Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı kabul etti

İSTANBUL / AA
ABD Hakan Fidan Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti. Görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Gazze'deki durum, İsveç'in NATO üyeliği süreci ve F-16 satışı ele alındı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İstanbul'daki görüşmesi sona erdi. Fidan ve Blinken'ın, İstanbul'da bulunan Vahdettin Köşkü'ndeki görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü.

Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, görüşmede Gazze'deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konular ele alındı.

DİPLOMATİK KAYNAKLARA GÖRE F-16 SÜRECİ SORULDU

Diplomatik kaynaklara göre Bakan Fidan ABD'li mevkidaşı Blinken'e Türkiye'nin F-16 alım sürecinin sonuçlanmasını beklediğini aktardı. İsveç’in NATO üyelik süreciyle ilgili nihai kararın ise TBMM'de olduğu ifade edildi.

İki Bakan, Gazze’de devam eden insanlık trajedisini de değerlendirdi. İsrail’in artan saldırganlığının tüm bölgeye yönelik bir tehdit olduğuna dikkati çeken Bakan Fidan, derhal ateşkes ilan edilerek Gazze’ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı; iki devletli çözüme yönelik müzakerelere bir an önce başlanması çağrısında bulundu. 

Karadeniz’de gerilim yaşanmasının arzu edilmediğini belirten Bakan Fidan, Rusya ve Ukrayna’da üretilen gıda ürünlerinin güvenli biçimde dünya pazarlarına ulaştırılması için Türkiye'nin gösterdiği çabalara da değindi. 

Görüşmede, Azerbaycan – Ermenistan arasındaki görüşmeler ile Suriye ve Irak gibi bölgesel konular da ele alındı. 

ERDOĞAN, BLINKEN'I KABUL ETTİ

Bakan Fidan'ın Blinken'la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Blinken'ı kabul etti. Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake hazır bulundu.

Erdoğan'ın Blinken'la görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü. Gazze'deki durum, İsveç'in NATO üyeliği süreci ve F-16 satışı ele alındı.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

Blinken, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ben Gazze'deki çatışmayı, NATO Müttefikleri olarak ortak güvenlik önceliklerini, ikili ticaret ve yatırımımızı genişletme arzumuzu tartıştık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı kabul etti - Resim : 1

BLINKEN'IN 7 EKİM'DEN SONRA 4. BÖLGE TURU

Blinken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 4. kez bölge turuna çıktı.

Bölge turu kapsamında ilk olarak İstanbul'a gelen Blinken'ın, buradan Yunanistan'a geçmesi bekleniyor.

Blinken, Yunanistan'ın ardından Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Filistin ve Mısır'ı da ziyaret ederek temaslarda bulunacak.