Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıkladı: Emekliye ek zam!

İSTANBUL/HABER MERKEZİ
beştepe Cumhurbaşkanı Erdoğan Gündem haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlığında Beştepe'de toplanan kabine ertesinde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını açıkladı, böylece toplam zam yüzde 42,6'ya çıkmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

TERÖRLE MÜCADELE

-Rabbim kahraman askerlerimizi cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. Sadece son 15 günde Suriye ve Irak'ta düzenlenen hava harekatlarımız ile 114 hedef vuruldu. MİT toplam 60 kritik tesisi imha etmiştir. Cuma günü yaptığımız dar kapsamlı güvenlik toplantısında durumu değerlendirdik. Tespit edilen tüm terör unsurlarını yok etme kararı verdik.

-Şu hususun altını tekrar çizmek istiyorum. Bölgemizde bir teröristan kurma isteyenleri rahatsız etmiştir. Ülkemizin içindeki aparatları ile, uluslararası arenada bizi sıkıştırmaya çalışarak, doğrudan canımızı acıtmaya çalışan hain terör eylemlerini destekleyerek gerçekleşmiştir. Her ne kadar birileri anlamasa da biz sınır ötesi operasyonlarda sadece güney sınırını güvene almadık. Ülkemizi terör koridoru ile kuşatmanın önüne geçtik. Türkiye'yi düzensiz göçle iç karışıklığa sokma girişimi de sonuçsuz kalmıştır. Sahada sürekli baskı altında kalan terör örgütü bölücü olma imkanı bulamamıştır. Bundan geri dönüş söz konusu olamaz. Türkiye bölücü terör tehdidini ya kaynağında kurutacak ya da sokaklarında mahallelerinde verecektir. Şu an üzerinde durulması gereken asıl husus sınır ötesi operasyonların nasıl genişletileceğidir. Irak'ta ve Suriye'de eli kanlı caniler oldukça hiçbirimiz kendimizi güvende hissedemeyiz. Kuzey Irak dağlarının her karışını güvenli hale getirene kadar mücadelemiz sürecektir. Geçmişte buralar ile ilgili bize verilip tutulmamış sözler vardır. Türkiye'nin gerekli tedbirleri almasına kimse söz söyleyemez.

-Bu hususta çok netiz, kararlıyız, azimliyiz. Terör örgütünü tamamen yok etmenin boynumuzun borcu olduğunu biliyoruz. Terörle mücadeleyi siyaset üstü görerek desteğini esirgemeyenlere teşekkür ediyorum. 

2023 YILINA DAİR

-2023 senesi Cumhuriyetimizin 100. yılı olma vesilesi ile düzenlediğimiz çeşitli etkinlikler ile hakkını vermeye çalıştık. Türkiye'nin rejimi ile ilgili tereddütler 1923'te "Yaşasın Cumhuriyet" sözü ile bitmiş bir tartışmadır. Ülkemizde kimsenin Cumhuriyetle ilgili bir tereddütü yoktur. Ülkemizde kimsenin Cumhuriyetin banisi ile bir sıkıntısı yoktur. Her kim bu tartışmaları siyasi rant haline getirmeye çalışıyorsa siyasi rantın merkezindedir. Bu tartışmaları kimin alevlendirdiğini, kimin çıkar sağladığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. 28 Şubat sürecinden marjinal karakterlerin ve kadrolu provokatörlerin yeniden arzı endam etmesi tesadüf değildir. Son 10 yılda yaşananlar akıbetin ne olacağını göstermektedir. Milletimiz aynı yol ve yöntemlere yeltenenlerin yüzüne tükürmekle kalmayacak, başını ezecek cesarete ve dirayete sahiptir. 

-Türkiye'yi tekrar emperyalistlerin boyunduruğu altına almak isteyenlere izin vermeyeceğiz. Bize dayatılan gündemlerin değil, hayallerimizin peşinden koşacağız. Başkaları ne yaparsa yapsın biz işimizi yapıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın inşası için uğraşıyoruz. 

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİ

-Ekonomide bölgesel ve küresel sebepler ile ortaya çıkan sıkıntıların yansımaları ile boğuştuğumuz bir yılı geride bıraktık. Türkiye olarak kendi hedeflerimize bağlı kalarak büyümeye İnşallah devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin ilk asrında yılda ortalama 4,8'lik bir büyüme yakaladık. Bu yıl ise dünya ortalamasının 1,5 katına denk gelen bir oranda kapatacağımız anlaşılıyor. 

DEPREM YARDIMLARI

-Hükümet programlarında vatandaşlarımıza taahhüt ettiğimiz yatırımları yapmayı sürdürüyoruz. Deprem bölgesindeki işyerlerinin kurs ve program yükümlüklerini kaldırmıştık. 2024'te işveren yükümlülük süresi 3 kat yerine 1 kat olarak uygulanacak. Amacımız iş gücü piyasasının bir an önce toparlanmasını temin etmektir. Bütçemizden toplam 910 milyon lira kaynak kullanarak telef olan hayvanların yerine yenilerini verdik.

EMEKLİ ZAMMI

-Hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardımını bekliyoruz. Teknik boyutu kadar psikolojik boyutu da önemlidir. Çalışanlarımız ve emeklilerimiz başta olmak üzere refah düzeyini yükseltmeye çalışıyoruz. Türkiye büyüdükçe ortaya çıkan katma değerden milletimizin her kesiminin pay alması konusunda samimi gayret gösteriyoruz. 16 milyon emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme gerçekleştirdik. Emeklilerimizi asla darda bırakmıyoruz. Memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25 SSK ve Bağ-kur 37, 57 artış oldu. Emeklilerimizin aylıklarındaki artışı artıracak yeni bir adım atıyoruz. SSK ve Bağkur emeklilerimize yüzde 5 ek artış yapacağımızı belirtmek istiyorum. Önümüzdeki temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi aynı oranda artışa kavuşacaktır.