Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece Yunanistan değil, bizi rahatsız eden hangi ülke olursa olsun bir gece ansızın gelebiliriz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prag'da gerçekleşen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde yaptığı görüşmelerin ardından kritik açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Sadece Yunanistan değil; bizi rahatsız eden, bize saldıran hangi ülke olursa olsun bir gece ansızın gelebiliriz..." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prag'da gerçekleşen zirvenin ardından birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
AB Konseyi dönem başkanı Çek Cumhuriyeti makamlarına başarılı ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Bugün Prag'da 44 Avrupa ülkesinin devlet ve hükümet başkanları olarak bir araya geldik. Kritik bir dönemde icra edilen bu önemli zirveyi az önce tamamladık.
Her açıdan yoğun, içerikli ve verimli toplantıların olduğu bir gün geçirdik.
Genel oturumların yanı sıra liderlerle barış, güvenlik, enerji, iklim konularında yuvarlak masa toplantılarda Avrupa'yı da etkileyen küresel sorunları ele aldık. Türkiye'nin bu meselelere yaklaşımı ve birliğe katılım konusundaki görüşlerimizi muhataplarımıza bizzat aktardım. Zirve marjında Çekya Başbakanı ve AB Komisyonu Başkanı ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdik.
Fransa Cumhurbaşkanı sayın Macron, Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve İspanya Başbakanı ile bir araya geldik. Görüşmelerde ikili meselelerle birlikte Avrupa'nın geleceği, güvenliği, refahı da dahil küresel konuları masaya yatırdık.
"TAM NORMALLEŞME HEDEFİNE ULAŞMAMIZI UMUYORUM"
Görüşmelerde küresel konuları masaya yatırdık. Ermenistan Başbakanı Sayın Paşinyan ile de bir görüşmemiz oldu. Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum.
Avrupa siyasi topluluğunun kıtamızdaki sorunların ele alınması, ortak çözümler için zamanlı bir girişim olduğu kanaatindeyim. Bununla birlikte bu platformu Avrupa Birliği Genişleme Politikası'nın görmediğini söylemek istiyorum. Bu platformun üyelik sürecine halel getirmesini asla kabul etmeyeceğini vurguladık. Temel ve öncelikli beklentimiz Avrupa siyasi topluluğunun üyelik sürecine katkı sunmasıdır. Bu görüşmelerimi zirvede ve ikili temaslarımda ifade ettim. Zirvede genel kanaatin bu yönde olduğunu memnuniyetle müşahede ettim. Ülkemiz, güvenlik, savunma, terörizm, göç, enerji arz güvenliği, sağlık ve tedarik zincirleri gibi temel sıkıntıların aşılmasında hayati öneme sahiptir.
Avrupa Birliğinin karşılaştığı meydan okumaların üstesinden gelinmesinde Türkiye'nin yeri dolduramaz. Bu hakikatin Avrupalı dostlarımız tarafından da kabul edilmeye başlandığını gördük. Artık daha vizyoner ve stratejik kararların alınması gerektiğine inanıyoruz.
"TÜRKİYE AVRUPA İÇİN ANAHTAR ROLÜNDE"
Yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin birlik ve Avrupa için anahtar olduğunu gözler önüne seriyor. Zirvede bu husus muhataplarımızca da teslim edilmiştir. Ülkemizin Rusya Ukrayna savaşındaki arabulucu rolü takdirle karşılanıyor. Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağını her fırsatta dile getirdik. Tüm zorluklarına rağmen tahıl koridorunun açılması ve esir takasının sağlanmasını önemli birer diplomatik başarı olarak görüyoruz. Şu ana kadar dünya pazarlarına 6 milyon tondan fazla gıda sevkiyatı gerçekleşti.
"KIBRIS'TA ÇÖZÜMÜN TEK ANAHTARI, KIBRIS TÜRK HALKININ EGEMEN EŞİTLİĞİ VE EŞİT ULUSLARARASI TEMSİLİNİN TESCİLİDİR"
Bazı birlik üyesi ülkelerin Türkiye ile iş birliği yerine kışkırtmaları ve gerginliği tırmandırmayı tercih ettiğini görüyoruz. Biz sadece ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin menfaatlerini korumasının mücadelesini veriyoruz. Kimseyle, hiçbir komşumuzla gerilim istemiyoruz. Doğu Akdeniz ve Ege sorunlarını uluslararası hukuk çerçevesinde çözmek istediğimizi defaatle dile getirdik. AB'nin de bu konuda birlik dayanışması adı altında haksız ve hukuksuzluğa destek olmak yerine muhataplarımızı ikili toplantılara davet etmesini bekliyorum. Kıbrıs'ta çözümün tek anahtarı, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası temsilinin tescilidir. Kalıcı çözüm için Kıbrıs adasındaki gerçeklerin kabulü gerekiyor. Biz bu hakikatler ışığında adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak Avrupa ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmek, üyelik sürecimizi ilerletmek için işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
"İSVEÇ'İN YENİ BAŞBAKANINI ANLAMAK İSTİYORUM"
İsveç Başbakanı ile şu an itibariyle görüşemedik. Ben yeni başbakanı anlamak istiyorum. Yeni başbakan kadrosunu gerçekleştirdikten sonra görüşme fırsatı bulduğumuzda memnuniyetle görüşürüz, burada bir sıkıntımız yok.
PAŞİNYAN İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN GÖRÜŞME
Bildiğiniz gibi özel temsilcilerimiz vasıtasıyla görüşmeler karşılıklı devam ediyor. Biz de kendisiyle görüşmemizi samimi bir havada gerçekleştirdik ve bazı talepler söz konusu oldu. Bunlarla ilgili olarak gerekli görevlendirmeyi dışişleri bakanlarımıza ve özel temsilcilerimize yaptık. Dışişleri bakanlarımız birbirileriyle görüşecekler, özel temsilcilerimiz de görüşecekler ve çıkan neticeye göre adımımızı atacağız.
"MİÇOTAKİS KONUŞMAMDAN RAHATSIZ OLMUŞ"
Bu akşam yemekte konuşmam vardı. Konuşmamı yaptım. Beyefendi konuşmadan çok rahatsız olmuş. Rahatsız olduğu için de aslında bu tür yemek adabına terstir; kimden izin aldı, nasıl yaptı bilmiyorum, herhalde başkandan almıştır izni. Orada çıktı bir konuşma yaptı. Yani kendisine işte bizim biraz ağır gelecek ifadeler kullandığımızı söyledi. Aslında ağır bir şey de yoktu. Olması gereken yerde değiller. Hala bunları biliyorsunuz, bütün politikaları yalan üzerine kuruludur.
"YUNANİSTAN'LA GÖRÜŞECEĞİMİZ HERHANGİ BİR ŞEY YOK"
Hep yalan, dürüstlük yok. Hadi bir araya gelelim dediğinizde, kıyıdaş ülkelerle filan, buna da yanaşmazlar. Ama Türkiye'den kendileri daha ön adım atmayı filan bekliyorlar. Araya da birçok ülkeyi sokuyorlar. Bugün birçok ülke onlarla münasebetleri konusunda bizden adım atmayı beklediler. Aynı şekilde Güney Kıbrıs, 'Konuşalım bir araya gelelim' dedi. 'Şimdi konuşuyoruz işte ayakta. Ama sizin bir yerlerden izin almanız gerekiyor' dedim. 'Yok, izin almam' dedi. 'Bugüne kadar böyle geldi bu iş, izin almadan konuşamazsınız' dedim. 'Benim iki ayım kaldı bu işi konuşalım' diye laflar etti. Muhataplarınız belli, bu görüşmeleri yapabilirsiniz, bizim de şu an itibariyle Yunanistan'la görüşeceğimiz herhangi bir şey yok, zamana bırakmak suretiyle, zaman içerisinde temenni ederiz ki bir konuşma fırsatını yakalarız.
Bunların tamamını özetlemek kolay bir şey değil. Avrupa siyasi topluluğu AB'nin bir alternatifi değil. Avrupa siyasi topluluğu ayrı oluşum olarak çıktı. Şu anda Çekya'nın ilk toplantısını yapmış olduğu bir adım oldu. Konuyla ilgili olarak zannediyorum ki, şu anda bu toplantılardan sonra da Avrupa siyasi topluluğunu bu toplantısının sonuç bildirgesini yayınlayacaktır. Orada neler konuşulduğu ifade edilecektir.
"VAKTİ SAATİ GELDİĞİNDE SURİYE'NİN BAŞKANIYLA DA GÖRÜŞME YOLUNA GİDEBİLİRİZ"
Şu an itibariyle böyle bir şey söz konusu değil. Ama 'Mümkün değildir' ifadesini kullanmam da, alışılmış bir siyasetçi değilim. Dolayısıyla vakti saati geldiğinde biz Suriye'nin başkanıyla da görüşme yoluna da gidebiliriz. Şu an itibariyle zaten alt düzeyde görüşmeler yapılıyor. Fakat bizim bütün arzumuz Suriye'deki terör gruplarının buradan arındırılması ve biliyorsunuz burada şu anda briket evler yapma suretiyle geri dönüşü hızlandırmanın adımlarını atıyoruz.
Geri dönüşümle ilgili 550 bin civarında Suriyeli kendi topraklarına döndü. Rusya-Ukrayna savaşı bölgedeki atılacak adımları da bir yerde erteledi. Suriye'deki olaylarda Rusya'nın, İran'ın etkin rolü var. Koalisyon güçlerinin etkin rolü var. Koalisyon güçlerinde başta Amerika olmak üzere terör örgütlerine ciddi manada silah, mühimmat, araç gereç destekleri yapılıyor. Bütün bunları da vakti saati geldiğinde Amerika'nın yetkilileri ile yetkililerimiz görüşerek, bunlardan Suriye'nin gerek kuzeyde, doğusunu, gerekse tam kuzeyini arındırmalarını istiyoruz. Şu ana kadar istediğimize ulaştık mı, hayır ulaşmadık, takipçisiyiz devam ediyoruz.
"BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ"
(Bir gece ansızın gelebiliriz derken Yunanistan'a saldırmayı mı kast ediyorsunuz?' sorusuna)
Bu sadece Yunanistan için geçerli değil; bizi rahatsız eden, bize saldıran hangi ülke olursa olsun "Bir gece ansızın gelebiliriz..." Bunu böyle bilmeleri, anlamaları lazım. Herhalde onlar da anlamıştır.
"BİR AN ÖNCE TÜRKİYE, AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİYİ ISITALIM VE BU İŞİ ÇÖZELİM İSTİYORUZ"
Konuya ilgili özel temsilcilerimiz var ve çalışmalarını sürdürüyoruz. Aynı zamanda dışişleri bakanlarımız da çalışmalarını sürdürüyor, özet haline getirdikten sonra bizlere bildirecekler. Özellikle kargo ve hava yolu taşımacılığına varıncaya kadar bunların üzerinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bir an önce Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkiyi ısıtalım ve bu işi çözelim istiyoruz.
İsveç'in yeni başbakanı zaten toplantıya gelmedi. Önceki başbakan ve dışişleri bakanı buradaydı ve ayaküstü görüşmemiz oldu ve kendilerine her şeyi tüm açıklığıyla söyledik. İsveç'te terör örgütlerinin yürüyüşleri devam ettiği ve parlamentoda teröristler yer aldığı sürece İsveç'e bakışımız olumlu olmayacaktır.
Ön şartımız falan yok. Biz sadece Azerbaycan'la aranızdaki hukuku olgunlaştırın ve hemen barışla ilgili sözleşmeyi yapın,bunu yaptığınız anda bizimle ilgili en ufak bir pürüz kalmaz. Kapılar açılacaksa kapıları açarız, hava, kara, demiryolu, bunların önünü açarız.
"HANIMLAR ANLAŞIYOR AMA BİZ MACRON'LA İYİ ANLAŞAMIYORUZ"
Macron gelecek, öyle dedi. Hangi mevsimde geleyim dedi, en son da "G20'den sonra gelsem nasıl olur" dedi, gel dedik ama gelirken hanımla birlikte gel dedik. Latifemizi de yaptık kendisiyle, hanımlar iyi anlaşıyor ama biz seninle anlaşamıyoruz dedik.
Doğrusu Finlandiya Başbakanı hanımefendiyle kısa bir görüşme yaptık ama iyi geçti. Kendisine Finlandiya ile ilişkilerimizin İsveç'e göre daha farklı olduğunu söyledik çünkü Finlandiya terörün kol gezdiği bir yer değil. Dolayısıyla burada Finlandiya-İsveç noktasında NATO'nun karar vermesi gerekir. NATO Finlandiya lehine karar verirse biz de elimizden geleni yaparız.
"YARIN PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİZ"
Daha çok bu iki ülkenin liderleriyle yaptığımız görüşmelerden o neticeyi çıkarmamız lazım. Her iki liderle de çok rahat görüşebilen, şahsımla olduğu için biraz ağır oluyor ama herhalde tek lider benim. Sayın Putin'le de görüşüyorum, Zelenski ile de görüşüyorum. 200 esir değişimi yaptık. Bu esir değişimlerini yapmakla kalmadık. Ukraynalı esirlerin ailelerini de aynı şekilde ülkemize aldık, şu anda misafirimiz bunlar. 200 takas gerçekleşti.
Buna benzer bir uygulamayı şu anda yapan bir başka ülke yok. Biz 200 takası ne kadar önemsiyorsak, tahıl olayını da, gübreyle beraber o kadar önemsiyoruz. Şu anda bu çalışmaları ilgili birimlerimiz devam ettiriyor. Kısa zamanda buradan netice çıkaracağımıza inanıyorum. Yarın inşallah sayın Putin'le bir telefon görüşmemiz olacak. Bunların değerlendirmesini de yapacağız."
Kaynak: Haber Global TV