Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte madde madde Türkiye'nin uzay programındaki 10 hedefi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısında konuştu. 2023'te Ay'a gidileceğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin uzay programındaki 10 hedefini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaya bir Türk gönderileceğini açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Ülkemizi kendi uydularını geliştirebilen ve test edebilen bir noktaya ulaştırdık. Gözlem uydularında kazandığımız tecrübeyle haberleşme uydularını da kendi imkanlarıyla geliştiren 10 ülkeden biri olma noktasında kararlıyız.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A uydumuzu da 2022'de uzaydaki yörüngesine yerleştireceğiz. 

Önümüzdeki süreçte uydulardan elde ettiğimiz bilgilerin güvenliğini de sağlamış olacağız. Artık uzay sistemleri alanında montaj ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir ülke konumundayız.

Şu anda en büyük eksiğimiz fırlatma konusu ama bu konuda da önemli adımlar atıyoruz. Sadece TÜBİTAK aracılığı ile uzay, uydu, uzay ekipmanları konusunda 56 projeye kaynak sağladık. 

Biz astronomi, TIP, matematik gibi temel bilimlere öncülük etmiş bir neslin temsilcileriyiz. Türk ve Müslüman alimelerin asırlar önce yaptığı çalışmalar sayesinde bugün uzay çağını konuşabiliyoruz. 

Coğrafi keşiflerle değişen güç dengelerinin farkına varmada geç kaldık ve bunun bedelini ağır ödedik. Ama bugün dünya yeni bir dönüşümün arifesindedir. 

MACRON'A TEPKİ

Fransa'nın başındaki zat bana saldırıyor. Senin benimle ne işin var? Sen önce Cezayir'in hesabını ver. Senin büyüklerin Cezayir'de 1 milyon insanı öldürdü onun hesabını ver.

KARABAĞ AÇIKLAMASI

30 yıldır Azerbaycan'da Türk Karabağ'ı işgal altında tuttunuz. O topraklar Azerbaycanlı kardeşlerimizindir. Şimdi kendi göbeğini kendileri kesti ve biz de elimizden gelen desteği verdik ve Karabağ sahiplerinin eline geçti.

GÖBELİTEPE'DEKİ METAL BLOĞUN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Göbeklitepe'de metal bir blok günlerce konuşulmuştu. Bloğun üzerinde eski Türkçe ile "Gökyüzüne bak ayı gör yazıyordu" Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mili Uzay Programını dünyaya açıklıyorum ve diyorum ki gökyüzüne bak ayı gör" diyerek o bloğun uzay programı için oraya konulduğunun işaretini verdi.

UZAY PROGRAMINDA YOL HARİTASI

İlk hedefimiz 2023'te Ay'a gitmek.

2. hedefimiz dünya ile rekabet edebilecek bir marka ortaya çıkarmak. Uzay'da bağımsız güç olmanın yolu, uzaya erişimden geçiyor.

3. hedefimiz Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmektir

4. hedefimiz uzaya erişim sağlamak ve istasyon kurmak.

5. hedefimiz uzay havası denilen alana yatırım yaparak uzaydaki etkinliğimizi artırmak.

6. hedefimiz uzay nesnelerinin yerden takibi konusunda Türkiye'yi daha ileri seviyelere ulaştırmaktır. Bu misyona yönelik altyapılarımız mevcuttur.

7. hedefimiz ülkemizdeki uzay sanayi sistemini daha da geliştirmek.

8. hedefimiz bir uzay geliştirme teknolojisi bölgesi kurmak.

9. hedefimiz uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek

10. hedefimiz bir Türk  vatandışını uzaya göndermek.

son dakika son dakika haber