunda hemfikir olduğumuzu gördük. 61 yıllık baskının ardından yıkılan Baas rejimi geride büyük bir enkaz bıraktı. Nüfusunun yarısı yerlerinden edilmiş bir Suriye ile karşı karşıyayız. Suriye halkının, bu ağır yükün altından tek başına kalkması mümkün değildir. Uluslararası toplum, 13 yıl boyunca katliama uğrarken Suriye halkına yeterli desteği vermedi, veremedi. Bunu telafi etmenin yolu da Suriye'yi inşa ve imar çabalarına destek olmaktan geçiyor. Şam Büyükelçiliğimizi 12.5 yıl aranın ardından cumartesi günü yeniden faaliyete geçirdik. Türkiye, Suriyeli kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir. Bu süreçte ülkenin terör yuvası olmaktan çıkarılması gerekiyor. Türkiye, her iki terör örgütünü sahada bozguna uğratan tek ülkedir. Bu örgütlerin palazlanmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bölgemizin geleceğinde ne DEAŞ'a ne de PKK ve türevlerine yer yoktur. 

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARI

Görüşmemizde İsrail'in Gazze'deki mezalimi ile bölgedeki saldırganlığına artık bir son verilmesi gerektiğini de aktardım. Kışın gelmesiyle birlikte Gazze'deki insani durum daha da kötüleşti. Dün yine bir okulun hedef alındığı menfur bir katliam daha gerçekleşti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ, VİZE SERBESTİSİ VE VİZE SÜREÇLERİNDE KOLAYLIK MESAJLARI

Türkiye ve AB arasında her zamankinden daha güçlü ve kurumsallaşmış bir ilişkiye ihtiyaç var. Aday ülke olarak biz bu iradeye sahibiz. İki gün sonra yapılacak birlik zirvesinde ilişkilerdeki tüm kısıtlamaları kaldıracak, yüksek düzeyli diyalogları canlandıracak, Gümrük Birliği beklentimize cevap verecek ve vize serbestisi sağlanana dek vize süreçlerini hızlandıracak kararlar alınmasını temenni ediyorum."

Leyen'in açıklamaları: 

Mültecilere 2024 yılı için ilave 1 milyar euro tahsis edilmiş durumda. Bu mültecilerin sağlık sistemini ve eğitim çalışmalarını destekleyecek. Aynı zamanda göç ve sınır güvenliğine odaklanacak. Sahada gelişmeler devam ettikçe bunu onlara da tahsis edebiliriz. Türkiye göç konusunda son derece kilit bir ortağımız. Sınır yönetimi, vize konularındaki çabalarımızı daha yoğunlaştırmalıyız.