Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük hedefimiz Cumhuriyet'in 100 yılına yakışır bir anayasadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı anayasa
Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük hedefimiz Cumhuriyet'in 100 yılına yakışır bir anayasadır

Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü etkinliği kapsamında Türk donanması, İstanbul Boğaz'ında resmi geçit düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçit sonrası konuşmasında "Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük hedefimiz Cumhuriyet'in 100 yılına yakışır bir anayasadır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in ilanının 100. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Boğazı'nda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Kutlama Etkinlikleri’ne katıldı. 

Cumhuriyet Bayramı'nın 100’üncü yıldönümü kapsamında Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı 100 gemi, İstanbul Boğazı’nda geçiş törenine katıldı.

TC Anadolu gemisinin de içinde olduğu fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, karakol gemileri, amfibi gemiler, hücumbotları, denizaltılar ve yardımcı sınıf gemiler olmak üzere 100 gemi Boğaz'dan geçiş yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçit töreni ertesinde halka seslendi. Konuşmadan satır başları:

-Vatanımızın bekası için sınırlarımızın içinde ve dışında görev yapan güvenlik güçlerimize muvaffakiyet ilam ediyorum. 

"CUMHURİYETİMİZ BİR KOPUŞ DEĞİL, YENİ BİR FİLİZ VERMEDİR"

-Bugün 100. yılına uluşan Türkiye Cumhuriyeti, kökleri derinde olan bir çınar misali gözleri kamaştırmaya devam ediyor. Milletimizin şanlı tarihinde insanlığa istikamet çizmiş pek çok devletimiz vardır. Hepsi maziden atiye kurduğumuz birer kemer bu devletlerimiz Cumhuriyetimizin öncüsü, belirticisidir. Cumhuriyetimiz bir kopuş değil, yeni bir filiz vermedir. Cumhuriyetimiz köksüz bir devlet değildir, hiçbir zaman da olmamıştır. Nesilden nesile, gönülden gönüle aktarılan muazzez bir hazinedir. Reddi miras yapmıyor, şanlı mazimizin her safhasını bağrımıza basıyoruz. 

"ATATÜRK HAVALİMANI'NDA GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN RUHUNA ŞAD ETTİK"

-Gazi Mustafa Kemal, kurucusu olduğu Cumhuriyeti bakınız nasıl anlatıyor:

"Cumhuriyet bedava kazanılmış değildir. Bunun için kan döktük. Her tarafta kanımızı akıttık."

-Cumhuriyetin kuruluş kaidesi bizzat banisinin ifadesi ile kimsesinin kimi olmaktır. Cumhuriyet bu vasfı tam olarak bizim dönemimizde kazanmıştır. Balkanlardan Kafkasya'ya, Asya'dan Afrika'ya nerede bir gözü yaşlı varsa orada Türkiye'dir. Bugün Gazze için sergiliyor. Gazze halkına yardım ediyoruz. Tarih şuuru olmayan, Gazi Mustafa Kemal'in mücadelesini bilmeyen farklı niyetler arasa da bu mitingle İstikbalimizi ve İstiklalimizi koruma kararını bir kez daha göstermiş olduk. Atatürk Havalimanı'nda Gazi Mustafa Kemal'in ruhuna şad ettik. Demokrasi, Gazi'nin en büyük ideallerinden biri olmuştur. Gazi'nin vefatından sonra tek parti dönemi milletimizin hafızasında derin yaralar bırakmıştır. 

"ANADOLU İHTİLALİ İLE 2002'DE DEMOKRASİYİ GETİREN BİZ OLDUK"

-Her 10 yılda bir tekrarlanan müdahalelerle ülkemiz demokrasiye ulaşamamıştır. Anadolu İhtilali ile 2002'de demokrasiyi getiren biz olduk. Yurt dışından yaşayan tüm vatandaşlarımız, 85 milyon insanımızın her bir ferdi bu gerçeğe şahit oluyor. 

100. YILA DAİR VERİLER

-100 yıl öncesinde 12 bin öğretmene sahip Türkiye bugün ise 1 milyon 67 bin öğretmen ile hizmet veriyor. Hasta yatak sayımız 268 bine yükseldi. Türkiye 2002 yılında 93 bin, günümüzde 194 bin hekim ile vatandaşlarına hizmet veriyor. Ulaştırmada 74 bin kilometreyi bulan karayolu ağımız var. Konutta Cumhuriyet'in devraldığı birikimle birlikte 2002'de 13 milyona sahip ülkemiz bugün 26 milyona ulaştık. Tarımda 2. Dünya Savaşı sonrası ülkemizde ekilen alan 9500 hektardı. Bugün 16 bin 500 hektara yükseldi. Elektriğimiz toplam 106 bin megavata yükseldi. Nereden nereye? Dolar bazında milli gelirimiz bugün 1 trilyon dolar seviyesini aştı. Ticarette 1923 yılındaki ihracatımız 50,8 milyon dolar iken geçen yıl 235,2 milyon dolara yükseldi. Bu başlıkları uzun uzadıya saymak mümkündür.

"HAK VE HUKUK ALANINDA ÜLKEMİZİ DEVLER LİGİNE ÇIKARDIK"

-Alt yapı ve üst yapı yatırımlarımızın yanı sıra hak ve hukuk alanında ülkemizi devler ligine çıkardık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, ülkemizin demokrasiyi tüm kurumları ile temsil etme mücadelesinde dönüm noktası olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimiz, demokrasimizi darbe anayasası utancından kurtarıp Cumhuriyetimizin 100. yaşına yakışır özgür ve kapsayıcı bir anayasaya kavuşturmaktır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmeye kararlıyız. Bir kez daha tüm dünyaya Vahdeddin Köşkü'nden ifade ediyoruz. Türkiye'nin muzaffer olmasına hiçbir emperyalist güç karşı gelemeyecektir. Yeter ki biz bir olalım, iri olalım, diri olalım. 

-40 yılı aşkın siyasi hayatımızda olduğu gibi aşkla hizmet etmeye devam edeceğiz. Başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal olmak üzere İstiklal ve İstikbal mücadelemizin tüm kahramanlarını yad ediyorum. Tüm kahramanlarımıza Allah'tan yad diliyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. 

 

Kaynak: Haber Global TV