Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her biriniz olağanüstü fedakarlıkla adınızı tarihe yazdırdınız

Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası Tevcih Töreni'nde konuştu. Erdoğan, kurtarma çalışmasına katılanlara yönelik "Her biriniz olağanüstü fedakarlıkla adınızı tarihe yazdırdınız. Asrın felaketiyle mücadelenin sembolü oldunuz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası Tevcih Töreni'nde konuştu. Törende, 6 Şubat depremleri sonrası arama ve kurtarma çalışmasına katılaran yerli ve yabancı toplam 55 bin kişiye madalya ve nişan takdim edildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerde sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personelin bilfiil görev aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Yerli-yabancı toplam 55 bin kişiye madalya ve nişan takdim edeceğiz.'' dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları:

55 BİN KİŞİYE MADALYA VE NİŞAN TAKDİM EDECEĞİZ

Takdim edeceğimiz madalya ve nişanlarla yeni uygulamanın ilk adımını atmış olacağız. Biz kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını böyle ağır kayıplarla sınanmasını istemeyiz. Sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personel bölgede bilfiil görev aldı. Gönüllülerle birlikte 650 bin insanımız adeta bölgeye akın etti. Dünyanın 90 farklı ülkesinden gelen 11 bin 320 arama kurtarma ekibi arama kurtarma görevlileri bizlere destek verdi. Biz daha önce karşılık beklemeden kimlerin yardımına koştuysak onlar da bu zor günlerimizde yanımızda oldu. Yerli ve yabancı toplam 55 bin kişiye madalya ve nişan takdim edeceğiz.

Kimi yardım kampanyaları düzenleyerek kimi ülkemize gelerek taziyelerini gösterdi. Kara gün dostlarımızın hepsini tanıyoruz. Yapılan her fedakarlığa depremzedelere uzanan her yardım eline minnettarlığımızı farklı şekillerde ifade etmeyi sürdüreceğiz.

SAYISIZ MUCİZEYE GÖZYAŞLARIYLA ŞAHİTLİK ETMEMİZİ SAĞLADINIZ

Her biriniz olağanüstü fedakarlıkla adınızı tarihe yazdırdınız. Asrın felaketiyle mücadelenin sembolü haline geldiniz. Sayısız mucizeye gözyaşlarıyla şahitlik etmemizi sağladınız. Yerli yabancı ekipler olarak çalışmalarınızla hem bizim hem sizleri gönderen ülkelerin gurur kaynağı olduğunuz. Sizlerin bu insan üstü gayretini ne biz ne milletimiz unutmayacaktır. Devlet olarak afetler mücadelenin kahramanlarını teşekkürle anmayı sürdüreceğiz.

6 Şubat depremleri insanlık tarihinin en büyük afetlerinden biridir. 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Nice canımızı maalesef kara toprağın bağrına verdik. Ardından yaşanan sellerde de toplam 21 vatandaşımız vefat etti. Depremde ve sellerde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Bilim insanları bu felaketi karada meydana gelen en büyük deprem olduğunu söylemiştir.

Şu anda 3.5 milyon insanımızı kamu tesisleri ve geçici barınma merkezlerinde misafir ediyoruz. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına şimdiye kadar 28 milyar lira nakdi yardım yaptık. Her gün 4 milyon kişiye 3 kap sıcak yemek dağıtıyoruz.

311 BİN BİNA KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Depremin ardından 29 bin 600 artçı deprem meydana geldi. Neredeyse hasar görmeyen bina kalmadı. Son güncellemelere göre toplam 872 bin bağımsız kısımdan oluşan 311 bin bina kullanılamaz hale geldi.

Tüm şehirleri eski ihtişamına kavuşturana kadar durmayacağız, bunun için milletimizden bir sene istiyoruz. Yaraları tamamen sarıncaya kadar koşturmaya devam edeceğiz. Depremin izlerini suratle silerken ülkemizin hedeflerinin yıkıntıların altında kalmasına izin vermiyoruz. Bugünkü zorlukların üstesinden 85 milyon olarak geleceğimize inanıyoruz.

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan