Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Berat Albayrak' ve 'kabine değişikliği' açıklaması

Recep Tayyip Erdoğan Berat Albayrak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ zaferi, Berat Albayrak'ın istifası ve kabine değişikliği iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ekonomiyle ilgili de önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan, Karabağ zaferi için, "Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı bu sabah imzalandı. Bu merkez, Azerbaycan'ın işgalden kurtarılan toprakları üzerinde kurulacaktır. Dağlık Karabağ'daki ateşkesin ihlalini önlemeye yönelik tüm tedbirler bu merkez tarafından alınacaktır" dedi.

Albayrak'ın istifasına değinen Erdoğan, "Kendisi sağlık sorunları sebebiyle affını istedi biz de kabul ettik. Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk" dedi. Erdoğan, kabine değişikliği iddialarını da yalanladı. 

Ekonomi mesajları da veren Erdoğan, "Vatandaşlarımıza tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve Türk Lirası'nı tercih etmelerini istiyoruz. Bu çerçevede ekonomi yönetimimiz yerli ve uluslararası yatırımcılarla temasta olacak. Bu fırsatları birlikte değerlendirme teklifi yapacağız. Ekonominin tüm tarafları ile yakın işbirliği halinde hareket ediyoruz. Biz de uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantı yaparak sağlayacağımız destekleri onlara anlatacağız. Yatırım programlarının hazırlıklarına bilhassa önem veriyoruz. Faiz sebep enflasyon neticedir, inşallah bunu aşacağız" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

İşgal altındaki topraklarının ve Karabağ'ın tamamının kurtuluşu vesilesiyle dostum İlham Aliyev başta olmak üzere tüm Azerbaycanlı kardeşlerimi tebrik ediyorum. Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde Rusya'yla birlikte yer alacak.

Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde, Rusya ile birlikte yer alacaktır. Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı bu sabah imzalandı.

"MUTABAKAT ZAPTI BU SABAH İMZALANDI"

Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı bu sabah imzalandı. Bu merkez, Azerbaycan'ın işgalden kurtarılan toprakları üzerinde kurulacaktır. Dağlık Karabağ'daki ateşkesin ihlalini önlemeye yönelik tüm tedbirler bu merkez tarafından alınacaktır.

Bu merkez, Azerbaycan'ın işgalden kurtarılan toprakları üzerinde kurulacaktır. Dağlık Karabağ'daki ateşkesin ihlalini önlemeye yönelik tüm tedbirler bu merkez tarafından alınacaktır. Böylece, Azerbaycan topraklarındaki ve Karabağ'daki 28 yıllık işgal, resmen ve fiilen sona ermektedir.

Karabağ bir kez daha eman yurdu haline gelmekte, hilalin gölgesindeki huzurlu yerini almaktadır. Karabağ'da nasıl kısa sürede adil bir barış tesis edildiyse, samimi bir işbirliğiyle, Suriye'de de benzer bir adımın atılabileceğine inanıyoruz. Bölgemizde ve dünyada yaşanan değişim sürecinde ülkelerimizi, iki kardeş olarak ele ele vererek birlikte yükseltecek, hedeflerimize birlikte ulaşacağız.

Bundan sonra Azerbaycan'la çok daha yakın, çok daha güçlü iş birliği içinde olacak, ortak geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. Son çatışmalar boyunca da sürekli yerleşim yerlerini hedef alarak pek çok masumun hayatını kaybetmesine yol açan Ermenistan'ın cinayetlerinin aksine, artık hiçbir sivilin zarar görmemesi sağlanacaktır.

Kimseye karşı gizli veya açık önyargımız, husumetimiz, karanlık hesabımız yoktur. Ülke halkının iradesiyle biçimlenecek yeni bir Suriye'nin inşası için, Rusya başta olmak üzere, bölgede etkin olan güçlerle yakın çalışmaya hazırız. Doğu Akdeniz'de Yunan ve Rum tarafının şımartılmasından vazgeçilmesi halinde kısa sürede hakkaniyete dayalı bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Suriye'de de Karabağ'dakine benzer bir barış ve huzur döneminin en kısa sürede başlamasını can-ı gönülden arzu ediyoruz. Bunun için öncelikle Suriye topraklarını kana bulayan rejimin ve terör örgütlerinin devre dışı bırakılması gerekiyor.

Türkiye olarak, bölgemizde barışın, huzurun, güvenin, refahın kök salması için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Halklarını kardeş, kendilerini dost olarak gördüğümüz tüm bölge devletleriyle, yeni dönemde birlikte hareket etmek istiyoruz.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER

Her ne kadar eski Türkiye özlemiyle yanıp tutuşanlar kabul etmek istemese de ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sayesinde koalisyonlu yılların kaotik ortamına geri dönmekten kurtuldu.

Aldığımız tedbirler ve geliştirdiğimiz mücadele yöntemleriyle ekonomimizi ayakta tutmayı, hedeflerimizden kopmamayı başardık. Bunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği hızlı karar alma ve etkin uygulama imkanlarının çok büyük katkısı var. Ekonomi politikalarımızı fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sacayağı üzerinde inşa ederek hedeflerimize ulaştıracağız. Bunun için uzun vadeli tasarruflar ve yatırımlar açısından elverişli bir ortam hazırlıyoruz.

BERAT ALBAYRAK AÇIKLAMASI

Ülkemize önemli hizmetler veren Berat Albayrak'a şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu süreç içinde özellikle de iki sismik araştırma, 3 sondaj gemisinin ekonomik sıkıntılar döneminde ülkemize kazandırması da finans yönetimi bakımından önemli bir başarıydı. Kendisi sağlık sorunları sebebiyle affını istedi biz de kabul ettik. Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk. 

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Kabine değişikliği yönündeki spekülasyonlarla ilgili, içi boş haberler. Bizim medyanın böyle işi gücü yok. Acaba ne yapalım da biz şu anda hükümeti rahatsız edelim, ülkenin kulağına kar suyu kaçıralım. Erdoğan, masa başı yazdıkları ile amel etmez.

VATANDAŞLARA TÜRK LİRASI ÇAĞRISI

Vatandaşlarımıza tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve Türk Lirası'nı tercih etmelerini istiyoruz. Bu çerçevede ekonomi yönetimimiz yerli ve uluslararası yatırımcılarla temasta olacak. Bu fırsatları birlikte değerlendirme teklifi yapacağız. Ekonominin tüm tarafları ile yakın işbirliği halinde hareket ediyoruz. Biz de uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantı yaparak sağlayacağımız destekleri onlara anlatacağız. Yatırım programlarının hazırlıklarına bilhassa önem veriyoruz. Faiz sebep enflasyon neticedir, inşallah bunu aşacağız. 

Bakanımızın ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesini ve para politikası yaklaşımını istikrarlı seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Her adımda kendilerinin yanında olduklarımı belirtmek istiyorum. Göreve başlamaları ile piyasa göstergelerindeki olumlu seyir doğru yerde olduğumuzu gösteriyor. Mesela dolar kuru 8.09'a kadar geriledi. 

Yatırım ortamının iyileştirilmesi, mali piyasaların derinliğinin artırılması, kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin yükseltilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi, iyi yönetişim gibi alanlarda da yapısal reformların hazırlıkları içindeyiz.

Önümüzdeki aylarda hukuk devleti ilkesini güçlendirme, öngörülebilir, kolay erişilebilen, hızlı ve etkin işleyen yargı sistemi konusunda yeni adımlar atacağız.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan grup toplantısında açıklamalar