Cumhurbaşkanı Erdoğan: Finlandiya ile ticarette hedef 5 milyar dolar

Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gündem haberleri

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ile ticaret hacmi hedefinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Son dakika haberi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile ortak basın toplantısında konuşuyor. 

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

-İkili ticaret hacmimiz bir önceki yıla kıyasla geçtiğimiz sene yaklaşık %6'lık bir artış göstererek 2,2 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Müşterek gayretlerimizle 5 milyar dolarlık hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki sene Finlandiya'da düzenlemeyi planladığımız Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu toplantısını bu bakımdan önemsiyoruz. NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanındaki iş birliğimizi de ele aldık.

-Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecinde üçlü muhtırayla tesis ettiğimiz daimi ortak mekanizma terörle mücadele işbirliğimizin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu alanda atılan adımları da memnuniyetle takip ediyoruz. Tabi beklentilerimizi de en üst düzeyde aktarıyoruz.

-Bilim ve teknolojiden eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini geleceğe yönelik yapacağımız yatırımlar olarak görüyoruz. Finlandiya'da yaşayan vatandaşlarımız ve Tatar toplumu ilişkilerimizin önemli bir beşeri boyutunu teşkil ediyor. İkili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki işbirliğimizin sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum.

-Ukrayna'daki yıkımın bir an evvel son bulmasının ancak diplomasiyle mümkün olduğunu ifade ettim.

-İsrail saldırganlığı da gündemimizde yer aldı. Hem BM'de hem de bugün Meclis'te açık yüreklilikle gündeme getirdim.

-Gazze'de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması için çağrımızı tekrarlıyorum. Lübnan halkı ve hükümetinin de bu süreçte yanında olmamız gerekiyor. 

- 7 Ekim'den bu yana 9 ülke Filistin devletini tanıdı. Bunu yapmayan ülkelere Filistin Devleti'ni tanımaları çağrısında bulunuyorum.