Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz çalışmayı yürütemedik sizden helallik istiyorum

Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli Kahramanmaraş Depremi Adıyaman

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilene Adıyaman'da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a geldi.

Adıyaman merkez ile Gölbaşı ilçesini ziyaret ederek depremzedelerle bir araya gelen gelen Erdoğan ve Bahçeli, deprem sonrası yürütülen çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

Erdoğan ve Bahçeli, daha sonra Adıyaman AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

MHP lideri Bahçeli  ''Bugünkü Türkiye yalnız bir Türkiye değildir. Bugünkü Türkiye milleti ile barışmış bir Türkiye'dir. 3 önemli konu vardır. Birincisi beslenme ikincisi barınma üçüncüsü emniyettir. Şu anda Türkiye 21 günde ayağa kalkmak üzeredir.' diye konuştu.

Erdoğan deprem bölgesindeki illerden ayrılan vatandaşlara çağrıda bulunurken "Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun yerine daha iyisi, daha güzeli, daha güvenlisiyle yenisini yapıp sizlere vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz çalışmayı yürütemedik sizden helallik istiyorum - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

Depremin 22. günündeyiz. Ülkemizin 6 Şubat sabahı 04.17'de yaşamış olduğu o büyük felaketten bu yana gerçekten 10 bin artçı deprem yaşadık. Depremden birkaç gün sonra 10 Şubat Cuma günü Adıyaman'a gelmiş, çadır kentimizdeki depremzede vatandaşlarımızla yaşadığımız felaketin acısını paylaşmaya çalışmıştık. O günden bugüne Adıyaman çok değişti. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde üst üste yaşadığımız güçlü depremlerin ve artçıların yol açtığı yıkımların en çok etkilediği şehirlerimizden biri de Adıyaman'dır. Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören alt yapının getirdiği zorluklar gibi sebeplerle maalesef ilk bir kaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum.

Her şeyin fakındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Adıyaman'da da çoğunluğu şehir merkezinde olmak üzere milletvekilimiz Yakup Taşın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 bin 499 vatandaşımız da yaralandı. 

'ADIYAMAN'A 50 BİN KONUT YAPILACAK

Deprem bölgesi genelinde zemin etütleri tamamlanarak inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. Kimse mağdur edilmeyecek. Kira yardımı talep eden kimseyi geri çevirmeyeceğiz. Adıyaman'da yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor, inşaata başlıyoruz. Zemin etüdleri tamamlanınca kazma vuruyoruz. Fay hattına yakın, zemin sıvılaşması olan bölgelerde yapılaşmaya, eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında ise yüksek binaya izin vermeyeceğiz. Mart'ta 30 bin konuta başlıyoruz. Yeni binalar 3 veya 4 katı geçmeyecek.

''ŞEHRİNİZE SAHİP ÇIKIN, ATA YURDUNUZU KALICI OLARAK TERK ETMEYİN''

Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz. Her fani gibi bizim de kusurlarımız hatalarımız olabilir ama her alanda ülkemize canla başla hizmet verdiğimizi hiç kimse inkar edemez. Kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak başta olmak üzere tüm şehirlerimizi en kısa sürede afetlere hazırlıklı hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan, bin yıldır kardeşçe yaşadığımız şehirlerimizin yapısal değişime uğramasına göz yumamayız.

16 BİNE YAKIN KONTEYNER KURMAYI PLANLIYORUZ

İlk günlerden itibaren kurulmaya başlanan çadır kentlerdeki yaklaşık 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor. Ayrıca 44 binden fazla vatandaşımıza da kendi evlerine yakın yerlerde kalabilmeleri için çadır dağıttık. Yurtlarımızda ve Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızda yaklaşık 4 bin kişi barınıyor. Konteyner ve prefabrik yapılardan oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulumuna da başladık.

Adıyaman'da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. İlk konteyner yerleşimlerinin faaliyete geçmeye başladığını görüyoruz. İnşallah kısa sürede isteyen vatandaşlarımızı nispeten daha iyi şartlara sahip konteyner ve prefabrik alanlara kavuşturacağız. Konteyner veya kira yardımı talep eden 70 bin Adıyamanlı kardeşimizden hiç birinin mağduriyetine izin vermeyeceğiz. Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık. Ayrıca hiç bir ayrım yapmaksızın herkese 15 bin lira taşınma yardımında bulunuyoruz. Depremde vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına da acil ihtiyaçları için 100 bin lira veriyoruz. 

Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz. Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Adıyaman'ın çeşitli bölgelerinde açılan sosyal marketler, depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sunuyor. Yakacak odun ve kömür yardımları sürüyor. Ahırları yıkılan, hayvanları telef olan çiftçilerimizi de unutmuyoruz. Yem desteğinden telef olan hayvanların yerine yenilerinin teminine kadar her konuda çiftçilerimizin yanındayız.

DALKAVUKLARA ASLA KULAK ASMAYIN

Dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir taraftan AFAD'a Kızılay'a saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın.

SARMALIK KIYILMIŞ TÜTÜN SATIŞINDAKİ ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ORANINI YARIYA İNDİRİYORUZ

Sarmalık kıyılmış tütünden aldığımız özel tüketim vergisini tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma zaten yürütüyorduk. Ancak deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerde faaliyet gösteren sarmalık kıyılmış tütün üreten kooperatiflerimiz için düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan özel tüketim vergisi oranını yarıya indiriyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz çalışmayı yürütemedik sizden helallik istiyorum - Resim : 2

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli toplantı sonrası, 6 Şubat’taki depremlerin ardından Türkiye'ye göndermek için eski aracına yüklediği eşyalarla fotoğraflanan, sosyal medyada paylaşıldıktan sonra birçok kişinin takdirini kazanan ve Adıyaman'da yardım çalışmalarına katılan Azerbaycanlı Server Beşirli  ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz çalışmayı yürütemedik sizden helallik istiyorum - Resim : 3Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altınşehir bölgesinde oluşturulan konteyner kentte kalan depremzedelerle bir araya geldi. Konteynerlere yerleştirilen ailelerle sohbet eden Erdoğan, depremzedelerin yeni yaşam alanlarını inceledi. 

Deprem sonrası yürütülen çalışmalarla ilgili incelemelerde bulunan Erdoğan'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik etti.

"AÇ AÇIKTA, MAĞDUR KIMSEYI BIRAKMAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli daha sonra Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine geçti.  Erdoğan burada yaptığı konuşmada şunları ifade etti: 

Az önce Adıyaman'da önce konteyner şehrimizde vatandaşlarımızla bir araya geldik. Ardından da şehrimizin kanaat önderleri ile görüştük. şehrimizde merkezin yanı sıra Gölbaşı'nın da içinde olduğu ilçelerimizde yıkımlar ve can kayıpları yaşandı. 

Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 şubat tarihli depremler devam eden yaklaşık 10 bin artçı sarsıntısı ile yüreklerimizde derin yaralar açtı. Ölenleri geri getirmek elimizde değildir. 

Yıkılanların yerine yenisini yapmak bizim elimizdedir. Hemen yeni konutların inşası için çalışmaya başladık. 50 bin konut ve köy evi yapacağız. Hasar tespit çalışmalarından sonra bu sayı artacak. 

Depremiyle seliyle yaşadığı her felaketin izlerini kısa sürede silmiştir. Bunu her afetten sonra yaptık. Değerli kardeşlerim, birçok şehrimizde yaşadığımız gerek sel gerek deprem hepsinin altından kalkmayı başardık. Hepsini yeniden hayata geçirdik. Vatandaşımıza evine kavuşturduk. Bu depremde de aynını yapacağız. Müsterih olun. Aç açıkta, mağdur kimseyi bırakmayacağız. Depremzede her vatandaşımıza her türlü yardımı sağlıyoruz. 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Kahramanmaraş depremi Adıyaman